Меню (фільм, 2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меню
The Menu
Жанр Жахи, чорна комедія
Режисер Марк Майлод[en]
Продюсер
Сценарист
  • Сет Рейсс
  • Вілл Трейсі
У головних
ролях
Оператор Пітер Демінг[en]
Композитор Колін Стетсон[en]
Монтаж Крістофер Теллефсен[en]
Кінокомпанія
Дистриб'ютор
Тривалість 106 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу
  • 10 вересня 2022 (TIFF)
  • Україна 17 листопада 2022
  • США 18 листопада 2022
Кошторис 30 000 000 $
Касові збори 21 700 000 $
IMDb ID 9764362
Рейтинг R
searchlightpictures.com/the-menu/
Зовнішні відеофайли
Трейлер на YouTube

«Меню» (англ. The Menu) — американський фільм жахів з елементами чорної комедії, знятий Марком Майлодом[en] і спродюсований Адамом Мак-Кеєм, Бетсі Кох і Віллом Ферреллем. Аня Тейлор-Джой і Ніколас Голт виконують роль молодої пари, яка вирушає на віддалений острів, щоб поїсти в ексклюзивному ресторані під керівництвом таємничого шеф-кухаря у виконанні Рейфа Файнза. Інші ролі зіграли Хонг Чау, Джанет Мактір і Джон Легвізамо.

Прем'єра картини відбулася 10 вересня 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, тоді як випуск в Україні та США відбувся 17 і 18 листопада відповідно. Фільм отримав схвальні відгуки критиків, які похвалили сценарій, режисуру, постановку та гру акторів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Захоплений кулінарією молодик Тайлер і його супутниця Марго прямують на катері до ексклюзивного, розташованого на приватному острові, ресторані Hawthorn, яким керує знаменитий шеф-кухар Джуліан Словік. Він традиційно готує для привілейованих відвідувачів розкішне меню молекулярної гастрономії, де їжу розглядають як концептуальне мистецтво. З ними на острів прибувають також інші гості вечері: Ліліан Блум, кулінарний критик, та її редактор Тед; подружжя заможних постійних відвідувачів Річард і Енн Лейбрандт; кінозірка Джордж і його особиста помічниця Фелісіті; ділові партнери Сорен, Дейв і Брайс; а також на вечері присутня мати Словіка, яка страждає на алкогольну залежність. Ельза, метродотель ресторану, яка зустрічає гостей, зауважує, що Марго не була вказана Тайлером як його супутниця, натомість там було записано ім'я іншої дівчини. Пізніше Ельза проводить екскурсію островом і проводить гостей до ресторану.

Починається вечеря, на якій шеф-кухар Словік представляє серію страв, виголошуючи дедалі тривожніші та гнітючі монологи перед подачею. На третій страві випливають приховані «скелети у шафі» та неприємні деталі про кожного гостя, які розкриваються за допомогою зображень, надрукованих лазером на тортильях. Під час презентації четвертої страви су-шеф Словіка вбиває себе на очах у гостей, викликаючи паніку. Річард та Енн Лейбрандт збираються покинути ресторан, але персонал дає зрозуміти, що ніхто не може піти та відрізає Річарду один із пальців.

Пізніше Словік показує спантеличеним гостям сцену, під час якої інвестор ресторану Hawthorn (а також бос Сорена, Дейва і Брайса), якому шеф-кухарю довелося поступитися правом власності на ресторан, аби утриматися на плаву під час пандемії COVID-19, тоне у воді, зв'язаний у образі ангела.

Під час анонсу п'ятої страви працівниця Словіка Кетрін ранить його в ногу ножем, але це є частиною задуманого плану. Далі гості-жінки дегустують п'яту страву разом з Кетрін, а гостям-чоловікам дається можливість втекти з острова, але співробітники Словіка ловлять їх усіх та повертають до ресторану.

Словік розповідає, що кожного гостя запросили тому, що вони або сприяли тому, що він втратив пристрасть до своєї справи, або тому, що вони заробляють на життя, експлуатуючи роботу персоналу і працівників, таких як він і його команда. Він оголошує, що всі присутні будуть мертві до кінця ночі. Оскільки присутність Марго була незапланованою, Словік дає їй вибір померти або з персоналом, або з гостями, але він не дозволяє їй піти.

У розмові в кабінеті Словіка Марго викриває себе як ескортницю, яка раніше надавала послуги Річарду Лейбрандту, і чиє справжнє ім'я Ерін. Словік розповідає, що Тайлера запросили на вечерю за кілька місяців до цього та повідомили, що усіх гостей уб'ють. Попри це Тайлер був настільки одержимим у своєму бажанні взяти участь у закритій вечері знаменитого кухаря, що зберіг таємницю й найняв Марго замінити його колишню дівчину, з якою мав йти на вечерю, але розійшовся напередодні. Словік принижує Тайлера, змушуючи його готувати та висміюючи його їжу, а потім наказує Тайлеру повіситися, Марго знаходить його тіло.

