Дуплет (динамічний захист)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дуплет
Зображення
На танки БМ «Оплот» встановлено комплекс динамічного захисту «Дуплет»
Збройні сили ЗСУ
Країна  Україна
Ґрунтується на Ніж (динамічний захист)
Час/дата початку 2009
Оператор Україна і Таїланд
Розробник Мікротек
Конструктор Мікротек
На противагу Кумулятивний снаряд, Ударне ядро і бронебійний підкаліберний оперений снаряд з відкидним піддоном

«Дупле́т» — модульний комплекс тандемного динамічного захисту третього покоління для танків українського виробництва. Модернізована версія комплексу «Ніж». Призначений для захисту бойових машин та стаціонарних об'єктів від артилерійських кумулятивних снарядів калібром до 125-мм та тандемних кумулятивних засобів ураження, ударно-кумулятивних боєприпасів типу «ударне ядро», реактивних танкових гранат та цільнометалевих оперених бронебійних підкаліберних снарядів[1]. Розроблений ДП БЦКТ «Мікротек». Прийнятий на озброєння української армії у 2009 році[2].

Історія створення[ред. | ред. код]

При розробці нового українського танка «Оплот-М» перед ДП БЦКТ «Мікротек» було поставлено завдання розробити нову систему динамічного захисту, здатну ефективно захищати українські танки від тандемних кумулятивних засобів ураження. Враховуючи те, що у світовій практиці жодна з відомих конструкцій динамічного захисту ефективно не протидіє тандемним боєприпасам, роботу довелося починати з «нуля». Наявні розробки динамічного захисту «Ніж» були використані лише в частині загальної концепції модулів динамічного захисту ХСЧКВ. В результаті проведеної роботи загальні схеми побудови захисту основних проєкцій танка, модулі динамічного захисту та принцип роботи нової системи виявилися принципово відмінними від аналогів, використаних в комплексі «Ніж». Після проведення державних випробувань у складі танка «Оплот-М», комплекс вбудованого динамічного захисту «Дуплет» прийнятий на озброєння української армії у липні 2009[2].

Опис[ред. | ред. код]

Модулі комплексу «Дуплет» можуть використовуватись у складі вбудованих або навісних систем динамічного захисту танків та бойових машин легкої категорії.

Конструкція[ред. | ред. код]

Модулі динамічного захисту «Дуплет» сконструйовані як нерозбірна конструкція зі встановленими всередині пристроями кумулятивного захисту. Модулі випускаються двох типів у вигляді паралелепіпедів розміром 250х125х36 мм або 250х125х26 мм, масою 2,8 кг та 2,1 кг відповідно. Залежно від місця розташування, модулі встановлюються в спеціальні комірки.

Характеристики[ред. | ред. код]

  • Безпека при обстрілі із стрілецької зброї.
  • Відсутність детонації від куль калібром до 14,5 мм, осколків та запалювальних сумішей.
  • Взаємозамінність з елементами вбудованої системи динамічного захисту 4С20 або 4С22 (виробництва РФ) у співвідношенні 1:2.
  • Підвищений захист від впливу високих температур та вологості.
  • Підвищена у 1,8-2,7 рази (по відношенню до 4С22) ефективність.

На озброєнні[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сергій Воронков. Надійний броньований «Заслін» та інші вітчизняні розробки у сфері динамічного захисту — «Ніж», «Дуплет» та «Шершень» — нині успішно конкурують з іноземними виробниками аналогічної продукції [Архівовано 23 грудня 2014 у Wayback Machine.] Народна армія. 16.06.2014.
  2. а б Дмитрий Богданов, Василий Хитрик. Двойной контрудар украинского «Дуплета» // Defense Express. — № 9. — 2009. — С.48-53
  3. Украина закупит около 200 боевых танков Оплот-М. Военный информатор (ru-RU) . 24 червня 2014. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  4. Танки Т-64 ще довгий час будуть основою танкової міці України. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  5. Україна підписала контракт на поставку в Таїланд 49 танків Оплот. [Архівовано 9 грудня 2014 у Wayback Machine.] Корреспондент.нет. 2.09.2011.
  6. Украина поставила в Таиланд первую партию танков «Оплот». [Архівовано 10 листопада 2014 у Wayback Machine.] censor.net.ua. 05.02.2014.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]