Марія Кірх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Кірх
нім. Maria Margaretha Kirch
Народилася 25 лютого 1670(1670-02-25)[1]
Лейпциг, Саксонія, Священна Римська імперія
Померла 29 грудня 1720(1720-12-29)[1] (50 років)
Берлін, Королівство Пруссія
Місце проживання Королівство Пруссія
Країна Німеччина
Діяльність астроном
Галузь астрономія
У шлюбі з Готфрід Кірхd
Діти Крістіна Кірх
Кристфрід Кірхd
Маргарета Кірх

CMNS: Марія Кірх у Вікісховищі

Марія Кірх (нім. Maria Margaretha Winkelman Kirch 25 лютого 1670 — 29 грудня 1720) — німецька астроном. Дружина астронома Готфріда Кірха[de] і мати астрономів Кристфріда[de], Крістіни та Маргарети Кірх.

Життєпис[ред. | ред. код]

Марія Маргарета народилася 1670 року в родині лютеранського священника. У віці 13 років залишилася круглою сиротою, здобула приватну освіту — від батька і шурина Юстінуса Теллера, землевласника і астронома, що жив неподалік у Зоммерфельді[de]. Ймовірно, завдяки цьому вона познайомилася з Готтфрід Кірхом, за якого вийшла заміж 8 травня 1692 року. Готтфрід набув у її особі не тільки дружину й матір своїх шістьох дітей, але й помічницю в астрономічних спостереженнях і розрахунках календаря, в ті часи невіддільних від астрології.

Після декількох років життя в Лейпцигу і Губені Кірхи 1790 року переїхали до Берліна, де Готтфрід отримав засновану посаду astronomo ordinario. Йому доручили обчислення і коригування календарів, і Маргарета була для нього істотною підмогою. Самостійно ведучи астрономічні спостереження, вона відкрила комету C/1702 H1[en]. Протягом 1709—1711 років Марія Маргарета Кірх написала три трактати з астрології. Її роботи з астрономії не видавались, а увійшли в роботи її чоловіка й сина.

Після смерті чоловіка 1710 року Марії не дали можливості зайняти посаду astronomo ordinario. Її прохання надати роботу в Прусській академії наук відхилили, попри визнання її досягнень Готтфрідом Ляйбніцем: вона була жінкою, і тому на цю посаду призначили Йоганна Генріха Гоффманна[de]. У жовтні 1712 року Марія Маргарета переїхала з дітьми в Берлін і почала працювати в обсерваторії барона Бернхардта Фрідріха фон Кросігка[de]. Її роботи за астрономічними спостереженнями увійшли в календарі, опубліковані, зокрема, в Бреслау і Нюрнберзі.

Після смерті Бернхардта Кросігка Марія Маргарета поїхала в Данциг, де прийняла і реорганізувала обсерваторію Яна Гевелія. 1716 року вона не пристала на пропозицію Петра I приїхати із сином у Москву і стати астрономинею.

Марія Маргарета з Кристфрідом приїхала в Берлін, де її сина призначено директором Берлінської обсерваторії після смерті Йоганна Гоффманна. Крім роботи над календарем, Марія Маргарета заробляла на забезпеченні даними астрономічних спостережень інших календарів. Співробітники Академії скаржилися на присутність жінки, і що Марія Маргарета втручається в справи. 1717 року Марію змусили покинути обсерваторію і будиночок на її території.

1720 року Марія Маргарета померла від хвороби, яка перебігала з гарячкою. На її честь названо астероїд 9815 Маріякірч.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архів історії математики Мактьютор — 1994.

Література[ред. | ред. код]

  • Thomas Hockey. Biographical Encyclopedia of Astronomers. — Springer, 2007. — 1342 с. — ISBN 978-0-387-31022-0.

Посилання[ред. | ред. код]