Гіацинтик Палласів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіацинтик Палласів

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Холодкові (Asparagaceae)
Підродина: Scilloideae
Рід: Гіацинтик (Hyacinthella)
Вид: Гіацинтик Палласів
Hyacinthella pallasiana
(Steven) Losinsk., 1935
Посилання
Вікісховище: Hyacinthella pallasiana
Віківиди: Hyacinthella pallasiana
EOL: 1089050
IPNI: 536790-1
The Plant List: kew-309091

Гіацинтик Палласів (Hyacinthella pallasiana) — рослина роду гіацинтик родини гіацинтові.

Біологія виду[ред. | ред. код]

Геофіт. Багаторічна рослина 10-25 см заввишки. Цибулина куляста, з сіро-коричневими оболонками. Листків 2-3, лінійних, з ковпачкоподібною верхівкою, до основи звужених. Квіти фіолетово-блакитні, зібрані у короткоциліндричну китицю. Оцвітина 8-12 мм завдовжки, трубчасто-лійкувата, посередині звужена. Тичинки прикріплюються до трубочки нижче її середини, пиляки не висуваються з трубочки оцвітини. Цвіте у квітні-травні, плодоносить у травні-липні. Розмножується насінням та цибулинками.

Поширення[ред. | ред. код]

Північне Причорномор'я, східна частина Північного Приазов'я, Донецький кряж та Придніпровська рівнина, у південно-східній частині.

Поширення в Україні[ред. | ред. код]

За регіонами: Донецька, Луганська, (?)Одеська, Херсонська, Запорізька області. Популяції за площею, чисельністю та щільністю дуже різні — від кількох до 100 особин на 1 м2. У віковому спектрі переважає ліва частина, тобто молоді рослини.

Умови місцезростання[ред. | ред. код]

Кам'янисті степи, глинисті та вапнякові схили, відшарування пісковику, вугільних та глинистих сланців, крейди. Мезоксерофіт.

Загрози, охорона[ред. | ред. код]

Загрозами є порушення природних екотопів внаслідок господарського освоєння територій, випасання худоби, збирання рослин на букети.. Занесена до Червоної книги України, природоохоронний статус — вразливий. Занесено до Червоного списку МСОП. Охороняється в Українському степовому (відділення «Хомутовський степ», «Кам'яні Могили») і Луганському (відділення «Провальський степ») ПЗ, РЛП «Меотида», «Зуївський», «Донецький кряж» та в ряді заказників і пам'яток природи. Вирощують у Донецькому ботанічному саду НАН України.

Посилання[ред. | ред. код]