Ярмоленко Павло Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярмоленко Павло Андрійович
Народився 23 грудня 1927(1927-12-23)
Харків, Українська СРР, СРСР
Помер 23 травня 2002(2002-05-23) (74 роки)
Харків, Україна
Країна  УРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність науковець, викладач університету
Alma mater Харківський державний університет ім. О. М. Горького
Галузь педагогіка
Заклад Харківський тракторний завод
ХНУ імені В. Н. Каразіна
Українська інженерно-педагогічна академія
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор педагогічних наук
Науковий керівник Поляков В. А.
Відомі учні Васильєв І. Б.
Партія КПРС
Нагороди
медаль «За трудову відзнаку» медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» медаль «Ветеран праці»
Відмінник народної освіти УРСР

Павло́ Андрі́йович Ярмо́ленко (23 грудня 1927(19271223), м. Харків, Україна — †23 травня 2002, там же) — український педагог-новатор, професор (1988), доктор педагогічних наук (1985)[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Павло Андрійович Ярмоленко до 1941 р. вчився у середній школі № 33 м. Харкова, закінчив 5 класів. Трудову діяльність розпочав під час війни у 1944 р. учнем радіомайстра в Окружній майстерні зв"язку у Харкові. У 1944—1945 рр. працював бригадиром слюсарів-збірників на 8-му Державному підшипниковому заводі, у 1945—1947 рр. робив токарем у Центральних електромеханічних майстернях тресту Південелектромонтаж, у 1947—1949 рр. токарював на заводі «Сетьмаш» у м. Харкові. У 1944—1949 рр. навчався у школі робітничої молоді № 3 м. Харкова, після її закінчення у 1949 р. вступив до філологічного факультету Харківського держуніверситету ім. О. М. Горького, який закінчив на відмінно у 1954 р., отримав диплом з відзнакою.

Педагогічну діяльність розпочав у 1954 р. у школі робітничої молоді № 48 у м. Харкові. У 1954—1956 рр. працював вчителем предметів української і російської філології, керівником виробничого навчання у середній школі № 33 м. Харкова. Був висунутий і у 1956—1957 рр. працював інспектором шкіл Харківського міського відділу народної освіти з виробничого навчання та вчителював у СШ № 33 .

У 1957 р. в Харкові у видавництві «Радянська школа» вийшла перша книга /2/.Був запрошений на роботу до Харківського державного педагогічного інституту, у якому працював у 1958—1959 рр. викладачем і вчитилював у СШ № 33. У подальшому переведений на роботу і 1959—1963 рр. працював інспектором шкіл с виробничого навчання у Харківському облвно.

У 1963 р. працював вчителем виробничого навчання у СШ № 119 м. Харкова і з цього року робив у навчальному цеху Харківського тракторного заводу, спочатку заступником начальника з навчальної роботи, потім виконуючим обов'язки начальника навчального цеху, надалі до 1975 р. начальником навчального цеху ХТЗ ім. С.Орджонікідзе. У 1967—1975 рр.

4 рази вибирався депутатом Орджонікідзевської районної Ради депутатів трудящих у м. Харкові, головою депутатської комісії з народної освіти. У 1968 р. нагороджений значком «Відмінник соціалістичного змагання Міністерства тракторного І сільськогосподарського машинобудування» і значком «Відмінник народної освіти»/УРСР/.

З 1969 р. публікує статті з питань політехнічної трудової підготовки школярів у республіканському, союзному, місцевому друку /2;3/. 1970 р. був учасником і доповідачем на заключному пленарному засіданні Всесоюзних педагогічних читань у Москві/4/. Був нагороджений медаллю «За доблесну працю», значком «Відмінник освіти СРСР»[2].

