Механічне гальмо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дискове гальмо на колесі мотоцикла.
Велосипедне гальмо Shimano RSX
Дискове гальмо легкового авто

Механі́чне гальмо́ або фрикці́йне гальмо́ — пристрій для сповільнення руху чи повної зупинки машини чи механізму та/або утримання їх у непорушному стані з використанням сил тертя.

Класифікація[ред. | ред. код]

За видом привода фрикційні (механічні) гальма поділяють на механічні, гідравлічні, електричні (наприклад, електромагнітні, індукційні) тощо; за конструкцією робочих частин — на колодкові (найпоширеніші в автомобілях, локомотивах, підйомно-транспортних машинах, механізмах верстатів), стрічкові, дискові, конічні та ін.

Особливості використання[ред. | ред. код]

У транспортних засобах служить для зниження швидкості, обмеження її на спусках, чи для повної зупинки автомобіля або іншого транспортного засобу. У ході цього процесу кінетична енергія транспортного засобу перетворюється у теплову за рахунок тертя.

Кінетична енергія зростає пропорційно квадрату швидкості (E = 1/2·m·v2). Це означає, що якщо швидкість транспортного засобу подвоїться, то він матиме учетверо більше енергії. У цьому разі для зупинки гальмам потрібно перетворити у чотири рази більше енергії.

Гальмами обладнані переважна більшість всіх колісних транспортних засобів, у тому числі автомобілі всіх типів, вантажні автомобілі, поїзди, мотоцикли та велосипеди. Також часто гальма використовуються у багажних та продуктових візках, підйомно-транспортних машинах, технологічному устаткуванні (верстатах, пресах тощо).

Деякі літаки обладнані гальмами для коліс на шасі, які використовуються сумісно з аеродинамічним гальмуванням при русі злітно-посадковою смугою для зменшення швидкості.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кисликов В. Ф., Лущик В. В. Будова й експлуатація автомобілів: Підручник. — 6-те вид. — К.: Либідь, 2006. — 400 с. — ISBN 966-06-0416-5.
  • Сирота В. І. Основи конструкції автомобілів. Навчальний посібник для вузів. К.: Арістей, 2005. — 280 с. — ISBN 966-8458-45-1
  • Казаринов В. М. Автотормоза: учеб. для вузов / В. М. Казаринов. — 4-е изд., перераб. и доп. — М.: Транспорт, 1974. — 240 с.
  • Иноземцев В. Г. Тормоза железнодорожного подвижного состава: Вопросы и ответы. — 3-е изд., стереотипное. — М.: Транспорт, 1987. — 207 с