Сірокко (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сірокко
англ. Sirocco
Жанр фільм-нуар
Режисер Кертіс Бернгардт
Продюсер Роберт Лорд
Сценарист А. І. Бедзерідес
Ганс Якобі
На основі «Смертельний удар»
Жозефа Кесселя
У головних
ролях
Гамфрі Богарт
Марта Торен
Оператор Бернетт Гаффі
Композитор Джордж Антейл
Монтаж Віола Лоуренс
Художник Robert Priestleyd
Кінокомпанія Santana Pictures Corporation
Дистриб'ютор Columbia Pictures
Тривалість 98 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1951
IMDb ID 0044040

«Сірокко» (англ. Sirocco)американський фільм-нуар 1951 року режисера Кертіса Бернгардта, знятий кінокомпанією Santana Pictures Corporation. Екранізація роману Жозефа Кесселя «Смертельний удар» (фр. Coup de Grace).

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в Дамаску в 1925 році, в розпал великого сирійського повстання. Безпринципний ділок Гаррі Сміт, який дезертирував з американської армії під час Першої світової війни, таємно постачає зброю арабським повстанцям. Бунтівники нападають на французькі патрулі і влаштовують теракти. Генерал Ла Саль приймає рішення розстрілювати у відповідь заручників з-поміж цивільних, але начальник розвідки полковник Феру переконує його спробувати вступити в переговори з ватажком повстанців еміром Хасаном.

Коханка Феру Віолетта знайомиться з Гаррі Смітом, і той намагається позалицятися до неї. Арабські терористи влаштовують вибух в кафе, де знаходяться всі троє. Побоюючись залишатися поруч з Феру, Віолетта пропонує Сміту бігти в Каїр. Тим часом французька розвідка через вірменського ділка Балукджіяна виходить на схованку, де Сміт ховає зброю. Спроба виїхати з міста провалюється, Сміт арештований, і в обмін на отримання виїзного пропуску Феру пропонує йому виступити посередником для організації зустрічі з еміром. Залишившись без грошей, Сміт погоджується, але повстанці не мають наміру вести переговори, і, отримавши в свої руки начальника розвідки, збираються його вбити.

Сміт і Віолетта знову планують разом поїхати в Каїр, але Ла Саль просить ще раз виступити посередником, щоб звільнити Феру за викуп в 10 тис. Американець, який уже отримав дозвіл на виїзд з міста, проявляє благородство, і знову вирушає до штабу повстанців. Емір, якому потрібні гроші на покупку зброї, погоджується відпустити Феру, але від тимчасового припинення вогню відмовляється, називаючи це дурістю.

Роздратовані подвійною грою Сміта і підозрюючи його в зраді, араби вбивають посередника. Повернувшись в розташування французьких військ, Феру виявляє, що повстанці все-таки припинили обстріл.

У ролях[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]