Словік просить Марго сходити до коптильні по бочку, необхідну для десерту. Дорогою Марго пробирається в будинок Словіка, але на неї нападає Ельза. Захищаючись, Марго вбиває Ельзу, вдаривши її ножем у шию. Марго бачить різні вирізки та нагороду працівника місяця, на якій Словік зображений молодим і щасливим кухарем фаст-фуду, також дівчина знаходить рацію, кличе на допомогу та повертається до ресторану з бочкою. Офіцер берегової охорони прибуває на своєму човні, але після того, як гості вже встигають повірити, що їх врятовано, він виявляється переодягненим кухарем і повертається на кухню.

Словік готовий представити останню страву — десерт і, поки він готується, Марго раптово підводиться та заявляє, що страви Словіка приготовані з одержимістю, але без любові та скаржиться, що вона все ще голодна. Коли Словік запитує, що б вона хотіла з'їсти, Марго просить чізбургер і картоплю-фрі. Джуліан особисто готує замовлення, на мить знаходячи радість у створенні страви. Марго куштує чізбургер і просить запакувати страву з собою, тому що вона дуже смачна, але місця у шлунку вже немає. Словік виконує прохання і дозволяє дівчині піти. Марго бере човен берегової охорони, що стоїть неподалік, і втікає з острова.

Десерт являє собою витончену страву смор — персонал покриває підлогу подрібненими крекерами й одягає на гостей палантини з зефіру та капелюхи з шоколаду. Потім Словік підпалює ресторан, підриваючи бочку та вбиваючи гостей, персонал і себе. Поки Марго спостерігає пожежу з човна, вона розпаковує свій чізбургер, відкушує і використовує копію меню як серветку для рота.

Актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Рейф Файнз Джуліан Словік Джуліан Словік
Аня Тейлор-Джой Марго Міллс / Ерін Марго Міллс / Ерін
Ніколас Голт Тайлер Тайлер
Хонг Чау Ельза Ельза
Джанет Мактір Ліліан Блум Ліліан Блум
Джон Легвізамо Джордж Діас Джордж Діас
Рід Бірні[en] Річард Ліббрандт Річард Ліббрандт
Джудіт Лайт[en] Анна Ліббрандт Анна Ліббрандт
Пол Адельштейн Тед Тед
Емі Карреро[en] Фелісіті Фелісіті
Артуро Кастро[en] Сорен Сорен
Роб Янг[en] Брайс Брайс
Марк Сент Кір Дейв Дейв
Ребека Кун Лінда Словік Лінда Словік
Кристина Брукато Кетрін Келлер Кетрін Келлер
Адам Олдеркс Джеремі Лоуден Джеремі Лоуден
Метью Корнуелл Дейл Дейл
Пітер Ґрош[en] сомельє

Виробництво[ред. | ред. код]

У лютому 2019 року було оголошено, що Александер Пейн зніме фільм «Меню» за сценарієм Сета Рейсса і Вілла Трейсі[1], а у квітні стало відомо, що Емма Стоун і Рейф Файнз мають зіграти в ньому[2]. У грудні сценарій до картини з'явився в щорічному «Чорному списку[en]», опитуванні, що демонструє найпопулярніші фільми на стадії розробки[3]. У травні 2020 року студія Searchlight Pictures отримала права на кінопрокат, а Стоун та Пейн залишили проєкт через конфлікти у своїх розкладах; Марк Майлод[en] замінив Пейна як режисера[4]. У червні 2021 року Файнз знову приєднався до акторського складу, тоді як Аня Тейлор-Джой вела переговори щодо головної ролі замість Стоун[5]. Її приєднання було підтверджено наступного місяця, включно з Хонг Чау й Ніколасом Голтом[6]. Джон Легвізамо, Джанет Мактір, Джудіт Лайт[en], Рід Бірні[en], Роб Янг[en] і Емі Карреро[en] приєдналися у вересні[7][8][9], а Пол Адельштейн, Артуро Кастро[en], Марк Сент Кір, Ребека Кун та Пітер Ґрош[en] — у жовтні[10].

Знімання почалося 3 вересня 2021 року в Саванні, Джорджія[11], з Пітером Демінгом[en] як оператором. Монтажем фільму займався Крістофер Теллефсен[en], тоді як Колін Стетсон[en] написав музику[12]. Кошторис «Меню» склав 30 млн $[13].

Випуск[ред. | ред. код]

Прем'єра картини відбулася 10 вересня 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто[14], тоді як випуск в Україні та США відбувся 17 і 18 листопада відповідно[15][16].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

Фільм зібрав 15,5 млн $ у США й Канаді та 6,2 млн $ на інших територіях, що становить 21,7 млн $ у всьому світі станом на 27 листопада 2022 року[17].

