Кушугум (річка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кушугум
Витік м. Запоріжжя
• координати 47°47′31″ пн. ш. 35°10′55″ сх. д. / 47.79194° пн. ш. 35.18194° сх. д. / 47.79194; 35.18194
висота, м 22
Гирло Каховське водосховище
• координати 47°40′59″ пн. ш. 35°11′30″ сх. д. / 47.68306° пн. ш. 35.19167° сх. д. / 47.68306; 35.19167
висота, м 13
Басейн р. Дніпро
Країни: Україна Україна
Регіон Запорізька область
Район Запорізький район
Довжина 15 км

Кушугум — річка в Україні, в межах Запоріжжя та Запорізького району Запорізької області, один з рукавів річки Кінська, який до створення Каховського водосховища протікав по зовнішньому кордону Великого Лугу до Дніпра. Таку ж назву мало урочище і озеро, де протікала й куди впадала річка.

Назва[ред. | ред. код]

Назва річки Кушугум складається з двох тюркських (кримськотатарських) слів «кучук» — дрібниця і «кум» — пісок, тобто «дрібний пісок»[1].

Географія[ред. | ред. код]

Річка Кушугум бере початок на території Південного житлового масиву міста Запоріжжя. Протяжність річки — 15 км, ширина її коливається від декількох метрів до метру. Русло річки пролягає територію Південного мікрорайону і сполучає декілька озер: Кривий Кушугум, Пляшка та Кушугум. Впадає в Каховське водосховище[2].

Історія[ред. | ред. код]

До створення Каховського водосховища та забудови Запоріжжя, слугувала південно-східною межею Великого Лугу й Хортиці. Була притокою річки Мокра Московка. З'єднувалася з основним річищем Дніпра численними протоками: Закутна, Бандура, Мірошник, Домаха[3]. Впадала у річку Кінську, поблизу села Скельки, утворюючи озера Дурний Лиман та Кушугумське[4].

Про місцевість, де нині місто Запоріжжя, 96-річний дід Нагірний у 1884 році розказував Якову Новицькому, між іншим, таке:

Там, де річка Московка впадає в Дніпро, від неї одбивається протока, що сполучається з Дніпром і відразу ж відходить од нього в ліву руку. Та протока зветься Кушугумом. Відмежувавшись од Московки й Дніпра, Кушугум тече до німецької колонії Шенвіза, а далі попід степовими горами на південь до злиття з річкою Кінською. Ширина Кушугуму невелика, але глибина за весняної повіді сягає трьох сажнів, так що в нього заходять навіть берлини з вантажем. У першу повінь (березень) вода з Московки тече Кушугумом до Дніпра, а за другої (квітень-травень) Кушугумом тече Дніпрова вода. Восени Кушугум подекуди пересихає й поділяється на плеса[3].

Зі спогадів відомого українського істормка Якова Новицького:

...я побачив невеличку річку Кушугум, що виходила з ріки Мокра Московка, яка впадала в ріку Конку під селом Скельками, після п'ятдесяти верст течії...[5].

У червні 2023 року, через підрив Каховської ГЕС, суттєво знизився рівень води в річці, вода відійшла від берегів на декілька метрів[6]. Станом на липень 2023 року колись глибоководна річка Кушугум, в селищах Кушугум та Балабине, наразі суттєво обміліло. Наразі вода подекуди продовжує відходити, але частково русло річки устаткувалося. Дно річки Кушугум продовжує осушуватися з утворенням островів й нових рельєфів[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В. Фоменко. Звідки ця назва? — Дніпропетровськ, 1969
  2. Спостереження зроблено на сервісі «Google Earth»
  3. а б Великий Луг Запорозький // Адріан Кащенко.
  4. Карта РККА L-36 (Б) • 1 км. Запорожская, Херсонская и Днепропетровская области. etomesto.com. 1941.
  5. Локалізації витоків біблійних мітологічних сюжетів на території України. svit.in.ua.
  6. «Неможливо дивитися на це без сліз», — жителі Запоріжжя про стан річки Дніпро після підриву Каховської ГЕС (фоторепортаж). suspilne.media. 12 червня 2023.
  7. Мушлі, жаби й острови: як сьогодні виглядає колись глибоководна річка Кушугум (фото). 1news.zp.ua. 17 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]