Сангяк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сангяк
Типхліб
ПоходженняІранська кухня
Необхідні компонентиборошно пшеничне, закваска хлібна, сіль
Зазвичай використовувані компонентикунжут, мак
Схожі стравиКорж

Сангяк (сангак) (перс. سنگک‎), або нан-сангак نان سنگک) — різновид плаского коржа в іранській кухні, що має трикутну або чотирикутну форму. Назва перекладається як «маленький камінчик». Є більш м'який ніж лаваш.

Історія

[ред. | ред. код]

Національний хліб іранських народів. Перша письмова згадка відноситься до XI ст. Тоді сангяк був звичайною стравою перських вояків. Кожен вояк ніс камінчик, з яких під час відпочинку створювалися своєрідні пічі, де випікався сангяк. Його їли разом з кебабом з ягнятини. Також був поширений в Азербайджані, але після захоплення його Радянською Росією та встановленням там радянської влади практика випікання сангяку поступово зникає. Його замінює масове виробництво хліба механичними засобами.

Приготування

[ред. | ред. код]

Спосіб випікання не змінився з середньовіччя. Сангяк випікають у невеличких пічах. Спочатку кладуться маленькі камінчики, а зверху них тісто. Тісто є звичайним прісним коржем, що замішується з борошна і хлібної закваски в однородну масу. Потім робляться форми у вигляді трикутника або прямокутникам. Завдовжки при відкритому випіканні може сягати 1 м (зазвичай 70-75 см, завширшки 30 см вагою 400 г). Випікається при високій температурі. Сангак повинен бути доволі тонким. під дією температури набуває рельєфної форми. За засобом випікання сангак часто називають «кам'яним хлібом».

Є 2 різновиди сагняку: звичайний; з кунжутом або маком.

Рецепт

[ред. | ред. код]

Борошно для приготування сангяка являє собою суміш двох видів м'якої борошна і висівок. З борошна, солі і води зробити тісто, змішувати півгодини і залишити на півгодини для бродіння, потім додати кисле тісто (закваску) або рідке тісто з попереднього дня, і знову перемішувати, замісивши однорідне тісто. Поставити тісто в велику миску в тепле місце для додаткового бродіння на 1-2 години, в залежності від температури і пори року.

Потім сформувати кулі по 500 грамів. Тісто, що підійшло, викласти на присипану борошном робочу поверхню і добре розм'яти. Кожну частину розкачати в овал завтовшки приблизно 1 см. Поставити в танур (піч) на розжарені камені і випікати протягом 4-5 хвилин.

Див. також

[ред. | ред. код]
  • Лаваш — інший вид іранського хлібу, дуже схожий на тафтан, але тонший
  • Ширмол — інший вид іранського хлібу, дуже схожий на тафтан, але з додаванням фруктів та варення (murabba)
  • Тафтан
  • Хліб барбарі

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Caballero, Benjamin; Finglas, Paul M.; Toldrá, Fidel, eds. (2015). Encyclopedia of Food and Health (Vol. 1). Academic Press. p. 727. ISBN 978-0123849533.
  • Breads of Iran[недоступне посилання з липня 2019]