Нелл Ґвін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нелл Ґвін
Eleanor (Nell) Gwyn
Псевдо Ellen Gwyn, Gwynn, Gwin, Gwynne
Народилася 2 лютого 1650(1650-02-02)
Лондон
Померла 14 листопада 1687(1687-11-14) (37 років)
Лондон
·інсульт
Поховання Сент-Мартін-ін-зе-Філдс
Країна  Велика Британія
Діяльність акторка
куртизанка
Галузь акторське мистецтво[1]
Знання мов англійська[2]
Батько Томас Ґвін
Мати Роуз Ґвін
Діти Чарльз (1670-1726)
Джеймс (1671-1681)

Нелл Ґвін (2 лютого 1650, Лондон — 14 листопада 1687 Лондон; також Eleanor (Nell), Ellen Gwyn, Gwynn, Gwin, Gwynne) — англійська акторка, коханка короля Карла II, від якого мала двох дітей.

Життєпис[ред. | ред. код]

Елінор Ґвін народилася у 1650 році, в ​​приході Святого Мартіна, Лондон. Як свідчать скандальні хроніки того часу, вона народилася на горищі. Нелл була другою, молодшою дочкою Томаса Ґвіна і його дружини Роуз. Її старша сестра Роуз народилася у 1648 році. Мати Нелл тримала бордель в провулку Коул-Ярд. Батька свого Нелл втратила ще в дитинстві, він помер у в'язниці, куди потрапив чи то за борги, чи то як рояліст. Після його смерті місіс Гвін спробувала втопити своє горе в пляшці, перетворившись на п'яничку. Сім'я бідувала, а тому сестрам Нелл і Роуз змалку довелося працювати[3]. Спочатку вони торгували рибою на Стренді, подавали пиво і бренді в закладі матері. Але незабаром дівчатам пощастило, спершу Роуз, а потім і її молодша сестра Нелл. Вони розносять цукерки, фрукти та напої у щойно відкритому королівському театрі на Друрі-Лейн. Сталося це у 1664 році (якраз за сто років по народженні Шекспіра), коли Нелл виповнилося 14 років.

Акторська кар'єра[ред. | ред. код]

Юна продавчиня апельсинів швидко запам'яталася відвідувачам театру, але не через яскраво руде волосся, а тому що любила жартувати. Власник театру «Друрі-Лейн» містер Гарт запропонував «апельсиновій дівчині» навчитися майстерності театральної гри, і, після навчання, виступати на сцені «Друрі-Лейн».

Сер Пітер Лелі: Портрет Нелл Ґвін, полотно, олія, 1680

Виявилося, у цієї дівчини з вулиці справжній талант. Актор театру Джон Лейсі навчив її танцям, а провідний актор Карл Гарт — акторській майстерності. У 15 років Нелл вперше виступила на сцені, головний режисер театру Томас Кіллігру, запропонував їй роль у виставі. Нелл стала коханкою Кіллігру.

Наділена незвичайною грацією, жвавістю і тонким музичним слухом, дівчина чудово танцювала і співала. Дарування Нелл розкрилося негайно.

Уже в 16 років вона стає провідною комедійною акторкою королівської трупи. Нелл гарно грала як у комедійних так і у серйозних ролях. Публіка зустрічала її із захопленням, чоловіки боготворили Нелл, а молоденькі дівчата намагалися їй наслідувати.

Завдяки клопотанням Нелл Ґвін, актори за розпорядженням короля були названі придворними і числилися на державній службі. Коли у парламенті було піднято питання про обкладення акторів податком, ця пропозиція була відкинута під тим приводом, що актори служать на потіху королю.

Зв'язок з королем[ред. | ред. код]

Кар'єра Нелл при королівському дворі почалося з того, що вона стала утриманкою придворного Чарльза Секвілла. Зв'язок з королем Карлом II почався у 1668 році. Через 2 роки Нелл народила йому сина Чарльза, який отримав від короля титул герцога Сент-Олбанс. Нелл Ґвін, 25 грудня 1671 року, народила другого сина Карлу II, який прожив лише 10 років.

Заради короля Нелл покинула сцену і оселилася в спеціально відведених для неї покоях.

Карл II помер 6 лютого 1685, перед смертю попросивши свого брата Якова подбати про Нелл. Яків виконав це прохання і допомагав Нелл аж до її смерті у 1687 році.

У березні 1687 Нелл Ґвін перенесла перший інсульт, вона була паралізована на один бік. У травні, другий інсульт повністю паралізував її. 14 листопада 1687, у віці тридцяти семи років, Нелл Ґвін померла від інсульту. Кончину Нелл оплакував народ, Яків II поховав її з почестями у Сент-Мартін-ін-зе-Філдс. Її ім'я донині носить паб на Трафальґарській площі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]