Пайвань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пайвань
排灣
Кількість 70 331 (2000)
Ареал Тайвань
Мова китайська мандаринська, пайванська
Релігія анімізм, буддизм, християнство
Скульптура пайвань
Будинок племені Пайвань

Пайвань (кит. 排湾) — народність тайванських аборигенів, яка розмовляє пайванською мовою. У 2000 році налічувало 70,331 чоловік. Це третій за чисельністю аборигенський народ Тайваню, що становить 17,7% аборигенського населення[1]. Територія племені — крайній південний край острова (східне узбережжя).

Плем'я пайвань відрізняється особливими ритуалами Масару і Малевек. Масару — ритуал свята урожаю рису. Малевек — ритуал пам'яті предків або богів.

Історія[ред. | ред. код]

Значною фігурою племені був вищий вождь Токеток (卓其督; близько 1817–1874), який зміг об'єднати 18 пайванських племен. В 1867 році він уклав договір з китайцями і європейцями, що гарантував безпеку судів, які причалювали до земель пайвань, в обмін на звільнення одноплемінника, який вбив у 1867 році екіпаж корабля Rover.[2]

У 1871 році корабель з острова Окінава причалив до південного узбережжя Тайваню, і у 33 членів екіпажу були відрубані голови. Китайська адміністрація відмовилася відповідати за дії «диких» аборигенів (台湾生番), які були за межами китайської юрисдикції. Це призвело до японської військової експедиції 1874 року на Тайвань.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, ROC (DGBAS). National Statistics, Republic of China (Taiwan). Preliminary statistical analysis report of 2000 Population and Housing Census [Архівовано 12 березня 2007 у Wayback Machine.]. Excerpted fromTable 28: Indigenous population distribution in Taiwan-Fukien Area. Accessed PM 8/30/06 (англ.)
  2. The Island of Formosa Past and Present, James W. Davidson: 1903, SMC Publishing Co. (англ.)