Народження Японії (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народження Японії
Жанр фентезійний фільм
Режисер Хіросі Інагакі[1]
Продюсер Sanezumi Fujimotod
Сценарист Ryūzō Kikushimad
У головних
ролях
Тосіро Міфуне, Yōko Tsukasad і Акіхіко Хірата
Оператор Kazuo Yamadad
Композитор Іфукубе Акіра
Мова японська
Країна  Японія
IMDb ID 0053117

«Народження Японії», інша назва — «Три скарби»(яп. 日本誕生 日本誕生: ніхон тандзьо; англ. The Three Treasures) — японський фільм 1959 року, знятий майстром жанрового кіно, режисером Хіросі Інагакі. Епічна сага про японських богів і зародження релігії Синто, заснована на стародавніх японських міфах і легендах, описаних, до прикладу, в таких пам'ятках японської літератури як Кодзікі та Ніхон Сьокі. У цій добре продуманій, візуально приголомшливій історії з японської міфології показані пригоди легендарного принца Ямато Такеру. Причина цих пригод пов'язана зі створенням і / або відкриттям «трьох скарбів», що лежать в основі синтоїстській релігії й міфічного походження Японії (Ямато), а також її імператорів. Ці «три скарби» — меч Кусанагі-но цуругі, дзеркало Ята-но Кагамі і дорогоцінний камінь Ясакані-но Магатама — все ще є частиною старовинних коронаційних регалій японського імператорського дому, що ретельно охороняються. За сюжетною лінією, принц вбиває дракона і переживає всілякі стихійні лиха — землетруси, вулканічні викиди, повені. Героїчні історії про те, як виникла Японія та імператорська сім'я, розповідаються в епічному стилі.

На думку західних критиків, постановка була зроблена під враженням японців від голлівудського блокбастера на біблійну тему «Десять заповідей» (1956), знятого Сесілем Б. Де Міллем. Фільм має також відношення до кінострічки «Годзілла» (1954) завдяки двом важливим співробітникам знімальної групи: над спецефектами працював Ейдзі Цубурая і музику написав Акіра Іфукубе. Творчість Цубурая мала сильний вплив на фантастичні стилі в японському кіно і на телебаченні.

У цьому великомасштабному проекті студії «Тохо» взяли участь багато найвідоміших зірок японського кіно того часу (деякі в ледь помітних крихітних ролях): Тосіро Міфуне, Гандзіро Накамура, Кінуйо Танака, Сецуко Хара, Такасі Сімура, Ейдзіро Тоно, Нобуко Отова, Йоко Цукаса, Кеко Кагава, Акіра Такарада, Дайске Като, Харуко Сугімура, Кодзі Цурута та інші.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається з розповіді про створення світу і людства в дусі синтоїстської віри. У початкових кадрах показано формування неба посеред хаотичного всесвіту і поява пантеону синтоїстських богів і богинь. Двоє з них, боги чоловічої і жіночої статі, Ідзанаґи та Ідзанамі (яп. — «перший чоловік» і «перша жінка»; подоба християнських Адама і Єви), повинні спробувати перетворити втоплений світ нижче небес на щось тверде і придатне для життя. Стоячи на райдужному мосту (Амано Укіхасі), що з'єднує два царства, Ідзанаґі розмішує киплячу масу, що виходить з води, орудуючи списом. Боги відвідують виступаючий з води острівець твердої землі, названий Оногоро. Коли вони спускаються на Землю, роблять перший в історії шлюбний обряд, обходячи острів. Роки по тому цю історію переповість стара оповідачка громадянам Ямато, королівства на Хонсю, названого на честь клану правителів цього району, від якого, за переказами, бере свій початок імператорська династія Японії. Оповідачка розповідає легенду про створення японських островів, історію японської нації і підкреслює центральну драму, в якій головною дійовою особою буде Ямато Оусу, син літнього імператора Кейко.

Повернувшись з успішного полювання, принц Оусу дізнається, що його старший брат завів інтрижку з однією з наложниць їхнього батька, тим самим заплямував сімейну честь. Знайшовши їх разом в хатині, принц Оусу жорстоко поводиться з братом і відправляє його у вигнання. Імператор Кейко все більше потрапляє під контроль клану своєї другої дружини на чолі з підступним патріархом Оотомо, і коли брат принца Оусу намагається повернутися, Оотомо наказує своїм людям убити його. У той же час Оотомо тисне на імператора Кейко, щоб він відправив свого сина Оусу в ризикований військовий похід, сподіваючись на його смерть. Йому потрібно за всяку ціну усунути принца Оусу як єдину перешкоду до трону для сина свого клану. Перше завдання для принца — усунути баронів-розбійників братів Кумос, помічених в убивствах і розпусті, і взяти під контроль Ямато їхню територію. Принц Оусу вбив старшого з братів Кумос і завдав смертельного поранення молодшому. Але той, як людина більш розумна, на відміну від старшого брата-бандита, перед смертю запропонував переможцю нове ім'я Ямато Такеру, перекладне як Сміливець з Ямато. Він також благає його принести мир воюючій нації, об'єднавши її під сильною рукою.

У ролях[ред. | ред. код]

Прем'єри[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Премія журналу «Кінема Дзюмпо» (1930)
  • Номінація на премію за кращий фільм 1959 р., однак за результатами голосування кінострічка зайняла лише 27 місце[4].

Коментарі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0053117/
  2. 日本誕生 [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] на сайте журнала «Кинэма Дзюмпо» (яп.)
  3. Nippon tanjô (1959)—Release Info на сайте IMDb (англ.)
  4. Kinema Junpo Top YBY [Архівовано 29 вересня 2018 у Wayback Machine.] on Rinkworks.com(англ.)