Язичницька мадонна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Язичницька мадонна
угор. A Pogány Madonna
Жанри комедія, бойовик, детектив
Режисер Дьюла Месарош
Сценарист Іштван Буйтор і Gyula Mészárosd
У головних
ролях
Іштван Буйтор, András Kernd, László Bánhidid, Ferenc Kállaid, Ференц Зенте і Péter Benköd
Оператор István Hildebrandd
Дистриб'ютор MOKÉPd
Тривалість 98 хв
Мова угорська
Локалізація професійний багатоголосий дубляж українською
Країна  Угорщина
Рік 1980
IMDb ID 0081349
Наступний Без паніки, майоре Кардош

Язичницька мадонна (угор. A Pogány Madonna) - угорський гостросюжетний комедійний бойовик та детективний фільм 1980 року режисера Дьюли Месалоша з Іштваном Буйтором та Андрашем Керном в головних ролях. Перший фільм з популярної в Угорщині серії про лейтенанта Крапельку та майора Кардоша ("Без паніки, майоре Кардош!", "Зачарований долар" та інші).

Сюжет[ред. | ред. код]

З музею Тіханського абатства, що знаходиться в маленькому містечку на Балатоні, була викрадена унікальна статуя античної богині родючості Деметри, відома під назвою «Язичницька мадонна». При цьому важко поранений служитель музею. Справу про викрадення безцінної музейної статуетки з чистого золота доручили розслідувати тоді ще молодому і недосвідченому слідчому Кардошу. Злочинці могли б спати спокійно, але за діло береться і спритний лейтенант Капелька (угор. Csöpi)

У ролях[ред. | ред. код]

Цікавинки[ред. | ред. код]

  • Фільм завоював значну популярність в Угорщині, хоча спершу багато людей скептично оцінювали ідею зняття вітчизняного комедійного поліцейського фільму. Сьогодні, однак, дует Етвоша та доктора Кардоша став легендарним.
  • Статуетки, про яку йдеться в фільмі, насправді не існує - її вигадали сценаристи.
  • У фільмі можна зауважити чимало алюзій на неймовірно популярні в комуністичній Угорщині західні стрічки. Крім впливу фантомасіади та бондіани особливо добре відслідковується вплив фільмів із Бадом Спенсером - комедійних бойовиків із Теренсом Гіллом та серії Flatfoot (Piedone) про комісара італійської поліції Мануеле Ріццо "Плоскостопого". Зрештою, виконавець головної ролі Іштван Буйтор був постійним голосом дубляжу досі популярного в Угорщині Спенсера та мав з ним певну зовнішню схожість (котру тільки збільшувала правильна зйомка). Водночас у манері гри коміка Андраша Керна можна побачити як оммаж, так і пародіювання Вуді Аллена. Це також пов'язано з тим, що Керн озвучував видатного американця в угорському дубляжі.