Давор Дуймович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давор Дуймович
Давор Дујмовић
Дата народження 29 вересня 1969(1969-09-29)
Місце народження Сараєво
Дата смерті 31 травня 1999(1999-05-31) (29 років)
Місце смерті Ново Место, Словенія
Громадянство Югославія Югославія
Професія актор
IMDb ID 0241131

Давор Дуймович (серб. Давор Дујмовић; 20 вересня 1969 року, Сараєво, Боснія та Герцоговина31 травня 1999 року, Ново Место, Словенія) — югославський актор. Відомий насамперед завдяки ролям у фільмах Еміра Кустуриці «Час циган» та «Тато у відрядженні».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у бідній родині. Кар'єра в кіно розпочалась випадково, коли у 1984 році Емір Кустуриця та один з його асистентів Мирослав Маніч побачили молодого Давора в одній з кав'ярень неподалік сараєвського ринку Меркале. Дуймович був там зі своїм батьком, який працював на ринку. Кустуриця саме шукав акторів для фільму «Тато у відрядженні» і чотирнадцятилітній Давор видався йому ідеальним для ролі Мірзи. Прослуховування Давора минуло добре і він отримав роль, яка стала початком його кар'єри. Найбільшу славу принесла йому роль Перхана у фільмі того ж Кустуриці «Час циган». Дуймович знявся також у фільмі Кустуриці «Underground», який був удостоєний Золотої пальмової гілки Каннського кінофестивалю.

У другій половині 90-х років почав вживати важкі наркотики (героїн). У той же час, живучи в місті Баня-Лука, фактичній столиці Республіки Сербської, Дуймович зробив внесок у формування культурної політики нової держави, заснувавши фонд підтримки культури в республіці. Після смерті Дуймовича його ім'ям було названо культурно-інформаційний центр в Баня-Луці.

31 травня 1999 року Давор Дуймович здійснив самогубство через повішення після затяжної депресії.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]