Никифор (Кікотіс): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
Створено шляхом перекладу сторінки «Никифор (Киккотис)»
(Немає відмінностей)

Версія за 12:51, 16 січня 2020

Шаблон:Имя+фамилия

Митрополит Никифор ( грец. Μητροπολίτης Νικηφόρος при народженні Неокліс Афанасиу, грец. Νεοκλής Αθανασίου згодом прізвище змінене на Кікотіс, грец. Κυκκώτης 2 травня 1947 (76 років), Село Криту Маротту, район Пафос ) - єпископ Кіпрської православної церкви, митрополит Кікський і Тріллірійській . Ігумен ставропігійного Кікського монастиря [1] .

Біографія

По завершенні початкової освіти став послушником в монастир Божої Матері Кікської, де пробув шість років, одночасно навчаючись в трикласній грецькій школі, що діяла при монастирі. В як стипендіат монастиря був направлений в Нікосії, де продовжив освіту в Кіккькому ліцеї, який закінчив в 1969 році.

6 квітня 1969 архієпископом Кіпрським Макарієм III висвячений в сан диякона і зарахований до братії Кіккського монастиря.

З 1970 по 1974 роки навчався на юридичному факультеті Університету Аристотеля в Салоніках . Продовжив навчання на богословському факультеті Афінського університету, який закінчив у 1978 році.

8 вересня 1979 архієпископом Кіпрським Хризостомом I був висвячений в сан пресвітера і зведений в сан архімандрита .

З 1979 по 1983 рік - член ігуменської ради Кіккського монастиря.

Протягом шести років викладав у Духовній семінарії апостола Варнави в Нікосії, п'ять років виконував обов'язки голови церковного суду Нікосії і три роки ніс послух секретаря Священного Синоду Кіпрської Православної Церкви.

28 грудня 1983 року братією Кіккського монастиря таємним голосуванням обрано настоятелем.

14 січня 1984 архієпископ Кіпрський Хризостом I очолив його поставлення в ігумена.

14 лютого 2002 архієпископ Кіпрський Хризостом запропонував членам Священного Синоду звести ігумена Кіккського монастиря Никифора в єпископський сан. 18 лютого Синод підтримав обрання Никифора [2] .

24 лютого того ж року відбулася його архієрейська хіротонія, яку очолив Архієпископ Кіпрський Хризостом I в співслужінні ієрархів Кіпрської ПЦ та інших церков.

30 листопада 2004 роки очолив всекарпасійске і Всекіпрське паломництво, яке відбулося вперше з 1974 року, до Монастиря апостола Андрія, який перебуває на окупованій турками частині Кіпру [3] .

У серпні 2005 року оголосив, що монастир надасть підтримку всім неповнолітнім дітям, чиї батьки загинули в двох недавніх катастрофах, що потрясли Кіпр: в авіакатастрофі «Боїнга-737» під Афінами і в дорожній пригоді в Єгипті [4] .

У жовтні 2005 року на засіданні Священного Синоду Кіпрської православної церкви був найбільш послідовним прихильником зарахування на спокій Архієпископа Хризостома I, який на той час вже 3 роки не міг керувати Церквою за станом здоров'я. Він заявив про намір звернутися до Патріарха Константинопольського Варфоломія з проханням про проведення розширеного Синоду для звільнення на спокій недієздатного архієпископа Хризостома. Однак в той момено з 8 членів Синоду його підтримали лише двоє [5] .

9 травня 2007 року спеціальною комісією з кліриків і мирян одноголосно обраний митрополитом новоствореної митрополії Кікської і Тіллірійскої. На кафедрі з 13 травня 2007 року.

3 червня 2008 року відділення пастирського і соціального богослов'я Університету Аристотеля в Салоніках присвоїло йому ступінь почесного доктора, а 23 жовтня того ж року Богословський факультет Національного Афінського університету також присвоїв йому ступінь почесного доктора.

Примітки

  1. Εκκλησία της Κύπρου. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 9 травня 2015.
  2. КИПРСКАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКОВЬ. Православная энциклопедия. — М. : Церковно-научный центр «Православная энциклопедия», 2014. — Т. XXXIV. — С. 8-59. — ISBN 978-5-89572-039-4.(рос.)
  3. Монастырь апостола Андрея Первозванного на Кипре. Анатолий Чуряков - Святыни и места паломничества на Кипре - МИР ПРАВОСЛАВИЯ - Кипр - Европа - Россия в красках
  4. Киккский монастырь окажет поддержку кипрским детям, чьи родители погибли в двух последних катастрофах :: Греция от greek.ru
  5. В Кипрской православной церкви обострилась борьба за власть - газета. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 9 травня 2015.