Сайсіят

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сайсіят
賽夏
Церемонії па-таай у Наньчжуані, Мяолі, Тайвань
Ареал Республіка Китай
Близькі до: гаошань
Мова сайсіятська, мандаринська
Релігія Анімізм, Християнство

Сайсіят (кит.: 賽夏; піньїнь: Sàixià; Wade–Giles: Sai4 Hsia4; «true people»), також написані як Саісіат — корінний народ Тайваню. У 2000 році сайсіят нараховував 5 311 осіб, що становило приблизно 1,3 % від загальної кількості корінного населення Тайваню, що робило їх однією з найменших груп тубільців у країні. Сайсіяти населяють Західний Тайвань, перекриваючи кордон між округами Сіньчжу та округами Мяолі. Вони поділяються на північну гілку (Уфонг у гірському районі Синьчжу) та південну гілку (Наньчжуан і Шитан у високогір'ї Мяолі), кожна з яких має свій власний діалект. Їхня мова також відома як сайсіят.

імена[ред. | ред. код]

Сайсіят іноді передається як сайсет, сеісірат, сеісетт, саісіат, саісіетт, саісірат, саіиет, саісиетт, амутоура або буйок.

Історія[ред. | ред. код]

Серія серйозних конфліктів між Королівством Туннінг і народом сайсіят призвела до того, що сайсіят були майже знищені, а велика частина їхньої землі опинилася в руках королівства. Подробиці конфліктів залишаються загадковими, однак історики сходяться на думці, що результат був негативним для сайсіятів.[1]

Першою жертвою білого терору з числа аборигенів був Джих Чінчун, представник сайсіятів, страчений у 1952 році[2].

Культура[ред. | ред. код]

Сайсіяти проводять фестиваль під назвою Паста'ай кожні два роки.[3]

Поява народу за легендами[ред. | ред. код]

У давні часи люди були створені Богом і жили на первісній землі. Потім раптово сталася повінь, і люди розсіялися всюди, не знаючи, що станеться. Потім чоловік сів на ткацький верстат і поплив до гори Айрубія. У горах був бог на ім'я Отспоехобонг (Оопенхабун). Бог схопив раптом чоловіка. Побоюючись, що повінь призведе до вимирання людей, бог убив уцілілого, стукав його тіло, проспівав заклинання та кинув тіло розчленованого трупа в море. Плоть перетворилася на людей. Це були предки сайсіятів, названі богом сясят. Тоді бог розрізав йому кишки і кинув у море. Кишечники перетворилися на людей. Вони були предками тайванців… Потім його кістки викинули в море. Кістки теж перетворилися на людей. Вони були предками незламного народу атаялів. 

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Cheung, Han (22 листопада 2020). Taiwan in Time: The Ceremony that Endured the Times. Taipei Times (англ.). с. 8. Процитовано 26 листопада 2020.
  2. Yu-fu, Chen; Hetherington, William (30 серпня 2021). Aboriginal White Terror Period Victims Remembered. Taipei Times. с. 2. Процитовано 30 серпня 2021.
  3. Cheung, Han (18 листопада 2018). Taiwan in Time: Losing, Keeping and Reviving the Faith. Taipei Times (англ.). с. 8. Процитовано 18 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]