Петрова Ніна Павлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніна Павлівна Петрова
рос. Нина Павловна Петрова
Прізвиськомама Ніна
Народження27 червня 1893(1893-06-27)
Оранієнбаум
Смерть1 травня 1945(1945-05-01) (51 рік)
поблизу Грейфенхагена
загиблий у бою
ПохованняЗахіднопоморське воєводство
Країна Російська імперія
СРСР СРСР
ПриналежністьПрапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних силсухопутні війська
Рід військпіхота
Роки служби1941—1945
Званнястаршина
Війни / битвиРадянсько-фінська війна,
Німецько-радянська війна
Нагороди
Орден Вітчизняної війни II ступеняОрден Слави I ступеняОрден Слави II ступеняОрден Слави III ступеня
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За оборону Ленінграда»
Медаль «За оборону Ленінграда»
Іменна зброя СРСР
Іменна зброя СРСР

Ніна Павлівна Петрова (рос. Нина Павловна Петрова; 27 червня 1893 — 1 травня 1945) — радянський військовик, в роки Другої світової війни — командир відділення снайперів 284-го стрілецького полку 86-ї стрілецької дивізії, старшина.

Одна з чотирьох жінок — повних кавалерів ордена Слави.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народилася в місті Оранієнбаум Санкт-Петербурзького повіту Санкт-Петербурзької губернії Російської імперії (нині — Ленінградська область Росії) в родині морського офіцера. Росіянка. Закінчила комерційне училище. Працювала рахівником, машиністкою, бібліотекарем, бухгалтером.

У 1932 році закінчила спеціальні курси й стала викладачем фізкультури. Працювала інструктором з воєнізованих видів спорту ДСТ «Спартак», методистом ДСТ «Схід» при Ленпромгоспі. Брала участь в радянсько-фінській війні 1939—1940 років.

Учасник німецько-радянської війни з 1941 року. Воювала на Ленінградському, 3-му Прибалтійському та 2-му Білоруському фронтах. Член ВКП(б) з 1942 року.

Як інструктор зі снайпінгу навчального батальйону 284-го стрілецького полку, старший сержант Н. П. петрова до квітня 1943 року підготувала понад 100 відмінних стрільців. Всього ж до лютого 1945 року нею було підготовлено і навчено на снайперів 512 бійців.

У боях на території Ленінградської області командир відділення снайперів 284-го стрілецького полку старшина Н. П. Петрова лише 16 січня 1944 року знищила зі своєї снайперської гвинтівки 11 солдатів і офіцерів супротивника. Під час «вільного полювання» в районі Зарудин знищила ще 5 ворожих солдатів. Всього ж за час боїв з 15 січня по 2 березня 1944 року старшина Петрова записала на свій рахунок 23-х солдатів і офіцерів супротивника.

Увесь час перебувала в передніх рядах наступаючих військ. З часу нагородження орденом Слави 3-го ступеня збільшила свій особистий рахунок знищених солдатів і офіцерів ворога на 12 осіб.

Під час боїв за місто Ельбінг (Польща) знищила зі своєї снайперської гвинтівки 32 солдатів і офіцерів супротивника, довівши свій особистий рахунок до 100.

У березневих боях за височину 141.7 вела вогонь зі снайперської гвинтівки по супротивнику, що контратакував, особисто знищивши 15 німецьких солдатів. Першою піднялась в атаку на височину, де полонила 3-х ворожих солдатів.

1 травня 1945 року поблизу міста Штеттін (нині — Щецин, Польща) загинула в автомобільній катастрофі. Вантажівка, в якій вона їхала, у темряві злетіла з розбитого пролету мосту. Похована у братній могилі разом з іншими загиблими в цій аварії бійцями на правому березі річки Вест-Одер на південній околиці міста Грейфенхаген Грифінського повіту Західнопоморського воєводства Польщі.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Петрова Ніна Павлівна. // Сайт «Герои страны» (рос.).