Динарій кесаря (Тіціан)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Динарій кесаря»
італ. Cristo della moneta

Автор Тіціан
Час створення бл. 1516
Розміри 79 х 10,5 см
Матеріал Дерево, масло
Місцезнаходження Галерея старих майстрів (Дрезден)

«Динарій кесаря» (італ. Cristo della moneta) — картина італійського художника епохи Відродження Тіціана (1490–1576). Створена близько 1516 року. Зберігається у Галереї старих майстрів, Дрезден (інвен. номер Gal.-Nr. 169).

Опис[ред. | ред. код]

В основі сюжету картини — євангельська притча про «динарій кесаря». Згідно з Євангелієм від Матвія, до Ісуса Христа прийшли фарисеї і поставили йому підступне питання про те, чи варто платити податки римському імператору (кесарю). Ісус, угледівши їхнє лицемірство, звелів показати йому податкові гроші. «І принесли динарія Йому. А Він каже до них: Чий це образ і напис? Ті відказують: Кесарів. Тоді каже Він їм: Тож віддайте кесареве кесареві, а Богові Боже. А почувши таке, вони диву далися. І, лишивши Його, відійшли.»

Тіціан наділяє фарисея рисами, подібними до класичних іконографічних зображень Юди Іскаріота. Весь його вигляд говорить про жадібність і підступність. Він, на відміну від Христа, зображений в профіль, із темним обличчям та засмаглими руками.

Література[ред. | ред. код]

  • Дрезденская картинная галерея. — Москва : «Директ-Медиа», 2011. — Т. 8. — 95 с. — (Великие музеи мира) — ISBN 978-58-710-7247-9. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]