Розсольник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розсольник
Походження  Росія
Необхідні компоненти солений огірок, нирки[d], Розсіл (їжа), Лівер і коренеплоди
Розсольник з «почкамі» та перловкой

Розсольникзаправна перша страва[1], традиційний суп російської кухні. Страва стала традиційною у більшості країн колишнього СРСР. Неодмінним складником розсольнику є солоні огірки.

До складу також входить нирки, лівер, різноманітні крупи (рис, перловка), овочі (картопля, морква, цибуля), прянощі та зелень.

Подають страву з майонезом.

Обрані рецепти[ред. | ред. код]

Розсольник[ред. | ред. код]

Склад: 1,5 л води, 0,5 склянки рису, 5 картоплин, 1 велика цибулина, 1 морквина, 3 великі солоні огірки, 3 ст. ложки олії, лавровий лист, зелень

Приготування: У каструлю з киплячою водою кладуть нарізані часточками картоплю, огірки, дрібно нарізані моркву і цибулю. Коли овочі зваряться, додати окремо зварений рис, лавровий лист, олію. Прокип'ятити. Подаючи на стіл, посипати дрібно нарізаною зеленню.

Розсольник з нирками[ред. | ред. код]

Склад: 500 г волових нирок, 2 солоні огірки, 2 корінці петрушки, 1 цибулина, 4 картоплини, 2 столові ложки вершкового масла, 100 г щавлю, сіль за смаком.

Приготування: Із нирок зняти жир, розрізати на частини, обмити, залити холодною водою і закип'ятити. Потім воду злити, нирки ще раз обмити, знову залити холодною водою і кип'ятити півтори години. Обчищені коріння і цибулю нарізати соломкою і підсмажити на маслі у суповій каструлі. Після цього покласти у каструлю обчищені і нарізані шматочками солоні огірки та картоплю, залити процідженим з бульйоном і варити 30 хвилин. За 10 хвилин до кінця варіння в розсольник додати проціджений огірковий розсіл, нарізаний щавель та сіль. Подаючи на стіл, в розсольник покласти нирки, нарізані скибочками, сметану і зелень петрушки або кріп.

Поради[ред. | ред. код]

  • Якщо розсольник недостатньо гострий, у нього додають кип'ячений проціджений огірковий розсіл.
  • Солоні огірки з тонкою шкірочкою й дрібними насінинами можна класти в розсольник неочищеними.
  • Перлову крупу для розсольнику можна не відварювати, а пасерувати на маслі. При цьому смак розсольнику значно покращиться.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Заправні перші страви // Технологія приготування їжі. Навчальний посібник для студентів навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації / Шумило Г. І. — К.: Кондор, 2008. — С. 165. — 506 с. — ISBN 966-8251-06-7.

Посилання[ред. | ред. код]