Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького
Тип музей
Присвячено Левицький Леопольд Іванович
Країна  Україна
Розташування Львів, вул. К. Устяновича, 10/1
Адреса 10/1 вулиці Устияновича
Засновано 1984
Куратор Національний музей у Львові
Сайт nml.com.ua/museum/hudozhno-memorialniy-muzey-leopolda-levitskogo/

CMNS: Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького у Вікісховищі

Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького — музейний заклад художньо-меморіального спрямування, філія Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, експозиція музею присвячена особі та творчості визначного українського графіка ХХ століття, одного із піонерів графічного дизайну та реклами Леопольда Левицького (1906-1973).

Створення[ред. | ред. код]

Художньо-меморіальний музей створено у будинку художника (споруджений 1891 року за проектом Густава Бізанцана) на вулиці  К. Устияновича, 10/1, де він жив і творив від 1946 до 1973 року. Сучасного вигляду будинок набув після реконструкції в 1968 році[1]. У цьому домі часто гостювали видатні львівські художники (Марія Водзіцька, Ярослава Музика, Роман Турин, Роман та Марія Сельські, Омелян Ліщинський, Олекса Шатківський, Вітольд Манастирський) та початківці[2].

Музей відкрито 11 квітня 1984 року[2] стараннями громадськості міста та дружини художника Гені Левицької, яка передала до музею архів митця: листи, рукописи, документи та інші матеріали, що мають неоціненне значення для вивчення творчості й особистості Леопольда Левицького, який був однією із ключових постатей у мистецькому житті Львова 1950–1960-х років.

Експозиція[ред. | ред. код]

Експозиція художньо-меморіального музею презентує основні сторінки життя та творчості Леопольда Левицького, розкриває багатогранний хист митця, представляє живописця як визначного українського графіка, висвітлює творчі здобутки художника в живописі та відтворює особливе культурне середовище, у якому жив і творив Л. Левицький[1]. Експозицію, що обіймає три кімнати та передпокої помешкання, складають інтер’єр квартири, речі особистого користування, частина творчого набутку митця від часу навчання в Краківській академії мистецтв до останніх днів життя[3]. Представлений в експозиції і діючий друкарський верстат, на якому була віддрукована більшість авторських гравюр, та зразки авторських вітальних листівок, якими митець щорічно вітав своїх друзів та знайомих.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького.
  2. а б Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького.
  3. Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького.