Джованні ді Паоло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джованні ді Паоло
Giovanni di Paolo di Grazia
При народженніGiovanni di Paolo (Giovanni di Paolo di Grazia )
Народження1398(1398)
Сієна
Смерть1482(1482)
 Сієна
Національністьіталієць
КраїнаСієнська республіка
Жанрвівтар
Діяльністьхудожник, ілюстратор рукописів
Напрямокранній реалізм, раннє відродження
Роки творчості1420—1481
ВпливЖивопис Візантійської імперії доби середньовіччя
Творирелігійний живопис
Роботи в колекціїШтедель, Художній інститут Чикаго, Музей Тіссен-Борнемісса, Музей Ґетті, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен[1], Музей Креллер-Мюллер, Museum Catharijneconventd, Aartsbisschoppelijk Museumd, Рейксмузей, Художній музей Волтерс, Музей Конде, Музей мистецтв Філадельфії, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Національна галерея, Музей образотворчих мистецтв, Музей Ізабелли Стюарт Гарднер, Художня галерея Єльського університету, Музей Фіцвільяма, Музей образотворчих мистецтв, Клівлендський музей мистецтв, Детройтський інститут мистецтв, Lindenau-Museumd, Галерея Уффіці, Національна галерея Ірландії, Художній музей Сієтла, Художній музей Сент-Луїса, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Гарвардський художній музей, Художній музей Фогга[d], Берлінська картинна галерея, Музей фюрера, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Musée du Petit Palaisd, Музей мистецтва та історії культуриd, Музей мистецтв Кімбеллаd, Touchstones Rochdaled, Ашмолеан музей, Монреальський музей красних мистецтв, Музей Нортона Саймона і Diocesan Museum of Holy Artd

CMNS: Джованні ді Паоло у Вікісховищі

Джованні ді Паоло( італ. Giovanni di Paolo, також італ. Giovanni di Paolo di Grazia 1398, Сієна1482, Сієна) — італійський художник доби кватроченто з міста Сієна.

Життєпис

[ред. | ред. код]
«Перше принесення Христа у храм», 1440 р., Музей мистецтва Метрополітен

Належить до призабутих художників. Його художнй авторитет був відновлений лише в 20 столітті. Відбулось його повернення в історію мистецтв.

Він мешкав в містечку Поджіо, тому в літературі його також позначають як Джованні дель Поджіо. Невідомо, у кого саме він отримав первісні художні навички. Майстер Джентіле да Фабріано, що працював у місті Сієна у 1425-1426 рр., можливо, був одним із його вчителів, як і Таддео ді Бартоло. Водночас він мав впливи декількох своїх попередників, серед котрих називають Стефано ді Джованні, Мартино ді Бартоломео, Грегоріо ді Чекко та ін., що закономірно для художника-початківця. Він робив ілюстрації до рукописних книг і саме в цій якості про нього згадували в ранні роки. Серед творів в цій галузі — ілюстрації до твору-копії Данте.

Згодом від виробився у талановитого послідовника сієнських майстрів з власною, пластичною манерою і іноді сміливо дозволяв собі працювати з яскравими фарбами. 1426 року він створив поліптих для родини Бранчіні, тобто вівтарний образ для церкви Сан Доменіко в Сієні. 1428 року він став членом місцевої гільдії художників.

Джованні ді Паоло сучасник Лоренцо Гіберті та Мазаччо, можливо, бував у Флоренції і міг бачити їх твори. Але сам залишався в полоні старовинних сієнських художніх традицй з їх фантастичними і консервативними якостями, збереженням готичних елементів і нечіткою перспективою. Тому існують припущеня, що він ніколи не полишав Сієни.

Він довго жив, багато працював і мимоволі став плідним майстром. Серед творів митця - уславлення і місцевих святих. Ним стовоена художня серія зі сценами житія Катерини Сієнської.

Вибрані твори

[ред. | ред. код]
«Св. Катерина Сієнська надиктовує переписувачу діалоги, натхнені Христом», бл. 1449 р., Детройт.


«Архангел Михаїл », 1440. Ватиканська пінакотека


Вибрані твори серед збережених

[ред. | ред. код]
«Св. Ансано хрестить неофітів », 1440, Християнський музей, Єстергом, Угорщина

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Джованні ді Паоло

Див. також

[ред. | ред. код]
  1. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/458974