Томас Мітчелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Лівінгстон Мітчелл
Thomas Livingstone Mitchell
Народився 16 червня 1792(1792-06-16)
Грейнджмут (Стірлінгшир, Шотландія)
Помер 5 жовтня 1855(1855-10-05) (63 роки)
Сідней (Австралія)
Поховання кладовище Кемпердаунd
Підданство Велика Британія Велика Британія
Місце проживання Австралія
Діяльність мандрівник
Галузь ботаніка
Alma mater Единбурзький університет
Знання мов англійська[1]
Учасник Наполеонівські війни
Посада Member of the New South Wales Legislative Councild[2] і Surveyor General of New South Walesd[3]
Батько John Mitchelld[4]
Мати Janet Wilsond[4]
У шлюбі з Mary Bluntd
Діти (12[3]) Emily Mitchelld[4], Camilla Victoria Mitchelld[4], Blanche Mitchelld і Livingstone Mitchelld
Нагороди

Сер Томас Лівінгстон Мітчелл (англ. Thomas Livingstone Mitchell, 1792—1855) — шотландський мандрівник, дослідник Австралії.

Народився 16 червня 1792 року у Гренджмуті (Стірлінгшир[en], Шотландія). Освіту здобував у Единбурзькому університеті, однак через смерть батька був змушений облишити навчання та 1811 року пішов до армії і служив у частинах, що квартирували в Португалії, та брав участь у кампаніях проти Наполеона на Піренейському півострові.

У 1827 році Мітчелла перевели на службу у Новий Південний Уельс. У 1831 році він здійснив свою першу подорож, під час якої дослідив верхів'я річки Дарлінг та її приток. У 1835 році він знову здійснив огляд річки Дарлінг та прилеглих районів і заклав на Дарлінгу форт Борк; під час однієї з сутичок з австралійськими аборигенами було вбито ботаніка Віктора Каннінгема.

У 1836 році відбулась третя експедиція Мітчелла. Він потрапив до раніше абсолютно не досліджених областей на південь від річки Муррей і вийшов до Бассової протоки в районі нинішнього Мельбурна, звідки, пішовши з узбережжя дещо вглиб континенту, направився на схід і перевалив Австралійські Альпи. Ця подорож також супроводжувалась неодноразовими сутичками з аборигенами. Відкриту країну Мітчелл назвав «Australia Felix» («Щаслива Австралія», у подальшому — штат Вікторія) й організував її швидке заселення емігрантами з Європи.

У 1845—1847 роках Мітчел знову подорожував у басейні річки Дарлінг і відкрив витоки найпівнічніших її приток, в тому числі й річку Кондамайн. Звідти він направився ще далі на північ і дослідив дві гірські групи Великого Вододільного хребта: Маунт-Кінг і Маунт-Фараді. Там він виявив витоки річки Купер-Крик. Повернувши на схід Мітчелл вийшов до Тихого океану та вздовж узбережжя повернувся у Сідней.

Свої подорожі Мітчелл описав у двох книгах:

Мітчелл помер 5 жовтня 1855 року в Сіднеї.

На честь Мітчелла названо місто у Квінсленді, коледж у Водонзі (Вікторія) й низку інших об'єктів в Австралії.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • 300 подорожей і досліджень. Біографічний словник. М., 1966
  • Магідович І. П., Магідович В. І. Нариси з історії географічних відкриттів. Т. IV. Географічні відкриття й дослідження нового часу (XIX — початок XX ст.). М., 1985