Річард Наджент, ІІ граф Вестміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річард Наджент, ІІ граф Вестміт
Народився 1626[1]
Помер 1684[1]
Діяльність політик
Батько Christopher Nugent, Lord Delvind[2]
Мати Lady Anne MacDonnelld[2]
У шлюбі з Mary Nugentd
Діти Lady Anne Nugentd[2], Thomas Nugent, 1st Baron Nugent of Riverstond[2], Christopher Nugent, Lord Delvind[2] і Lady Mary Nugentd[2]
Герб графів Вестміт.
Замок Наджент.
Замок Клонін (Делвін).

Річард Наджент (англ. Richard Nugent; 1621 чи 1623 – 25 лютого 1684) – ІІ граф Вестміт – ірландський аристократ, із так званих «старих англійців» - нащадків англійських поселенців в Ірландії ХІІ століття, що протягом століть змішувались з ірландцями, переймали їх мову та культуру і зберігали вірність католицизму.

Життєпис[ред. | ред. код]

Річард Наджент – онук Річарда Наджента – І графа Вестміт та Дженет Планкетт. Отримав титул графа Вестміт після смерті свого діда в 1641 році. Матір’ю ІІ графа Вестміт була леді Енн МакДонелл – дочка Реналда МакДонелла – І графа Антрім та його дружили Елліс О’Ніл – дочки Х’ю О’Ніла – графа Тайрон (короля Тір Еогайн) та його першої дружини Кетрін Магенніс.

До 1641 року він одружився з Мері – вдовою Крістофера Планкетта – молодшого сина Крістофера Планкетта – VIII барона Дунсані. Мері була донькою Томаса Наджента – І баронета Мойрат та його дружини Елісон Барнуолл – дочки Роберта Барнуолл з Робертстауна, що в графстві Міт.

У 1641 році спалахнуло повстання за незалежність Ірландії. На початку цього повстання його дід – теж Річард був випадково поранений під час сутички і помер – його намагались захопити і повстанці, і урядові війська. На початку повстання Річард Наджент був за межами Ірландії і спробував повернутися до Ірландії. Його дід знав, що Річард збирається приєднатися до повстанців, це не схалював, але і не засуджував. Його тут же заарештували і звинуватили в підтримці повстанців. Якимось чином йому вдалося визволитись і через деякий час він був уже командиром кавалерії Ірландської конфедерації. У 1647 році він брав участь в битві на пагорбі Данган. Отримав поразку і потрапив в полон. Але якимось чином визволився з полону. І через деякий час знову був в лавах повстанців. Був генералом армії Лейнстеру в 1650 – 1652 роках. Його як полководця критикували: звинувачували в тому, що він ніколи не водив солдат в бій і не заручався підтримкою народу. Під час жорстокого подавлення ірландського повстання Олівером Кромвелем, коли повстанці програвали і відступали, Річард Наджент спалив замок Клонін – свою головну резиденцію, щоб вона не потрапила до рук ворога. Після поразки повстання він здався на милість переможців, просив про помилування і запевняв, що він лояльний до нового режиму, що було ганебно і огидно. Але не дивлячись на це в нього були конфісковані землі і він був виселений в Коннахт. Після реставрації монархії і приходу до влади короля Карла ІІ він отримав помилування, землі йому було повернено і він отримав від короля нагороду – «за вірність короні». На його капітуляцію і його листи Оліверу Кромвелю з клятвами в лояльності забули. Річард Наджент відійшов від політики і громадських справ і прожив решту життя як приватна особа.

Родина[ред. | ред. код]

Річард Наджент та Мері Наджент мали дітей:

  • Крістофер Наджент – лорд Делвін, одружений з Мері Батлер, помер до 1680 року.
  • Леді Енн Наджент – одружилася перший раз з Лукасом Діллоном – VI віконтом Діллон, другий раз одружилась з сером Вільямом Талботом – ІІІ баронетом Талбот. Померла 14 липня 1710 року.
  • Томас Наджент – І барон Наджент Ріверстон, лорд верховного суду Ірландії, помер 2 квітня 1715 року, предок нинішнього графа Вестміт.
  • Леді Мері Наджент – народилась 21 лютого 1648 року, одружилась з Генрі Барноуллом – ІІ віконтом Барноулл Кінгсленд. Померла 25 червня 1680 року.
  • Вільям Наджент – депутат парламенту Ірландії від графства Вестміт. Помер у 1690 році.
  • Леді Елісон Наджент – одружилась з Генрі Даудаллом Браунстонським з графства Міт.
  • Леді Джейн Наджент – одружилась з бригадним генералом Олександром МакДонеллом з графства Лейтрім у 1685 році.

Титул успадкував онук Річарда Наджента – теж Річард Наджент, що став ІІІ графом Вестміт. Він був старшим сином Крістофера Наджента - лорда Делвін. Річард Наджент, ІІІ граф Вестміт став монахом і більшу частину життя провів у Франції. Після його смерті титул графа Вестміт перейшов до двох його молодших братів – Томаса та Джона.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lenihan, Pádraig Nugent, Richard, first earl of Westmeath. – 2004. - Oxford Dictionary of National Biography.
  • Webb, Alfred A Compendium of Irish Biography. – Dublin, 1878.
  • Kenyon J. P. The Stuarts B.T. Batsford: London, 1958.
  • Anonymous. Historical Sketch of the Nugent Family J. C. Lyons, 1853.
  • G. E. Cokayne: The complete peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom, extant, extinct, or dormant, by G.E.C. New edition, rev. and much enl., edited by the Hon. Vicary Gibbs. London, 1910 et seqq., "Dunsany" Vol. IV, p. 552; Vol I, Appendix A.
  • Dunsany, 2000: Carty, Mary-Rose and Lynch, Malachy – "The Story of Dunsany Castle", ISBN 978-0-95173821-4.
  • Kidd, Charles, Williamson, David (editors): Debrett's Peerage and Baronetage (1990 edition). New York: St Martin's Press, 1990,[page needed]
  • Leigh Rayment's Peerage Pages