Пазех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пазех
Люди пазех раніше жили в центральній частині Тайваню, позначеній темно-фіолетовим кольором.

Народ пазех (або Пазіх; 巴則海 або 巴宰), включаючи каксабу — нащадки корінного населення, що розмовляє пазехською мовою, з районів Тайчжун і Мяолі на Тайвані. Завдяки процесам акультурації та культурної асиміляції більшість тайванців, які ідентифікують себе як пазе, проживають в районі Ай-лан (愛蘭地區) у центральному місті Пулі, Наньтоу.[1] Християнські місіонери прибули на Тайвань у 1865 році, а жителі Пазе в цьому районі були повністю навернені до релігії до 1871 року.[2]

Поточний стан[ред. | ред. код]

Сучасна громада пазех розташована навколо тайванської пресвітеріанської церкви Ай-лан (愛蘭), яка підтримує культурне відродження та політичну мобілізацію пазех. Пресвітеріанський міністр преподобний Даксаван Лай побудував музей для артефактів пазех, щоб стати центром вивчення пазехської мови та культурної діяльності.[3] Ай-лан наразі звертаються до уряду Тайваню з проханням про офіційний статус визнаної етнічної групи аборигенів Тайваню.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Hua, Meng-ching; Pan, Jason (15 червня 2014). Pazeh writers get awards for preserving language. Taipei Times. Процитовано 3 липня 2019.
  2. Chen, Feng-li; Hsiao, Sherry (26 червня 2019). Church documents reveal Puli history. Taipei Times. Процитовано 3 липня 2019.
  3. Florey, Margaret (2007). Introduction: Documenting and Revitalizing Austronesian Languages. У Rau, D. Victoria (ред.). Documenting and Revitalizing Austronesian Languages. University of Hawaii Press. с. 1. ISBN 978-0-8248-3309-1.