У 1971 р. успішно захистив кандидатську дисертацію на тему: «Система трудової політехнічної підготовки старшокласників в умовах навчального цеху» в НДІ змісту і методів навчання АПН СРСР/5/. Науковцю, педагогу-новатору у 1971 р. був присвоєний вчений ступінь кандидата педагогічних наук. Робота навчального цеху Харківського тракторного заводу під керуванням П. А. Ярмоленка була схвалена колегією Міністерства освіти СРСР і президією ЦК профспілки працівників освіти, вищої школи і наукових закладів/6/[2]. Робота навчального цеху ХТЗ, де працював начальником П. А. Ярмоленко, відмічена премією Ленінського комсомолу /6/. Педагог-новатор був нагороджений медаллю «За трудову відзнаку». У 1972 р. вчений був учасником і доповідачем Всесоюзної наради з проблем трудового навчання учнів старших класів міських середніх загальноосвітніх шкіл у Москві /8/. У 1973 р. педагог був учасником і доповідачем науково-практичної конференції «Педагогічні питання попередження бездоглядності і правопорушень серед дітей і підлітків у Харківській області» у Харкові/9/; учасником і доповідачем спільного колоквіуму АПН СРСР і НДР з актуальних проблем виховання учнівської молоді у Москві/10/. У Москві у видавництві «Вища школа» вийшла книга вченого, з трудового навчання школярів у міжшкільних навчально-виробничих комбінатах і цехах /у співавторстві з П. М. Андріановим та ін.//11/. У 1975 р. у складі делегації Міністерства освіти СРСР відвідав з питань освіти ПНР. 1975 р. друкуються статті науковця у перекладі за рубежем/12/

З 09.1975 р. по 05.1988 завідував кафедрою педагогіки Харківського державного університету ім. О. М. Горького /зараз Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна/. У 1975 р. розроблений під науковим керівництвом П. А. Ярмоленка проект політехнічного центру як навчального цеху авіаційного заводу, втілений у життя у Дзержинському районі м. Харкова /1979 р./, відмічений премією Ленінського комсомолу/6/. У 1976 р. у Москві у видавництві «Педагогіка» надрукована книга «Виховання школярів у праці» /у співавторстві з А. А. Шибановим та ін.//13/. У 1977 р. була видана монографія «Педагогогічні проблеми навчання і виховання старшокласників у міжшкільному центрі профорієнтації»/14/. Видана книга «Навчальний цех- досвід, проблеми, перспективи» /Бібліотека передового досвіду. Народна освіта//6/. Було 1-е видання «Довідника наставника робітничої молоді» /у співавторстві з Д. М. Петровою, Л. М. Саковською та ін.//15/. У 1978 р. присвоєно вчене звання доцента по кафедрі педагогіки.

У 1983 р. П. А. Ярмоленкео був учасником і доповідачем Всесоюзної науково-практичної конференції «Роль університетів у підготовці кадрів вищої кваліфікації» на ВДНГ СРСР у Москві/16/.У 1985 р. захистив докторську дисертацію на тему: «Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників у міжшкільному політехнічному центрі трудового навчання і профорієнтації» у НДІ трудового навчання і професійної орієнтації АПН СРСР/17/, присвоєно вчений ступінь доктора педагогічних наук. У 1986 р. вчений був учасником наради-семінару завідувачів кафедр психології та педагогіки університетів і вищих навчальних закладів країни у Москві, де він узагальнив досвід підготовки студентів на педагогічних відділеннях університетів[3]. У 1988 р. працював у Харківському держуніверситеті на посаді професора кафедри педагогіки. Видана методична розробка для студентів з педагогічної спадщини А. С. Макаренка /у співавторстві з Д. М. Петровою, І. С. Посоховою та ін.//19/.

З 05.1988 р. був вибраний по конкурсу до Київського державного інституту фізичної культури і працював на посаді професора кафедри ТПД /курс педагогіки/ на Харківському спортивному факультеті КДІФК, який перетворився у Харківський інститут фізичної культури /зараз Харківська державна академія фізичної культури/, де працював на кафедрі педагогіки і психології.

