Скажена качка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скажена качка
англ. Duck Amuck
ЖанрСюрреалізм
РежисерЧак Джонс
ПродюсерEdward Selzer
СценаристMichael Maltese
КомпозиторCarl Stalling
ХудожникMaurice Nobled
КінокомпаніяWarner Brothers
Дистриб'юторHBO Max[d] і Warner Brothers
Тривалість7 хв.
Моваанглійська
Країна США
Рік1953
IMDbID 0045708

«Скажена качка» (англ. Duck Amuck) — американський мальований мультфільм 1953 року. Знятий режисером Чаком Джонсом у жанрі сюрреалізму з елементами так званого «автореференційованого гумору» і руйнуванням «четвертої стіни». Входить у серію «Веселі мелодії». Американський кінознавець Леонард Молтін назвав мультфільм Джонса і Мальтіза «Duck Amuck» — маленьким шедевром, у якому темперамент Даффі досяг апогею.

У 1994 році посів 2-ге місце в списку «50 найвидатніших мультфільмів», а у 1999 році він був включений до Національного реєстру фільмів.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Даффі Дак грає мушкетера, однак відповідна декорація (середньовічний замок) поступово зникає. Мушкетер Даффі з'являється на тлі наступної декорації, сільського пейзажу, розуміє, що його образ тут не підходить і, розсердившись, переодягається в сільського жителя, наспівуючи Old MacDonald Had a Farm. Далі його роздратування наростає: з'являється засніжений пейзаж — Даффі Дак стає на лижі, на лижах, наспівуючи Jingle Bells, він в'їжджає у квітучі тропіки. Даффі переодягається в національний гавайський одяг і співає Алоха Ое, але й ця декорація зникає. Даффі Дак гнівно звертається до мультиплікатора, до «хлопця, який тут головний». Як наслідок, гумка стирає Даффі, і той просить пробачення. Олівець знову малює Даффі в образі ковбоя з гітарою. Той починає грати й співати, але немає звуку, про що Даффі повідомляє відповідною табличкою. Дають звук, але не той: замість звуку гітари лунають автоматна черга та автомобільний клаксон, Даффі розбиває гітару і йде з кадру. Незабаром він з'являється не в ролі й починає в гнівно кричати на аніматора (дивлячись на глядача), але і тут спочатку замість його криків чути кукурікання півня, гукання пугача. Даффі вимагає нормальну декорацію, і олівець малює містечко, щоправда, чорно-біле. Даффі Дак кричить, що сюди треба додати кольору, і пензлик розфарбовує його самого в неймовірно строкаті відтінки. Даффі знову лається, гумка знову його стирає, залишаючи лише очі й рот, а потім домальовує решту: Даффі перетворюється на неймовірну суміш квітки, жаби й флагштока. Даффі знову затирають і малюють: тепер він моряк, що викликає чималу радість, він навіть починає наспівувати The Song of the Marines. На його прохання малюється необхідна декорація: море й острівець на задньому плані. Даффі падає в намальовану воду, вибирається на острівець і кричить звідти, щоб «дали великий план», але спочатку оператор обрізає все навколо, залишаючи в кадрі лише маленьку фігурку качки, а потім навпаки наближає так, що видно лише очі Даффі, що палають люттю.

Даффі знову лається на аніматора, а тим часом над ним нависає щось чорне величезне і важке, напевно, край кадру. Олівець малює тонку дерев'яну підпірку, але вона не витримує, ламається, і чорна маса накриває Даффі, який з великими труднощами вибирається і каже: «Гаразд, пора нарешті почати фільм», після чого з'являється THE END. З криком жаху Даффі прибирає цей кадр і улесливо каже аніматору: «Хлопче, давай спокійно все обговоримо, ти робиш свою роботу, я — свою, ніхто нікому не заважає». Заспокоївшись, Даффі починає танцювати, але нова неприємність — відбувається розкалібрування кадрів, і качок тепер двоє, і вони починають лаятися. Справа доходить до бійки, але гумка затирає одного з Даффі. Навколо Даффі, що залишився, малюється літак який летить, тепер він — пілот у безхмарному небі. Однак пензлик малює попереду по курсу гору, і після зіткнення від літака Даффі залишається лише ліхтар, він катапультується. Даффі плавно спускається на парашуті, але аніматор його стирає, а замість парашута малює ковадло, качка летить каменем униз. У напівпритомному стані Даффі стоїть і б'є молотком по тому самому ковадлу, наспівуючи The Village Blacksmith, але аніматор підміняє ковадло снарядом, відбувається вибух. Прийшовши до тями, Даффі знову починає в люті кричати на аніматора («Мені все це набридло, хто ти? Я вимагаю, щоб ти здався!»), той у відповідь малює навколо нього двері й закриває їх. Глядач бачить, що мультиплікатором був Багз Банні, який посміхаючись каже в камеру: «Який я мерзотник!»

У ролях

[ред. | ред. код]
  • Мел Бланк озвучив обох персонажів — Даффі Дака і Багза Банні.

Історія

[ред. | ред. код]

«Скажену качку» знято 1951 року, тоді ж на мультфільм отримано авторські права, але прем'єра відбулася лише 28 лютого 1953 року.

1979 року «Скажена качка» увійшла до складу повнометражного мультфільму «Кролик Багз або Дорожній Бігун[ru]». 1991 року вийшов документальний фільм Chuck Amuck: The Movie. 1999 року мультфільм увійшов до збірки The Looney Tunes Hall of Fame, 2003 року — до збірки Looney Tunes Golden Collection: Volume 1, 2011 року — до збірок The Essential Daffy Duck і Looney Tunes Platinum Collection: Volume 1. 2007 року вийшла комп'ютерна гра за мотивами мультфільму — Looney Tunes: Duck Amuck.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]