Герб Софії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Софії
Деталі
Носій Софія
Затверджений 1900
Щит Вирізний
Щитотримачі Лаврові гілки
Девіз РАСТЕ НО НЕ СТАРҌЕ
ЗРОСТАЄ, АЛЕ НЕ СТАРІЄ

Герб Софії — офіційний геральдичний символ столиці Болгарії Софії, затверджений 1900 року.

Опис та символізм[ред. | ред. код]

Герб Софії є вирізним геральдичним щитом, основне поле якого розділено на чотири рівнозначні частини. У верхній правій чверті на червоному тлі розміщено біле зображення профілю святої Софії — покровительки міста. У верхній лівій чверті на жовтому тлі коричневим кольором зображено фасад найвідомішого символу міста — собору святої Софії. У нижній правій чверті у срібному полі розташовано зображення зеленої гори Витоша. У лівій нижній чверті на синьому полі білим кольором зображено стародавній храм Аполлона, в якому розміщується термальне джерело.

В центрі герба розміщено зображення національного болгарського герба, який є щитом малинового кольору традиційної англійської форми, на якому стилізовано зображено золотого лева, який здійнявся на задні лапи.

Верхівку щита вінчає фортечна срібна корона з трьома вежами. Корона уособлює статус міста як столиці держави, а також є символічним вираженням його сили та стійкості.

Як щитотримачі виступають дві зелені гілки лавра.

В нижній частині герба розміщено фігурно вигнуту девізну стрічку білого кольору, на якій чорними літерами нанесено напис «РАСТЕ НО НЕ СТАРҌЕ» (укр. ЗРОСТАЄ, АЛЕ НЕ СТАРІЄ).

За часів правління в країні Комуністичної партії на гербі також зображувалась червона п'ятипроменева зірка.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Флаги и гербы мировых столиц. Укл. К. Я. Нежинський. Москва. «Эксмо»-2009. ISBN 978-5-699-33497-1