Парламент Нової Зеландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парламент Нової Зеландії
Зображення
Країна  Нова Зеландія
Юрисдикція Нова Зеландія
Розташування штаб-квартири Parliament House, Wellingtond
Кількість місць 120
Схематична ілюстрація
Офіційний сайт(англ.)(маор.)
CMNS: Парламент Нової Зеландії у Вікісховищі

Парламент Нової Зеландії (англ. The New Zealand Parliament, маор. Pāremata Aotearoa) — законодавчий орган Нової Зеландії, до складу якого входять Король Нової Зеландії (Корона-в-Парламенті) та Палата представників Нової Зеландії. Королева зазвичай представлена генерал-губернатором.[1] До 1951 року існувала верхня палата — Законодавча рада Нової Зеландії. Парламент Нової Зеландії був створений у 1854 році і є одним із найстаріших законодавчих органів у світі, що постійно діють.[2] Засідає у столиці Нової Зеландії Веллінгтоні з 1865 року.

Палата представників зазвичай складається зі 120 членів парламенту, хоча іноді може бути й більше через навісні місця. 71 депутат обирається безпосередньо виборцями, решта місць займають депутати за партійними списками на підставі частки кожної партії в загальному партійному голосуванні. Маорі представлені в парламенті з 1867 року, а в 1893 році жінки отримали право голосу.[2] Хоча вибори можна призначити й достроково, кожні три роки парламент розпускається і збирається на переобрання.

Парламент тісно пов'язаний з виконавчою владою. Уряд Нової Зеландії складається з прем'єр-міністра (глави уряду) й інших міністрів. Згідно з принципом відповідального управління ці особи завжди обираються з Палати представників і підзвітні їй.

Ані монарх (нині Єлизавета ІІ), ані її генерал-губернатор не беруть участь у законодавчому процесі, за винятком підтвердження та схвалення королевою законопроєкту, прийнятого Палатою, відоме як надання королівської згоди, яке необхідне для того, щоб законопроєкт став законом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McLean, Gavin (28 вересня 2016). Governors and governors-general – Constitutional duties. Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand. Архів оригіналу за 10 грудня 2020. Процитовано 1 липня 2017.
  2. а б Martin, John E. (17 лютого 2015). Parliament. Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand. Архів оригіналу за 6 травня 2019. Процитовано 30 серпня 2016.