Відгуки[ред. | ред. код]

На оглядовому агрегаторі Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 89 % на основі 219 відгуків, а середній рейтинг — 7.6/10. У консенсусі агрегатора йдеться: «У той час, як його соціальні коментарі базуються на базових інгредієнтах, „Меню“ пропонує чорну комедію з великою кількістю смаку»[18]. Metacritic, який використовує середнє зважене, присвоїв фільму 71 зі 100 балів на основі 45 відгуків критиків, які позначені як «загалом схвальні»[19]. Аудиторія, опитана CinemaScore[en], поставила фільму середню оцінку B за шкалою від A+ до F, тоді як аудиторія PostTrak[en] дала фільму загальну позитивну оцінку 78 %, водночас 52 % заявило, що однозначно рекомендує фільм[13].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат Прим.
2022 Fantastic Fest[en] Приз глядацьких симпатій «Меню» Перемога [20]
Hollywood Music in Media Awards Найкраща оригінальна музика до фільму жахів Колін Стетсон[en] Номінація [21]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. White, James (11 лютого 2019). Alexander Payne Directing Horror Comedy The Menu. Empire (англ.). Архів оригіналу за 12 лютого 2019. Процитовано 19 червня 2022.
  2. Sneider, Jeff (4 квітня 2019). Exclusive: Emma Stone, Ralph Fiennes Eyed to Star in Alexander Payne's 'The Menu'. Collider (англ.). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 19 червня 2022.
  3. Crucchiola, Jordan (16 грудня 2019). This Year's Black List Has a Megan Amram Horror Movie and a Little Bit of Barron Trump. Vulture (англ.). Архів оригіналу за 17 грудня 2019. Процитовано 19 червня 2022.
  4. Kroll, Justin (28 травня 2020). Searchlight and Adam McKay Tap 'Succession's' Mark Mylod to Direct 'The Menu'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 19 червня 2022.
  5. Kroll, Justin (7 червня 2021). Anya Taylor-Joy And Ralph Fiennes To Headline Searchlight's 'The Menu'. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 7 червня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  6. Kit, Borys (29 липня 2021). Nicholas Hoult Joins Anya Taylor-Joy in Searchlight Dark Comedy 'The Menu'. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 29 липня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  7. Lang, Brent (1 вересня 2021). Reed Birney Joins Anya Taylor-Joy and Ralph Fiennes in Searchlight's 'The Menu'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 1 вересня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  8. Vlessing, Etan (1 вересня 2021). Rob Yang Joins Anya Taylor-Joy in Searchlight Dark Comedy 'The Menu'. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 1 вересня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  9. Cordelo, Rosy (2 вересня 2021). Aimee Carrero Boards Searchlight's 'The Menu'. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  10. D'Alessandro, Anthony (5 жовтня 2021). 'The Menu': Paul Adelstein, Rob Yang, Arturo Castro & Others Are Searchlight Pic's Final Ingredients. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 5 жовтня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  11. "The Menu" Core Extras. Project Casting (англ.). Архів оригіналу за 3 вересня 2021. Процитовано 19 червня 2022.
  12. Kelley, Aidan (4 червня 2022). 'The Menu': Release Date, Cast, Trailer, and Everything We Know So Far. Collider (англ.). Архів оригіналу за 5 червня 2022. Процитовано 19 червня 2022.
  13. а б D'Alessandro, Anthony (20 листопада 2022). 'Wakanda Forever' Posts $67M Second Weekend; 'The Menu' Rises Over 'Chosen'; No Noise For 'She Said' — Sunday Box Office Update. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 24 листопада 2022. Процитовано 27 листопада 2022.
  14. Earl, William (10 вересня 2022). 'The Menu' TIFF Premiere Draws Squirms, Squeals and Big Laughs From 'Succession'-Meets-'Saw' Horror Feast. Variety (англ.). Архів оригіналу за 11 вересня 2022. Процитовано 15 вересня 2022.
  15. Меню. Kinomania. Архів оригіналу за 15 вересня 2022. Процитовано 15 вересня 2022.
  16. Grobar, Matt (1 червня 2022). 'The Menu' Teaser: Ralph Fiennes' Chef Menaces Anya Taylor-Joy & Nicholas Hoult In Searchlight's Horror-Comedy. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 1 червня 2022. Процитовано 19 червня 2022.
  17. The Menu. Box Office Mojo (англ.). Архів оригіналу за 27 листопада 2022. Процитовано 27 листопада 2022.
  18. The Menu. Rotten Tomatoes (англ.). Архів оригіналу за 27 листопада 2022. Процитовано 27 листопада 2022.
  19. The Menu Reviews. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 27 листопада 2022. Процитовано 27 листопада 2022.
  20. Taylor, Drew (27 вересня 2022). Fantastic Fest Awards Winners: 'Piggy,' 'The Five Devils' and 'The Menu' Take Top Honors. TheWrap (англ.). Архів оригіналу за 27 вересня 2022. Процитовано 29 вересня 2022.
  21. Grein, Paul (17 листопада 2022). Rihanna's 'Wakanda Forever' Song, Terence Blanchard Win at 2022 Hollywood Music in Media Awards: Full List. Billboard (англ.). Архів оригіналу за 22 листопада 2022. Процитовано 27 листопада 2022.

Посилання[ред. | ред. код]