Крупка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Крупка
Draba incana — типовий вид роду
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Крупка (Draba)
L., 1753
Вікісховище: Draba

Крупка (Draba) — рід трав'янистих рослин родини капустяні (Brassicaceae). Рід налічує приблизно 380 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Це одно-, дво- або в основному багаторічні трав'янисті рослини, іноді стебла стають дерев'яними біля основи й рідко це напівчагарники. Зазвичай зростають вертикально, рідко стебла лежачі; як правило, у верхній частині стебла розгалужені. Рослини від гладких до щільно волохатих. Листя, як правило, розташовується в базальних розетках і поперемінно поширюються на стеблі. Базальне листя в основному черешкове, рідко сидяче.

Квіти зазвичай зібрані в багатоквіткові китиці. Чотири чашолистки яйцеподібні або довгасті, рідко еліптичні. Чотири переважно жовті, білі, рідше від рожевих до пурпурових або апельсинові, рідше червоні пелюстки зворотно-яйцеподібні чи з широким заокруглених кінцем чи обернено-ланцетні або лінійні, рідше круглі або довгасті. Пелюстки зазвичай довші, рідше коротші, ніж чашолистки. Із шести тичинок, чотири — довші й дві коротші. Стручки яйцеподібні, ланцетні, еліптичні, довгасті, лінійні, ланцетні або майже круглі, плоскі або іноді спіральні. У плоді насіння розташоване в два ряди. Коли зріло, плоди відкриваються і звільняють насіння.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений насамперед у Північній півкулі, особливо в арктичних, субарктичних, альпійських і субальпійських районах (Північна Америка, Південна Америка (Анди, Колумбія, Патагонія), Європа, Азія, пн.-зх. Африка). Багато видів заселяють відкриті, кам'янисті ґрунти.

В Україні зростають:[1]

Використання[ред. | ред. код]

Деякі види вирощують як декоративні рослини, переважно в гірських садах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доброчаева Д.Н., Котов М.И., Прокудин Ю.Н., и др. Определитель высших растений Украины. — Киев : Наукова думка, 1987. — С. 125. (рос.)(укр.)

Джерела[ред. | ред. код]