Федерація профспілок України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федерація профспілок України
Тип Q115328960?
Засновано 1990
Країна  Україна
Афіліація Європейська конфедерація профспілокd і Міжнародна конфедерація профспілок
Вебсайт: fpsu.org.ua

Федерація профспілок України (ФПУ) — найбільше всеукраїнське профспілкове об'єднання, в яке входять більш як 85 % членів профспілок країни. Створена у 1990 році з активів Всесоюзної центральної ради професійних спілок в Україні. Чинний голова — Осовий Григорій Васильович. Заступники голови — Саєнко Володимир Володимирович, Драп'ятий Євген Михайлович, Шубін Олександр Олександрович.

Структура[ред. | ред. код]

До складу ФПУ входить 44 галузеві членські організації та 27 територіальних об'єднань[1]. Численність первинних профспілкових організацій, що входять до ФПУ, станом на 1 січня 2019 року становила 52 975 організацій, загальна кількість членів — 4 828 тисяч осіб.

Мета і завдання діяльності[ред. | ред. код]

Метою діяльності ФПУ є вираження, представлення інтересів і захист прав організацій – членів ФПУ, координація їхніх колективних дій, представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, їх організаціями і об'єднаннями, а також з іншими об'єднаннями громадян.[2]

Основними завданнями ФПУ є захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок; соціальний захист членів профспілок та їхніх сімей; відстоювання духовних, соціально-культурних прав та інтересів членів профспілок; правовий захист членів профспілок; посилення впливу на політичне життя і формування громадянського суспільства; вдосконалення системи соціального партнерства: профспілки, роботодавці, держава; розвиток співпраці з іншими профспілками та їх об'єднаннями; забезпечення прав та можливостей жінок і чоловіків; зміцнення ФПУ як найбільшого представницького профцентру України; поглиблення міжнародних зв'язків ФПУ.[3]

Символіка ФПУ[ред. | ред. код]

Прапор Федерації профспілок України
Знак Федерації профспілок України

Гімн
(музика Євгена Доненка, слова Григорія Заброди)

Профспілкове навчання[ред. | ред. код]

Профспілкова освіта є пріоритетним і стратегічним напрямом діяльності ФПУ. Головним її завданням є підготовка профспілковців, здатних кваліфіковано захищати права та інтереси працюючих, формування у членів профспілок активної життєвої позиції[4].

Навчальні заклади в структурі Федерації профспілок України[ред. | ред. код]

  • Академія праці, соціальних відносин і туризму (м. Київ)
  • Харківський соціально-економічний інститут Об'єднання профспілок Харківської області
  • Головне підприємство «Профспілкове» Федерації профспілок Вінницької області
  • Навчально-методичний центр Федерації профспілок Волинської області
  • Підприємство «Зональний навчально-методичний центр» Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок
  • Навчально-методичний центр Донецької обласної ради професійних спілок
  • Навчально-методичний центр Федерації профспілок Житомирської області
  • Госпрозрахунковий навчально-методичний центр Обласної ради профспілок Закарпатської області
  • Профспілкові курси Запорізької обласної ради професійних спілок
  • Навчально-методичний центр Федерації незалежних профспілок Криму
  • Факультет з навчання та перепідготовки кадрів Федерації професійних спілок Луганської області
  • Підприємство "Готельно-навчальний комплекс «Гетьман» Об'єднання профспілок Львівщини
  • Колективне підприємство «Навчально-методичний центр» Федерації профспілок Рівненської області
  • Навчально-культурний центр «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької області
  • Підприємство «Навчально-методичний центр» Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

Міжнародні зв'язки[ред. | ред. код]

Федерація профспілок України входить до Міжнародної конфедерації профспілок, Всеєвропейської регіональної ради профспілок. ФПУ підтримує зв'язки з профцентрами країн СНД, Бельгії, Болгарії, В'єтнаму, Данії, Ізраїлю, Кіпру, Китаю, Польщі, Румунії, Сербії, Словенії, Угорщини, Франції та інших країн.

