Герб Латвійської РСР

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Латвійської РСР
Деталі
Носій Латвійська РСР
Затверджений 25 серпня 1940
(скасований 17 лютого 1990)
Корона червона зірка
Щитотримачі золоте колосся
Основа серп і молот
Інші елементи сонце та морські хвилі

Герб Латвійської РСР (латис. Latvijas PSR ģerbonis) — державний символ Латвійської Радянської Соціалістичної Республіки. Базується на гербі СРСР. Офіційно — Державний герб, хоча ця державна емблема й не є геральдичною.

В наш час[коли?] його використання на офіційних заходах у Латвії законодавчо заборонено.

Опис[ред. | ред. код]

Зображення серпа і молота в променях вранішнього сонця і в обрамленні колосся; у верхній частині герба — п'ятикутна зірка, в нижній частині — море і на стрічці, що обвиває колосся, написи: латиською мовою — у центрі — «Latvijas PSR» і з боків — латиською та російською мовами — «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!»

Історія[ред. | ред. код]

Герб Латвійської РСР був прийнятий 25 серпня 1940 маріонетковим урядом Латвійської РСР на чолі з Кіргенштейнсом. 17 лютого 1990 року герб було скасовано, натомість відновлено історичний герб Латвії, який був прийнятий ще в 1918 році.

Символіка[ред. | ред. код]

Єдиним елементом, який стосувався специфіки республіки були хвилі, що підкреслювало важливість моря для латишів. Схід сонця означав народження нового життя Латвії за радянського ладу. В популярній радянській інтерпретації вважалося, що сонце не сходить, а заходить як і скоро радянський лад у Латвії.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]