Педер Мерк Менстед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Педер Мерк Менстед
Peder Mønsted

При народженні Петер Мерк Менстед
Народження 10 грудня 1859(1859-12-10)
Балле-Мелле, поблизу Грено, Данія
Смерть 20 червня 1941(1941-06-20) (81 рік)
  Фреденсборг, Данія
Поховання Гарнізонне кладовищеd
Країна  Данія
Жанр пейзаж
Навчання Данська королівська академія витончених мистецтв
Діяльність пейзажист
Вчитель Andreas Fritzd[1], Julius Exnerd[1], Frederik Vermehrend[1], Niels Simonsend[1], Педер Северін Крейєр[1] і Адольф Вільям Бугро[1]
Роботи в колекції Державний музей мистецтв і Музей Бойманса - ван Бенінгена[2]
Нагороди
кавалер ордена Данеброг

CMNS: Педер Мерк Менстед у Вікісховищі

Педер Мерк Мьонстед (дан. Peder Mørk Mønsted; нар. 10 грудня 1859(18591210), Балле-Мелле, поблизу Грено — пом. 20 червня 1941, Фреденсборг) — відомий данський художник-реаліст, визнаний майстер пейзажу, представник «золотої доби» данського живопису.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в східній частині Данії на півострові Ютландія, у родині багатого кораблебудівника. У дитинстві відвідував уроки малювання в художньому училищі в Орхусі, пізніше переїхав у Копенгаген. У 1875—1879 рр. навчався в Данській королівській академії витончених мистецтв під керівництвом пейзажиста й портретиста Андрієса Фрітца та майстра жанрового живопису Юліуса Екснера.

Потім Мьонстед пройшов курс навчання в школі Педера Северіна Крейєра, а пізніше переїхав у Париж, де займався в майстерні одного з найпопулярніших художників того часу Адольфа Вільяма Бугро.

У 1882 році відвідав Рим і острів Капрі, де був захоплений красою та яскравістю фарб середземноморського пейзажу.

Протягом своєї тривалої кар'єри Мьонстед багато подорожував, часто бував у Швейцарії, Італії, північній Африці, а також у Греції, де протягом року був гостем королівської сім'ї та писав їх портрети.

З початку XX сторіччя і до самої смерти Мьонстед був одним з найбільш популярних і заможних живописців. Здобув особливу популярність у мюнхенської публіки.

Творчість[ред. | ред. код]

Роботи Педера Мьонстеда навряд чи можна віднести до академічного пейзажного живопису, оскільки на його творчість сильний вплив справив французький імпресіонізм. Художник пише те, що бачить, особливо часто — поля, ліси, сільські будиночки та двори.

Незважаючи на численні поїздки світом, полотна Мьонстеда переважно написані в Данії та зображують північні незаймані пейзажі майже без людських фігур. Доволі часто на пейзажах зображував поверхневі води: озера, струмки, що наповнюють пейзажі ще більшим відчуттям атмосфери й наснаги.

Майстру вдалося поступово розвинути віртуозну ескізний техніку, яка в поєднанні з традиційним ландшафтним або жанровим мотивом принесла йому широку популярність серед публіки.

Роботи художника прикрашають колекції музеїв Ольборга, Баутсена, Рандерсе та численні приватні зібрання.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]