Диджериду: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Aibot (обговорення | внесок)
м Робот: замінив Категорія:Музика Австралії на Категорія:Австралійська музика
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: su:Digeridu
Рядок 50: Рядок 50:
[[sl:Didžeridu]]
[[sl:Didžeridu]]
[[sr:Диџериду]]
[[sr:Диџериду]]
[[su:Digeridu]]
[[sv:Didgeridoo]]
[[sv:Didgeridoo]]
[[tr:Didgeridoo]]
[[tr:Didgeridoo]]

Версія за 03:15, 30 квітня 2012

Діджеріду

Діджеріду (або) — музичний духовий інструмент аборигенів Австралії. Один з найстаріших духових інструментів у світі.

Діджеріду робиться з шматка стовбура евкаліпта довжиною 1-3 метри, серцевина якого виїдена термітами. Мундштук може бути оброблений чорним бджолиним воском. Сам інструмент часто розписаний фарбами або прикрашений зображеннями тотемів племені.

При грі використовується техніка безперервного дихання (циркулярного дихання). Гра на діджеріду супроводжує ритуали і сприяє входженню в транс. Діджеріду найтіснішим чином вплетений у міфологію австралійських аборигенів, символізуючи собою образ райдужної змії Yurlungur. Унікальність діджеріду як музичного інструменту полягає в тому, що зазвичай він звучить на одній ноті (так званий «дрон», або гудіння). При цьому інструмент має дуже великий діапазон тембру. Зрівнятися з ним може тільки людський голос, варган, і почасти орган.

З кінця XX століття з діджеріду експериментують західні музиканти (наприклад, Софі Лаказ, Jamiroquai). Широке застосування діджеріду отримав в електронній та ембієнт-музиці. Стів Роуч одним з перших застосував діджеріду в ембієнт і вчився на ньому грати протягом багатьох подорожей по Австралії в 80-х.