Співробітники кафедри загальної та професійної педагогіки УІПА

Паралельно працював на кафедрі загальної і професійної педагогіки /був першим керівником кафедри/ у Харківському інженерно-педагогічному інституті, що став Українською інженерно-педагогічною академією/1/. У 1988 р. присвоєне вчене звання професора кафедри загальної і професійної педагогіки. У 1988—1996 рр. головував у спеціалізованій Раді із захисту кандидатських дисертацій при Харківському державному педагогічному інституті ім. Г. С. Сковороди /зараз Харківський національний університет ім. Г. С. Сковороди//1/. У 1989 р. був нагороджений медаллю «Ветеран праці». У 1993 р. професор виступив на Першій російській науково-практичній конференції з міжнародною участю з проблем професійної освіти у Санкт-Петербурзі/20/. У 1995 р. була видана книга «Прогресивні навчальні заклади професійної освіти: проблеми, досвід, перспективи» /у співавторстві з І. Б. Васильєвим, В. Б. Бакатановою /21/. У 1997 р. У педагога став інсульт, його паралізовало, став Інвалідом 1 групи. 23.05.2002 настала смерть П. А. Ярмоленка[4].

Значимість основних наукових ідей П.А. Ярмоленка у реформі освіти для підготовки учнів до свідомого вибору професії і праці[ред. | ред. код]

Павлу Андрійовичу Ярмоленку /1927-2002/ належить багато наукових робіт, в тому разі монографій, посібників, статей, що висвітлюють допрофесійну підготовку шкільної молоді, політехнічне навчання, трудове навчання і виховання, професійну орієнтацію старшокласників, педагогічний досвід практичної організації трудової підготовки учнів в умовах шкільних і міжшкільних майстерень, навчально-виробничих комбінатів Москви, Ленінграду, Мінська, Бєлгорода, Дніпропетровська, Одеси, Гайворона Кіровоградської області та ін., професійних ліцеїв, професійно- технічних училищ тощо. Вчений вивчив вимоги суспільства до допрофесійної підготовки школярів, вказав на обставини за яких трудова підготовка за характером як професійна може перетворитись у вузькопрофесійне навчання. Дослідження, проведені вченим, дозволили розвивати і комплексно реалізувати різнобічні можливості трудового навчання: політехнічні, виховні, профорієнтаційні, - за розробленою ним новою системою організації трудового навчання старшокласників і відповідній концентрації педагогічних засобів, що дозволяє підвищити ефективність трудової підготовки в міжшкільних цехах і навчально-виробничих комбінатах, професійних ліцеях, допомогти старшокласникам у свідомому життєвому виборі і самореалізації, визначенні свого місця, готовності до трудової діяльності /17.С.13,54/. Вже за це вчений-новатор, практик заслуговує на увічнення пам'яті і встановлення пам'ятної таблички на будинку по вул. Металістів у Харкові, де він жив.


П.А. Ярмоленко дослідив /14.С.21-79/ політехнічне трудове навчання старшокласників як засіб політехнічної освіти, трудового виховання і профорієнтації, визначив трудове навчання в системі політехнічної освіти, розкрив політехнічний характер трудового навчання, шляхи розвитку політехнічних засад трудового навчання і профорієнтації відповідно до вимог науково-технічної революції, вивчив умови формування політехнічних знань, вмінь в трудовому навчанні і зробив висновок, що в цій системі трудове навчання стає активним компонентом підсистем політехнічної освіти, трудового виховання і профорієнтації, що впливає на різнобічну підготовку школярів до праці, яка відповідає вимогам виробництва і науково-технічного прогресу. Вчений дослідив змістовну структуру політехнічного трудового навчання, показав взаємозв'язок основних компонентів системи політехнічної освіти, основ техніки і виробництва, що відображають закономірності сучасної техніки, економіки і організації виробництва, як загальнотехнічну основу трудового навчання. Педагог розкрив /5.С.20/, що для формування політехнічних знань і вмінь учнів 9-10-х /у теперішній профільній школі 10-12-х/ класів в системі трудового навчання необхідне вивчення загальнотехнічного матеріалу, як самостійних розділів навчальної програми в умовах відповідних лабораторій і кабінетів на лабораторних заняттях при спеціальній системі мір, що забезпечують взаємну дію загальноосвітніх, загальнотехнічних знань і вмінь, і практичної діяльності учнів, що взаємодіють і розкривають природничонаукову основу політехнічного трудового навчання, розвивають технічне критичне мислення. В дослідженні /17.С.54/ вчений виявив залежність продуктивності політехнічної підготовки від умов, що забезпечують стійку взаємодію природничонаукових, загальнотехнічних і технологічних знань і вмінь учнів.

