Заснування Москви

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник Юрію Долгорукому, якому приписується заснування Москви

Заснування Москви датується 1147 роком і приписується Великому князю Ростово-Суздальському і Київському Юрію Долгорукому. На момент заснування Москви Юрій мав тільки титул князя Ростово-Суздальського.

У Іпатіївському літописі згадка про Москву датується 1147 роком, коли Юрій Долгорукий скликав військову раду в місті і покликав «на Московь» свого союзника і троюрідного брата — Новгород-Сіверського князя Святослава Ольговича. Москва була заснована на високому Боровицькому пагорбі, на місці злиття річок Москви і Неглинної, вище річки Яузи. Деякий час місто називалося Кучков від імені боярина Степана Кучки, що володів цими землями та був страченим Юрієм Долгоруким, а потім за містом закріпилася назва від імені річки Москви. Що означає слово "Москва" — лінгвісти і зараз сперечаються на рахунок цього. Припускають, що слово "Москва" фінно-угорського походження і означає за різними версіями: "смородина", "каламутна", "викривлена"[1].

Причини, за якими Юрій Долгорукий стратив боярина Кучку, точно не відомі. Імовірно, боярин не хотів передавати свої землі князю і чинив опір його планам. Перекази розповідають, що після страти Юрій оглянув довколишні землі і повелів будувати на них дерев'яний град. В результаті цього були зведені укріплені дерев'яні стіни Кремля, які служили для захисту жителів колишніх сіл Кучки і нових поселенців, споруди княжого двору і деякі інші будови. Також заслуга Юрія Долгорукого полягає в тому, що він сприяв поширенню православ'я серед населення цієї місцевості, яке все ще перебуває під сильним впливом язичництва і волхвів[1].

Вік Москви точно не відомий. Андрій Куза вважав, що укріплене давньоруське поселення виникло на межі XIXII століть, а знайдений речовий матеріал (у тому числі свинцева печатка Київського митрополита) вказує на ще більш раннє заселення[2].

Згідно з Тверським літописом, повідомлення якого ставиться під сумнів багатьма істориками, через 6 років, у 1153 році, Юрій Долгорукий заклав на місці стародавнього поселення місто і збудував нову дерев'яно-земляну фортецю. Цей запис викликає сумніви у істориків, бо існують деякі суперечності: в 1156 році Юрій Долгорукий княжив у Києві, і якщо, як припускають історики, він заснував Москву під час свого візиту в Ростово-Суздальське князівство, то дивно, що цей факт залишився непоміченим літописцями. Частина істориків вважають роком заснування міста Москва 1153 рік. Існують також припущення, що укріплювальні споруди зводилися не Юрієм Долгоруким, а його сином Андрієм Боголюбським[1]. Від свого заснування і аж до навали Батия Москва була прикордонним містом Володимиро-Суздальського князівства.

Відомостей про те, чи відвідував пізніше Юрій Долгорукий місто, засноване за його велінням, немає[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г История Москвы (рос.). Архів оригіналу за 21 червня 2015. Процитовано 31 березня 2021.
  2. Куза А. В. Малые города Древней Руси. — М.: Наука, 1989. — С. 111.

Література[ред. | ред. код]

  • Селиванов А. Ф., Забелин И. Е. Москва // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  • Тихомиров М. Н. Древнерусские города. — М.: Государственное издательство политической литературы, 1956. — 477 с.