Крячок карибський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крячок карибський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Мартинові (Laridae)
Підродина: Крячкові (Sterninae)
Рід: Sternula
Вид: Крячок карибський
Sternula antillarum
(Lesson, 1847)

Синоніми
Sterna antillarum
Посилання
Вікісховище: Sternula antillarum
Віківиди: Sternula antillarum
ITIS: 824127
МСОП: 22694673
NCBI: 471862

Крячок карибський[2] (Sternula antillarum) — вид сивкоподібних птахів підродини крячкових (Sterninae) родини мартинових (Laridae). Поширений в Північній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Птах гніздиться вздовж майже усього узбережжя Північної Америки, за винятком Аляски та Канади, на північному узбережжі Центральної Америки та локально на північному узбережжі Південної Америки. Він також розмножується всередині річок у центральній частині США. Він перелітний, зимує на південному узбережжі Центральної Америки, а також на північному та атлантичному узбережжі Південної Америки аж до центральної Бразилії.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:

  • S. a. browni (Mearns, 1916) — уздовж узбережжя Тихого океану від затоки Сан-Франциско до Нижньої Каліфорнії, а також на захід і південь від Мексики; зимує переважно вздовж західного та південного узбережжя Мексики.
  • S. a. athalassos (Burleigh & Lowery, 1942) — уздовж річок у внутрішній частині Північної Америки, від північних Великих рівнин до Техасу та північної Луїзіани; зимує на півночі Бразилії.
  • S. a. antillarum Lesson, 1847 — на східному узбережжі Америки від Мену до Техасу і аж до Гондурасу та через Карибський басейн до північної Венесуели; зимує на півночі Бразилії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина крячки 22-24 см, розмах крил близько 50 см. Важить 39-52 г. Верхня частина має рівномірний світло-сірий колір, а нижня частина біла. Голова біла, за винятком корони, яка чорна, як і сміга, що проходить від дзьоба через очі. Біле чоло. Дзьоб жовтий з чорним кінчиком влітку і зовсім чорнуватий взимку. Ноги жовтуваті. Крила в основному світло-сірі, хоча має чорні зовнішні частини.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Цей вид трапляється на морському узбережжі, в озерах, річках та естуаріях. Харчується мальками дрібної риби, креветками, морськими хробаками, іноді літаючими комахами. Сезон розмноження починається з квітня по середину червня залежно від місцевості. Він розмножується в різноманітних місцях існування, від безплідних піщаних пляжів до парковок і дахів. Птахи утворюють колонії від 5 до 200 пар. Це мігруючий вид, хоча деякі популяції на півночі Південної Америки та на тихоокеанському узбережжі Мексики можуть проживати цілий рік.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Sternula antillarum: інформація на сайті МСОП (англ.) 21 березня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]