Християнсько-соціальна партія Ліхтенштейну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Християнсько-соціальна партія Ліхтенштейну (нім. Christlich-soziale Partei Liechtensteins, CSP) — колишня партія у князівстві Ліхтенштейн; заснована у 1961 році.

Вперше взяла участь у виборах до парламенту у 1962 році, отримавши 10,09 % голосів. Тим не менш, партія не змогла потрапити до Ландтагу, оскільки не подолала встановлений на момент виборів 18 % виборчий бар'єр.

Після поразки на виборах партія подала позов до Княжого суду з вимогою скасувати 18-ти відсотковий прохідний бар'єр. Керуючись ст. 22 Закону «Про вибори» від 18 січня 1939 року, суд задовольнив позов, скасувавши прохідний бар'єр. Разом з тим, рішення суду було визнано таким, що суперечить Конституції князівства і скасовано.

За результатами парламентських виборів 1966 року Християнсько-соціальна партія також подала позов до суду (партія здобула на цих виборах 8,74 % голосів), проте позов було відхилено.

На наступних виборах 1974 року партія також не змогла пройти до парламенту через зменшення підтримки з боку виборців. Після цього партію було розпущено.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Liechtenstein 1938–1978 (Herausgegeben von der Fürstlichen Regierung aus Anlasse des 40. Regierungsjubiläums Seiner Durchlaucht Fürst Franz Joseph II. von und zu Liechtenstein). Vaduz, Verlag der Fürstlichen Regierung, 1978: S. 288f., 336f.