Багато уваги у своїх дослідженнях /14.С.41-65/ П.А. Ярмоленко надавав проблемі виховання школярів в процесі трудового навчання і виробничої праці. В них показані виховні можливості міжшкільних центрів трудового навчання і профорієнтації, вплив виробничої праці на особистість старшокласників, якій переважно визначається відповідністю виду праці стійким інтересам і схильності учнів, характером навчально-виробничої обстановки, суспільною значимістю об'єктів праці навчаємих, педагогічно обґрунтованими методами і прийомами, засобами стимулювання цієї праці, і її організацією, особливо такими формами як навчальне виробництво і /колективна/ учнівська бригада. Вчений виявив /17.С.54/ залежність трудового виховання від рівня соціально-економічної і педагогічної організації виробничої праці старшокласників у сполученні зі спрямованим впливом робітничого колективу на трудове об'єднання школяріва; показав роль сполучення у виробничій праці колективного і індивідуального.

Одна з гострих проблем сучасності - професійна орієнтація учнів - стала важливим питанням теоретичних і експериментальних досліджень П.А. Ярмоленка. Вченим досліджено /14.С.60-69/ механізм вибору молодими людьми свого життєвого шляху. В індустріальному районі Харкова переважає потреба у робітничих професіях, проте випускники середніх загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій намагаються вступити до будь-якого вишу, у теперішній час за балами складання зовнішнього незалежного оцінювання /ЗНО/, навіть коли мало знають про майбутню професію, не визначили свої здібності, не враховують потребу у фахівцях на ринку праці. В навчальному цеху ХТЗ дослідник знайшов рішення цієї проблеми великої державної важливості! Підтвердженням тому було нагородження ХТЗ премією Ленінського комсомолу за трудове виховання і професійну орієнтацію молоді /6/. З самими дефіцитними професіями в районі школярі зустрічались в навчальному цеху ХТЗ, в якому була запропонована педагогом система, складовими якої були професійна орієнтація, професійний відбір, надавалась можливість перевірити /ще під час отримання середньої загальної освіти/ свої здібності за вибраним профілем трудового навчання і розвинути їх у виробничій праці. Політехнічне трудове навчання і виховання, профорієнтація допомагали учням вибрати життєвий шлях. Розвивались схильності, становились визначеними і стійкими інтереси до техніки у виробничій праці на сучасному виробництві. Для педагогіки експеримент Павла Андрійовича Ярмоленка має велику цінність. Вчений дослідив /5.С.20/ основні етапи професійної орієнтації школярів в процесі політехнічного трудового навчання, зробив висновок, що педагогічні засоби спрямованого розвитку схильностей учнів до виробничих видів праці передбачають цілеспрямовану роботу з профорієнтації у 4-8-х /сучасних 4-9-х/ класах, знайомство з поняттям професіограма, їх змістом; організацію вибору навчаємими 9-х /сучасних 10-х/ класів профілю трудового навчання, апробування схильностей в практичній діяльності, розвиток стійких інтересів і схильностей до робітничих професій; трудове навчання старшокласників доцільно проводити за певними профілями, що вибираються з урахуванням виробничого оточення, перспектив його розвитку, політехнічного змісту і ін. вимог, і які для учнів, що вибрали профіль навчання з урахуванням своїх схильностей, а також маючих бажання отримати робітничу професію і використовуючих для цього факультативні години, придбає характер трудового навчання з професійним завершенням на рівні перших робітничих розрядів. Науковець виявив /17.С.54,56/ залежність ефективності професійної орієнтації від послідовного використання трудового навчання для апробування і розвитку їх схильностей на всіх стадіях формування професійних інтересів. В дослідженнях наукового працівника зроблено висновок, що міжшкільні політехнічні центри можуть розвинутись у районні опорні ланки державної системи професійної орієнтації. Науковець розкрив /14.С.69-75/ значення загальнотрудових умінь і роль професійних елементів в політехнічному трудовому навчанні.