Значну увагу Федерація профспілок України приділяє співробітництву з Міжнародною організацією праці (МОП), бере участь в її заходах, у розробці важливих для профспілкового руху конвенцій, відстоюючи у відповідних комітетах загальну позицію профспілок, активно використовує можливості МОП у галузі експертної оцінки проектів законодавчих актів, які проходять обговорення у Верховній Раді України.

ФПУ підтримує постійні стосунки з представництвами Всесвітнього банку, Міжнародного валютного фонду, висловлюючи свою точку зору з приводу політики, яку проводять ці міжнародні фінансові інститути.

Історія створення[ред. | ред. код]

Федерація незалежних профспілок України, що була створена 6 жовтня 1990 року є правонаступницею Української республіканської ради профспілок. Декларацію про заснування Федерації підписали 25 республіканських галузевих профспілок і 24 регіональних міжсоюзних профоб'єднання. У листопаді 1992 року на II (позачерговому) з'їзді Федерація незалежних профспілок України була перейменована у Федерацію профспілок України.

21—23 жовтня 1997 року відбувся III з'їзд ФПУ. IV з'їзд ФПУ проходив двома етапами: перший — 19—21 листопада, другий — 12 грудня 2002 року. З'їзд затвердив нову редакцію Статуту Федерації профспілок України і Програму дій ФПУ на 2002—2007 роки. V з'їзд ФПУ відбувся 5 квітня 2006 року. З'їзд прийняв Програму дій ФПУ на 2006—2011 роки, затвердив нову редакцію Статуту ФПУ. 23—24 березня 2011 року відбувся VI з'їзд ФПУ.

Голови Федерації профспілок України[ред. | ред. код]

Роки повноважень Прізвище, Ім'я, По батькові Додаткова інформація
жовтень 1992 — січень 2005 Стоян
Олександр
Миколайович
Обраний в листопаді 1992 року на II (позачерговому) з'їзді ФПУ
січень 2005 — червень 2008 Юркін
Олександр
Валентинович
Обраний 21 січня 2005 року на ІІІ засіданні Ради ФПУ, переобраний 5 квітня 2006 року на V з'їзді ФПУ на п'ятирічний термін, подав заяву про відставку за власним бажанням 14 липня 2008 року,
звільнений з посади рішенням Ради ФПУ 17 липня 2008 року
листопад 2008 — листопад 2011 Хара
Василь
Георгійович
Обраний на VI засіданні Ради ФПУ 20 листопада 2008 року, переобраний 24 березня 2011 року на VI З'їзді ФПУ на п'ятирічний термін, подав заяву про відставку за власним бажанням 7 листопада 2011 року
листопад 2011 — лютий 2014 Кулик
Юрій
Миколайович
Обраний на IV засіданні Ради ФПУ 11 листопада 2011 року, подав заяву про відставку за власним бажанням 26 лютого 2014 року, звільнений з посади рішенням Ради ФПУ 27 лютого 2014 року
з червня 2014 Осовий
Григорій
Васильович
Обраний на VIII засіданні Ради ФПУ 26 червня 2014 року

Розташування[ред. | ред. код]

Федерація розташована у Будинку профспілок України м. Київ, майдан Незалежності, 2.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Членські організації. // Сайт Федерації профспілок України. Архів оригіналу за 5 березня 2011. Процитовано 16 березня 2011.
  2. Статут Федерації профспілок України // Сайт Федерації профспілок України[недоступне посилання з липня 2019]
  3. Програма дій Федерації профспілок України // Сайт Федерації профспілок України[недоступне посилання з липня 2019]
  4. Про Концепцію розвитку системи профспілкового навчання // Сайт Федерації профспілок України. Архів оригіналу за 5 березня 2011. Процитовано 16 березня 2011.