Келаа-ес-Серагіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Келаа-ес-Серагіна
араб. قلعة السراغنة[1]
фр. El Kelaâ des Sraghna[1]

Координати 32°03′ пн. ш. 7°24′ зх. д. / 32.050° пн. ш. 7.400° зх. д. / 32.050; -7.400Координати: 32°03′ пн. ш. 7°24′ зх. д. / 32.050° пн. ш. 7.400° зх. д. / 32.050; -7.400

Країна  Марокко
Адмінодиниця Kelaat Sraghna Provinced
Висота центру 2150 м
Населення 95 224 (2014)  
Часовий пояс UTC+1 (Kelaat Sraghna Province)
Телефонний код 044
Поштовий індекс 43000
GeoNames 6546745
Келаа-ес-Серагіна. Карта розташування: Марокко
Келаа-ес-Серагіна
Келаа-ес-Серагіна
Келаа-ес-Серагіна (Марокко)
Мапа

Келаа-ес-Серагіна (араб. قلعة السراغنة‎, бербер. ⵇⵍⵄⵜ ⵙⵔⴰⵖⵏⵙ) або Ель-Келаа-де-Срагна (фр. El Kelaa des Sraghna) - місто в Марокко. Розташоване в регіоні Марракеш — Сафі в центрі країни. Місто відоме своєю сільськогосподарською діяльністю, зокрема вирощуванням маслин. Населення — 95 224 осіб (перепис 2014).

Назва

[ред. | ред. код]

Назва міста складається з двох термінів. Перший, Келаа, в перекладі з арабської позначає замок чи фортецю.

Другий, Серагіна, походить від берберського слова Aserɣin (мн. Iserɣinen), що використовувався для позначення людей з Аравійського півострова. Це слово утворено від кореня RƔ, який позначає акт горіння. Отже, термін Iserɣinen відносився до тих народів, які мали «обпалений» або темний колір шкіри. Наразі таку назву має місцеве плем’я Срагна.

Історія

[ред. | ред. код]

Згідно з історичними згадками, місто Келаа-ес-Спрагіна було засноване султаном з династії Алавітів Мулаєм Ісмаїлом у XVII—XVII століттях. Він мав намір об’єднати декілька цитаделей і касб задля контролю переміщень племен, що мешкали в горах.

З іншого боку, створення міста могло статися за часів династії Альморавідів. Ця теза ґрунтується на припущенні намірів Альморавідів щодо контролю дороги від Фесу до Марракешу та їхньої боротьби проти федерації Берегватів, що розглядалися як релігійні єретики.

Сільське господарство

[ред. | ред. код]

Місцевість навколо міста відома своїми оливковими деревами, що посідають перше місце в секторі лісового господарства регіону.

Проте вирощування маслин у регіоні має декілька перешкод: наприклад, переважна більшість виробників оливкових культур через брак коштів використовує традиційні методи вирощування з низькою врожайністю.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б 2014 Moroccan census / за ред. High Commission for Planning