Шебанін В'ячеслав Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шебанін В'ячеслав Сергійович
Народився 1 січня 1949(1949-01-01) (75 років)
Золотоноша, Черкаська область
Країна Україна
Національність українець
Діяльність науковець
Alma mater ОНУ ім. І. І. Мечникова
Галузь Теорія граничних станів металевих конструкцій
Заклад Миколаївський національний аграрний університет
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Відомий завдяки: Засновник наукової школи з удосконалення теорії граничних станів металевих конструкцій
Нагороди
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Заслужений діяч науки і техніки України Почесна грамота Верховної Ради України

В'ячесла́в Сергі́йович Шебанін (нар. 1 січня 1949, Золотоноша, Черкаська область) — доктор технічних наук (1993), професор (1992), Заслужений діяч науки і техніки України (2000), академік Національної академії аграрних наук України (2016), ректор Миколаївського національного аграрного університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1 січня 1949 р. у м. Золотоноша Черкаської області.

Закінчив Одеський державний університет ім. І. І. Мечнікова у 1972 р. за фахом математик, викладач математики.

Свою професійну діяльність розпочав у 1973 р. на посаді асистента кафедри вищої математики та механіки Миколаївського інженерно-будівельного факультету (філії Одеського інженерно-будівельного інституту). Працював до 1984 р., обіймаючи посаду старшого викладача кафедри вищої математики та механіки.

Захистив кандидатську (1983) дисертацію на тему: «Исследование сложного сопротивления бистальных сечений строительных конструкций в области ограниченных пластических деформаций» в Одеському інженерно-будівельному інституті.

З 1984 по 1985 р. працював на посаді доцента кафедри загальнонаукових дисциплін; з 1985 по 1988 р. — декан факультету механізації сільського господарства та агрономії; з 1988 по 1990 р. — декан факультету механізації сільського господарства; з 1990 по 1992 р. — завідувач кафедри вищої математики та фізики Миколаївської філії Одеського сільськогосподарського інституту. У 1992–1999 рр. — проректор з наукової роботи та завідувач кафедри вищої математики та фізики Миколаївського сільськогосподарського інституту. Захистив докторську дисертацію на тему: «Міцність металевих згинних конструкцій з урахуванням фізичної і геометричної нелінійності в межах обмежених пластичних деформацій» в Одеському інженерно-будівельному інституті (1993).

У 1992 р. присвоєно вчене звання професора.

З 1999 по липень 2001 р. працював проректором з наукової роботи, директором Науково-дослідного інституту нових агропромислових об'єктів та навчально-інформаційних технологій Миколаївської державної аграрної академії. З липня 2001 р. по теперішній час — ректор Миколаївського національного аграрного університету. Одночасно завідує кафедрою вищої та прикладної математики факультету механізації сільського господарства.

З 1973 р. професор В. С. Шебанін займається науковою роботою за напрямом розроблення нових методів розрахунку стержневих металевих конструкцій з урахуванням фізичної та геометричної нелінійності у галузі обмежених пластичних деформацій. Ним започатковано наукову школу з удосконалення теорії граничних станів металевих конструкцій і комп'ютеризації аграрної освіти.

Під керівництвом та за ініціативою В. С. Шебаніна розроблено перспективні інноваційно-інвестиційні проекти, які плануються до реалізації Миколаївським національним аграрним університетом, серед яких: створення регіонального наукового агротехнопарку; національного наукового кластеру «Родючість ґрунтів»; будівництво навчально-науково-виробничого комплексу зі свинарства; реконструкція тваринницького комплексу великої рогатої худоби в умовах ННПЦ університету; будівництво біогазової когенераційної установки для виробництва біогазу та електроенергії в умовах ННПЦ університету; створення науково-виробничої лабораторії з виробництва та визначення якості м'яса, молока та м'ясо-молочних продуктів; складання плодового саду; створення лабораторії з визначення ГМО; будівництво тепличного комплексу в умовах ННПЦ університету; зарибнення ставків в умовах ННПЦ та інші проєкти.

За ініціативою і під керівництвом В. С. Шебаніна створено науковий інститут інноваційних технологій і змісту аграрної освіти Миколаївського державного аграрного університету як науковий підрозділ університету для розвитку інноваційної діяльності та підвищення рівня результативності і конкурентоспроможності навчальної, науково-дослідної, виробничо-господарської, кадрово-інтелектуальної, міжнародної, культурно-виховної та іміджевої діяльності університету.

Автор і співавтор понад 300 наукових і методичних праць, 2 патентів, 13 монографій та підручників, 11 винаходів. Під його керівництвом успішно захищено 7 кандидатських дисертацій, готуються до захисту докторська та кандидатська дисертації.

Ректор В. С. Шебанін спрямовує колектив університету на формування нової генерації фахівців, які, оволодівши фундаментальними і спеціальними знаннями, були б здатні до самостійної творчої праці з урахуванням вимог часу та змін, що відбуваються у суспільстві.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Заслужений діяч науки і техніки України, 2000 р.;
  • Орден «За заслуги» ІІІ ступеня, 2004 р;
  • Знак Пошани Міністерства аграрної політики України, 2004 р.;
  • Нагрудний знак «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІІ ступеня, 2006 р.;
  • Городянин року — 2006 у номінації «Наука і вища школа», 2006 р.;
  • Почесна Грамота Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом», 2007 р.;
  • Орден «За заслуги» ІІ ступеня, 2008 р.;
  • Почесна відзнака «За заслуги перед містом Миколаєвом», 2008 р.;
  • Нагрудний знак «Відмінник аграрної освіти та науки» І ступеня, 2008 р.;
  • «Людина року Миколаївщини-2008» у номінації «Освіта та наука», 2008 р.;
  • «Людина року — 2012», Миколаїв, 2012 р.
  • Орден «За заслуги» І ступеня, 2015 р.;

Державна і громадська робота[ред. | ред. код]

Професор В. С. Шебанін бере активну участь у державній і громадській роботі в Україні та міжнародних організаціях:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Склад Акредитаційної комісії України. ak.gov.ua. Архів оригіналу за 19 квітня 2017. Процитовано 18 квітня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]