Підмізинний палець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Четверта метакапральна кістка лівої руки
Пальці
Великий · Указівний · Середній
Підмізинний · Мізинець

Підмізинний палець[1] (також обручко́вий[2], перстене́вий[2], західнополіськ. кризе́ниць, примизи́нець[3][4][5]; лат. anularius) — четвертий (починаючи з великого пальця) палець кисті людини, що знаходиться між середнім пальцем і мізинцем. За довжиною приблизно відповідає вказівному. З усіх пальців найрідше застосовується поодинці, здебільшого він використовується разом з сусідніми пальцями для хапання. До небагатьох видів діяльності, у яких підмізинний палець деколи грає самостійну роль, відносяться гра на музичних інструментах і набір тексту на клавіатурі. На підмізинному пальці традиційно носять заручальний перстень та обручку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Підмізинний // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. а б підмізи́нний (обручко́вий, перстене́вий) па́лець // Українсько-англійський словник / К. Андрусишин, Я. Крет — 1955.
  3. Зафіксовано у с. Невгоди Овруцького району Житомирської області / Дяченко Н. М. Номінативні поля соматизмів та відсоматичних утворень в українських діалектах: автореф. дис… канд. філол. наук: 10.02.01 / Н. М. Дяченко ; Ужгород. нац. ун-т. — Ужгород, 2008. — С. 6-7, 9.
  4. Аркушин Г. Словник західнополіських говірок: У 2-ох томах. — Луцьк: Вежа, 2000. — Т. 1. — С. 254.
  5. Т. 2. — С.87.