Димитріос Пандермаліс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Димитріос Пандермаліс
Народився 1940
Салоніки, Греція[1]
Помер 14 вересня 2022(2022-09-14)[2]
Країна  Греція
Діяльність археолог
Alma mater Університет Аристотеля
Заклад Університет Аристотеля[3]
Новий музей акрополя
Посада депутат Парламенту Греції[d][4] і директор музеюd
Членство Німецький археологічний інститут
Партія ПАСОК
Каріатиди у Новому музеї Акрополя.

Димитріос Пандермаліс (грец. Δημήτριος Παντερμαλής; 1940, Салоніки, Греція — 14 вересня 2022) — відомий грецький археолог, професор Університету Арістотеля в Салоніках[5]. Найбільш відомий як керівник розкопок у стародавньому Діоні у Центральній Македонії та як директор Організації зі створення Нового музею акрополя, а потім директор самого музею[6].

Біографія[ред. | ред. код]

Пандермаліс народився 1940 року в адміністративному центрі Македонії, місті Салоніки. Освіту здобув на факультеті історії та археології Університету Арістотеля у Салоніках (професори Г. Бакалакіс та Маноліс Андронікос), а потім в Інституті філософії на факультеті німецької мови та філології. Продовжив навчання у Фрайбурзькому університеті у Німеччині, де здобув ступінь доктора у 1968 році[7].

Димитріос Пандермаліс був президентом Міжнародного фонду «Александр Великий», членом Афінського археологічного товариства та Німецького археологічного товариства у Берліні[8].

Помер 14 вересня 2022[9].

Археологічна робота[ред. | ред. код]

Статуя на археологічному майданчику Діона

З початку 1970-х Пандермаліс був відповідальним Університету Арістотеля у Салоніках за розкопки у стародавньому Діоні, релігійному центрі стародавніх македонян, на північних, македонських, схилах священної для всіх древніх греків гори Олімп (Пієрія). Під керівництвом Пандермаліса були розкопані великі ділянки стародавнього міста та святилищ поза стінами міста, що зробило Діон одним із найзначніших археологічних місць Греції, з безліччю знахідок, які виставлені в місцевому музеї. Значними експонатами є скульптури, які прикрашають сьогодні Археологічний музей Діона й особливо гідравліс (грец. ηύδραυλις), древній водний орган — рідкісна археологічна знахідка.

Діон, разом зі стародавньою столицею македонян Егі (Вергіна), наступною столицею Македонії, містом Пелла, і сьогоднішньою столицею, містом Салоніки, складають історичне та туристичне Кільце Македонії.

Як пише відомий грецький архіолог Маноліс Андронікос у своїй праці «Грецький скарб»[10]:

Знахідки Пелли раніше та знахідки Вергіни, Діона та Сінду сьогодні, однозначно докорінно змінили не лише наші знання, а й позицію щодо македонян та Македонії, яка по суті була невідомою, майже таємничою сторінкою давньої грецької історії.

Пандермаліс з гумором ставився до ідеологеми, яка виникла у сусідній слов'яномовній країні після Другої світової війни, крім іншого, яка перебуває в більшій своїй частині поза територіальним ядром стародавньої Македонії (див. Пеонія), але намагається узурпувати грецьку історію. Пандермаліс вважав, що питання, яке виникло, підтримує фінансування розкопок грецьким урядом, оскільки археологія є союзником Греції[11]:

Стосовно Історії, я думаю, що питання зі Скоп'є виходить за межі смішного, це питання неймовірно низького рівня і недостойне будь-якого обговорення..... Особисто я вважаю за краще робити свою роботу, і я радий за археологічні відкриття, які з'являються щороку у Македонії. Чи бачите, є щось позитивне, що виникло через цю проблему.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

На виборах 1996 року Пандермаліса обрали депутатом парламенту з всенаціонального бюлетеня від партії Всегрецький соціалістичний рух.

Праці[ред. | ред. код]

  • Портрети стратегів класичної епохи (грец. Τα πορτρέτα των στρατηγών της κλασικής εποχής, 1978) — докторська дисертація
  • Черепична покрівля палацу Вергіни (грец. Η κεράμωση του ανακτόρου της Βεργίνας, 1985)
  • Македонські гробниці Пієрії (грец. Οι μακεδονικοί τάφοι της Πιερίας, 1985)
  • Діон: Відкриття (грец. Δίον: Η ανακάλυψη, 2000).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #106327550 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. https://www.lifo.gr/now/entertainment/pethane-o-arhaiologos-kai-dieythyntis-toy-moyseioy-tis-akropolis-dimitris
  3. Контрольний номер Бібліотеки Конгресу
  4. (unspecified title)Грецький парламент.
  5. Δημήτριος Παντερμαλής | Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 27 квітня 2013.
  6. Δημήτρης Παντερμαλής - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 27 квітня 2013.
  7. Dimitrios Pandermalis. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 27 квітня 2013.
  8. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 27 квітня 2013.
  9. Newsroom. Acropolis Museum president, Dimitris Pandermalis, dies | eKathimerini.com. www.ekathimerini.com (English) . Процитовано 14 вересня 2022.
  10. Андроникос, Манолис. Греческое сокровище. — С. 39. — ISBN 960-03-1139-0
  11. Δημήτρης Παντερμαλής. Το βασικό ένστικτο του αρχαιολόγου - πολιτισμός - ΤΟ ΒΗΜΑ. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 27 квітня 2013.

Література[ред. | ред. код]

  • Νέα Εγκυκλοπαιδεία, τ. 20, σελ. 78, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, 2006.

Посилання[ред. | ред. код]