Чочара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чочара
італ. La ciociara
Жанрдрама
РежисерВітторіо де Сіка
ПродюсерКарло Понті
СценаристАльберто Моравіа (роман)
Вітторіо де Сіка
Чезаре Дзаваттіні
На основіTwo Womend
У головних
ролях
Софі Лорен
Жан-Поль Бельмондо
Елеонора Браун
ОператорГабор Погань
КомпозиториАрмандо Тровайолі
Чезаре Андреа Біксіо
Маріо Руччоне
ХудожникГастоне Медін
КінокомпаніяCompagnia Cinematografica Champion, Cocinor, Les Films Marceau
Дистриб'юторTitanus[d] і Netflix
Тривалість100 хвилин
Моваіталійська і німецька
КраїнаІталія Італія
Франція Франція
Рік1960
IMDbID 0054749
CMNS: Чочара у Вікісховищі

«Чочара» (італ. La Ciociara (в перекладі з італійської Жінка з Чочари), в англійському прокаті «Дві жінки» (англ. Two Women)) — італійська військова кінодрама 1960 року, режисера Вітторіо де Сіки, із Софі Лорен і Жаном-Полем Бельмондо у головних ролях. Фільм є екранізацією однойменного оповідання[1] Альберто Моравіа.

Зміст

[ред. | ред. код]

Фільм розповідає про двох жінок у роки Другої світової війни в Італії: Чезарії, овдовілої римської крамарки, і її дочки Розетти, релігійної 13-річної дівчини.

Щоб звільнити дочку від постійного страху перед невпинними бомбардуваннями союзників Риму, Чезіра вирішує виїхати з нею до містечка Валлекорса в Чочари на південь від столиці, де вона народилася і виросла. Там вони зупиняються у родичів Чезарії і чекають закінчення війни. Весь цей час їм доводиться боротися з голодом і постійним страхом перед наступом німців. Там же Чезарія і Розетта знайомляться з Мікеле, інтелігентним хлопцем з комуністичними поглядами, з яким у них складаються хороші дружні відносини. Мікеле закохується в Чезиру, але вона не відповідає йому взаємністю, тому що її хвилює виключно доля дочки і боротьба з голодом, а на нового шанувальника у неї просто немає часу. Одного разу до їхнього містечка приходить невеликий загін німців, які відступають під натиском союзників. Вони забирають Мікеле з собою, щоб той показав їм дорогу через гори. Проходить час, але Мікеле так і не повертається назад. Чезира і Розетта вирушають у звільнений Рим, але по дорозі додому трапляється трагедія — в церкві одного невеликого містечка, де вони вирішили відпочити, на них напали кілька арабських солдатів Гум'єрів, і обох зґвалтували. У Розетти стається нервовий розлад, і починається невелика суперечка з матір'ю. Але в підсумку їх зближує спільне горе — вони дізнаються, що Мікеле був розстріляний німцями в горах.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Нагороди

[ред. | ред. код]

Софі Лорен була удостоєна премії «Оскар» за Найкращу жіночу роль, ставши першою актрисою, що отримала цю премію за фільм не англійською мовою.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • «Чочара» на сайті IMDb (англ.)