Теоретично і практично важливим є розроблена і досліджена /6;14. С.80-124/ ним модель політехнічного центру як навчально-матеріальної бази для політехнічного трудового навчання і профорієнтації. Вчений виявив основні матеріально-технічні і організаційно-методичні основи формування міжшкільного центру як політехнічного центру професійної трудової діяльності старшокласників. Значною роботою П.А. Ярмоленка є праця "Навчальний цех - досвід, проблеми, перспективи"/6/, затверджена Управлінням шкіл Міністерства освіти УРСР, /з серії "Народна освіта, бібліотека передового досвіду"/ /1977/. Автор зробив висновок, що в міжшкільних навчально-виробничих комбінатах створюються умови для здійснення політехнічного трудового навчання. Щоб реалізувати їх, потрібно відповідним чином організувати навчальний матеріал, ввести до структури центру серію загальнотехнічних і природничонаукових підрозділів, розробити методи і прийоми, що забезпечують взаємозв"язок у вивченні основ наук і основ техніки, організувати, /враховуючі, що Макаренко Антон Семенович мав досвід організації праці вихованців в комуні ім. Ф. Дзержинського/, виробничу працю старшокласників на сучасному рівні. Для міжшкільного навчально-виробничого комбінату - нового типу організації трудового навчання і профорієнтації старшокласників П.А. Ярмоленко розкрив структуру навчально-матеріальної бази, основні види обладнання; показав структуру підрозділів НВК природничонаукового циклу, загально-технічного циклу, технологічного циклу, навчально-виробничих підрозділів для трудової діяльності. В дослідженнях П.А. Ярмоленка показані принципи формування і управління політехнічним центром, розкриті питання планування і організації навчально-виробничого процесу, зроблено висновок: що форма організації і вид навчальної бази для трудового навчання старшокласників найбільше ефективні за умови концентрації учнів групи середніх шкіл району і організації навчально-виховного процесу в навчальному цеху підприємства /або ряду підприємств і організацій/, структура і педагогічна система роботи якого забезпечує комплексне розв'язання основних завдань підготовки учнів до трудової діяльності; навчальний цех як політехнічний центр виконує при цьому наступні функції: методичного центру, що здійснює політехнічну спрямованість навчання у середніх школах, районного центру професійної орієнтації школярів, центру позакласної роботи з техніки, методичного центру трудового навчання у 4-8-х /зараз 4-9-х/ класах шкіл району. МНВК виступає як центр науково-технічної творчості учнівської молоді. Автор показав МНВК в системі освіти і підприємств, і в системі середніх шкіл.

