Герб Любляни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Любляни

Герб Любляни — «білий замок, що складається з трьох веж, на другій з яких сидить зелений дракон із золотими кігтями та язиком». [1]

Історія

[ред. | ред. код]

Місто повернулося у 2012 році до подібного проєкту, хоча не такого, як проєкт Валта Юречича, прийнятий у 1998 році. Нове рішення міськради також передбачило спрощений дизайн (без золотих елементів та окремих деталей у малюнку) для зображень висотою менше 20 мм.

На міських печатках XIII століття було зображено старе місто з вежею. Дракон є символом Любляни.

Символом міста є Люблянський дракон. Він символізує силу, мужність і велич. Він зображений на верхній частині вежі Люблянського замку на гербі Любляни.

Є кілька пояснень про походження Люблянського дракона. Згідно з грецькою легендою, аргонавти під час повернення додому після викрадення Золотого руна знайшли велике озеро, оточене болотами між сучасними містами Врхника і Любляна. Саме там, Ясон вразив чудовисько. Цей монстр став драконом, який сьогодні присутній на гербі та прапорі міста[2].

Історично більш правдоподібно, що дракон був прийнятий від святого Георгія, який був покровителем каплиці Люблянського замку, побудованого у XV столітті. За легендою про святого Георгія, дракон представляє старе спадкове язичництво, подолане християнством.

Згідно з іншим поясненням, пов'язаним з другим, дракон був спочатку тільки художнім оформленням над гербом міста. У епоху бароко, він став частиною герба.

Див. також

[ред. | ред. код]

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. Ljubljana (Civic Municipality, Slovenia)
  2. Dragon, the Symbol of Ljubljana. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 31 жовтня 2009.