Олоферн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юдиф з головою Олоферна, Крістофано Аллорі, 1613 р

Олоферн (дав.-гр. Ὀλοφέρνης ; івр. הולופרנס‎) - ассирійський полководець, якого вбила єврейська вдова Юдиф, що увійшла до табору Олоферна і обезголовила його, коли той був занадто п’яний.

Біблійна версія[ред. | ред. код]

Олоферн був відправлений Навуходоносором, аби помститися Ізраїлю, який відмовився допомогти вавилонському цареві у війні. Зайнявши усі території вздовж узбережжя, Олоферн знищив будь-яке поклоніння іншим богам, крім Навуходоносора. Ахіор, лідер аммонітян, застеріг Олоферна від нападу на єврейський народ, проте той взяв в облогу місто Бетулія, яке зазвичай вважається Меселією. Місто мало не впало перед армією агресорів, адже наступ Олоферна припинив постачання води до Ветулії і її народ заохочував своїх правителів пристати на вимоги Олоферна. Лідери, у відповідь, пообіцяли здатися, якщо протягом п’яти днів не надійде допомога. [1] Врятувала Ветулію Юдиф, єврейська вдова, яка увійшла в табір Олоферна, спокусила його і напоїла, а потім відрубала голову. Згодом Юдиф повернулася до Вітулії з відрубаною головою Олоферна, що допомогло розгромити вороже військо.

Картина Артемізії Джентілескі «Юдиф, яка вбиває Олоферна», 1614–1620

Інші версії[ред. | ред. код]

Єврейські версії історії про Олоферна у «Мегілат Антіох» та «Хроніках Єрахміла» ідентифікують його як Ніканора. Грецька версія використовувала «Олоферн» як навмисно загадковий замінник, аналогічно використавши «Навуходоносор» для Антіоха.

У культурі[ред. | ред. код]

Олоферн зображений у «Повісті ченця» Джефрі Чосера, у «Кентерберійських оповідках» і у « Чистилищі » Данте (де Олоферн можна знайти на Терасі гордості як приклад «поваленої гордості», XII.58–60). Як сюжет художника, він пропонує можливість протиставити плоть і коштовності красивої, святково одягненої жінки з жахливою головою жертви, дейтероканонічну паралель до послідовності Яїл в єврейській Біблії, а також новозавітній віньєтці Саломеї з головою Іоана Хрестителя.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Encyclopaedia biblica: a critical dictionary of the literary, political and religious history, the archaeology, geography, and natural history of the Bible, Volume 2, Thomas Kelly Cheyne and John Sutherland Black, A. and C. Black, 1901, pg. 2605.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]