Мульчування: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Usik64 (обговорення | внесок)
Usik64 (обговорення | внесок)
Рядок 16: Рядок 16:
Так, наприклад, '''тонна подрібненої соломи, внесена на поверхню поля, за поживністю рівноцінна 3,5-4 тоннам гною'''. Проте слід врахувати, що для компенсації азоту, який витрачається на перепрівання тонни соломи, необхідно внести 10 кг діючої речовини
Так, наприклад, '''тонна подрібненої соломи, внесена на поверхню поля, за поживністю рівноцінна 3,5-4 тоннам гною'''. Проте слід врахувати, що для компенсації азоту, який витрачається на перепрівання тонни соломи, необхідно внести 10 кг діючої речовини
азотних добрив. Основним рослинним органічним добривом є подрібнена солома. Для її подрібнення використовують сучасні [[мульчувач]]і
азотних добрив. Основним рослинним органічним добривом є подрібнена солома. Для її подрібнення використовують сучасні [[мульчувач]]і
вітчизняного і зарубіжного виробництва. Проте відомості про них розпорошені, а ефективність використання недостатньо обґрунтована.
вітчизняного і зарубіжного виробництва. Проте відомості про них розпорошені, а ефективність використання недостатньо обґрунтована <ref>Гречкосій В. Д. Мульчування рослинних решток у системі органічного землеробства</ref>.


==Переваги мульчування==
==Переваги мульчування==

Версія за 17:35, 21 грудня 2015

Обрізки деревини використовуються для мульчування в Австралії. Червоний колір — від червоного кольору деревини евкаліптусу.

Мульчува́ння — вкривання поверхні ґрунту соломою, перегноєм, мульч-папером тощо для захисту ґрунту від пересихання й перегрівання. Мульчування розглядається як спосіб поліпшення фізичних агрономічних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин.

Поширене за кордоном. Перспективне в Україні для збереження ґрунтової вологи та запобігання втрат ґрунту внаслідок ерозійних процесів.

Ефект від застосування мульчування

Застосування соломи для мульчування ґрунту при вирощуванні злакових і кукурудзи ефективне у кількості 6–8 т/га. Мульчування зменшує фізичне випаровування вологи з ґрунту. В умовах посухи непродуктивні втрати вологи зменшуються в 1,7 раза, а при достатньому зволоженні — втричі. Істотний позитивний вплив мульчування на режим вологи встановлено до глибини кореневмісного шару — 50 см.

Мульчування також поліпшує температурний режим, агрофізичний стан ґрунту, агрохімічні та біологічні показники. Крім того, мульчування істотно підвищує ефективність дії мінеральних добрив, особливо в посушливих умовах вирощування. Урожайність сільськогосподарських культур за таких екстремальних умов лише внаслідок мульчування підвищується на 20–25 %. Мульчування найдоцільніше на ґрунтах у зоні недостатнього або нестабільного зволоження, переважно — при вирощувані зернових сільськогосподарських культур.

В Україні мульчування вивчає Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О. Н. Соколовського УААН.

Порівняння мульчування з іншими видами ґрунтообробки

За вмістом азоту в поживних рештках культури розташовуються в такій послідовності: солома бобових культур, гичка цукрових буряків, стебла кукурудзи, солома зернових колосових.

Так, наприклад, тонна подрібненої соломи, внесена на поверхню поля, за поживністю рівноцінна 3,5-4 тоннам гною. Проте слід врахувати, що для компенсації азоту, який витрачається на перепрівання тонни соломи, необхідно внести 10 кг діючої речовини азотних добрив. Основним рослинним органічним добривом є подрібнена солома. Для її подрібнення використовують сучасні мульчувачі вітчизняного і зарубіжного виробництва. Проте відомості про них розпорошені, а ефективність використання недостатньо обґрунтована [1].

Переваги мульчування

Безумовно мульча сприятливо діє на ґрунт і рослини:

  • зберігає в ґрунті воду
  • зменшує кількість бур'янів
  • запобігає перегріву ґрунту влітку і промерзання взимку
  • допомагає запобігти потраплянню бризок, що містять збудників хвороб, з ґрунту на рослини при поливі і дощі
  • запобігає ерозії ґрунту
  • запобігає утворенню кірки на ґрунті, що поліпшує усмоктування води в ґрунт
  • зберігає рихлість ґрунту.

Типи мульчі

Мульча буває неорганічна (гравій, галька, різноманітні покривні матеріали) і органічна (тирса, хвоя, перегній, горіхова шкаралупа, сіно). Органічною називається мульча з природних матеріалів, наприклад, кора, стружка, тирса, листя, хвоя або скошена трава. Мінус цього типу мульчі в тому, що вона приваблює комах, слимаків, черв'яків і птахів, які використовують її в їжу, і згодом така мульча потребує заміни. Неорганічна мульча з гравію, гальки, чорного поліетилену або садових нетканих матеріалів не приваблює шкідників і не розкладається.

Мульчування камінням

Мульчування великими каменями має важливу перевагу в посушливу пору влітку. Вранці розігріте повітря зустрічається c холодним каменем (який нагрівається повільніше повітря) і залишає на ньому росу забезпечуючи т. зв. сухий полив.

Джерела

  1. Гречкосій В. Д. Мульчування рослинних решток у системі органічного землеробства