Багато уваги в своїх дослідженнях /6;14/ П.А. Ярмоленко надавав навчальному виробництву як форми організації навчальної і виробничої праці старшокласників. Це питання на експериментальному матеріалі розкрито П.А. Ярмоленком в монографії "Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників в міжшкільному центрі профорієнтації" /1977/ /14/. Науковець показав характерні ознаки системи організації трудового навчання старшокласників, розробленої педагогом на основі вище названих визначених /17.С.54/ ним залежностей: організація виробничої праці старшокласників здійснюється в новій формі - навчального виробництва, побудованій на сполученні педагогічних і організаційно-технологічних принципів, і діючий у взаємозв'язку з виробничим процесом підприємств. Взаємодіють навчальні і навчально-виробничі підрозділи, навчальне виробництво і, виробництво з основними підрозділами і технічними службами базового підприємства; забезпечується функціонування стійких і багатосторонніх структурних зв'язків трудового об"єднання як колектив школярів з робітничим колективом підприємства; на практиці засвоюється учнями система виробничих відносин сучасного виробництва у реальних суспільно-значимих зв'язках; активізуються взаємозв'язки основ наук і трудового навчання, завдяки педагогічним мірам з посилення політехнічної спрямованості і встановлення між ними стійкої взаємодії: функціонування наукових закономірностей в системі машин, агрегатів; взаємозв'язок технічних явищ і природничонаукових закономірностей; аналіз технічних об'єктів, виробничих явищ і технологічних процесів; міжпредметні зв'язки природничо-математичних, суспільних, економічних закономірностей і виробничої праці; в процесі трудового навчання використовується цілеспрямована система профорієнтаційних мір у безпосередньому зв'язку з трудовою діяльністю учнів.

Вчений визначив раціональні підходи до організації виробничої праці старшокласників як засобу трудового виховання, профорієнтації учнів у трудовому навчанні і, дав аналіз об'єктів праці школярів у навчальному виробництві.

П.А. Ярмоленко визначив загальні вимоги до концентрації умов для трудового навчання і профорієнтації старших школярів; зробив висновки /14.С.143;17.С.56/, що якщо концентрація педагогічних засобів в міжшкільних центрах спирається на систему організації трудового навчання старшокласників, що забезпечує послідовну реалізацію його політехнічних, виховних і профорієнтаційних можливостей, то це створює основи для переходу цих центрів на наступний ступінь їх розвитку - переростання в політехнічні центри. Формування в міжшкільному політехнічному центрі трудового навчання і профорієнтації педагогічно активного середовища дозволяє використовувати його і для дієвого впливу на підвищення технічного і методичного рівня трудової підготовки в середніх класах, на посилення політехнічної спрямованості при вивченні природничих і суспільних наук в старших класах, сприяє цілісній системі профорієнтаційної роботи в середній школі. В педагогічному експерименті П.А. Ярмоленко довів, що здійснення в міжшкільних політехнічних центрах трудового навчання з розвиненими політехнічними, виховними і профорієнтаційними можливостями /перетворюють його в активний компонент підсистем політехнічної освіти, трудового виховання і профорієнтації, що посилює їх взаємодію в загальній системі навчально-виховної роботи середньої школи/, що веде до значного підвищення рівня різнобічної підготовки школярів до праці. Педагог здійснював наукове керівництво проєктом політехнічного центру як навчального цеху, втілений у життя у Дзержинському районі м. Харкова у 1979 р. /У 1975 р. проєкт відмічений премією Ленінського комсомолу/. Дослідження, виконані П.А. Ярмоленком, щільно зв'язані з реформою середньої школи, з покращенням підготовки учнів до праці і їх професійної орієнтації.

Творчість П.А. Ярмоленка також безпосередньо зв'язана з практикою вищої освіти, з проблемами підготовки педагогічних кадрів. Доктор педагогічних наук запропонував систему спеціальних курсів і загальну структуру психолого-педагогічних, і методичних дисциплін, різних видів навчально-педагогічних практик у зв'язку їх з теоретичними заняттями з педагогічних дисциплін. Науковець брав участь у досвіді Харківського державного університету з роздільної підготовки студентів на науково-виробничих і науково-педагогічних відділеннях. В Українській інженерно-педагогічній академії читався авторський курс Павла Андрійовича "Основи технічної, моральної і педагогічної культури". Науковець сформулював систему сучасних підходів до освіти, виховання і різнобічного розвитку особистості навчаємого. П.А. Ярмоленко брав участь у розв'язанні проблем інженерно-педагогічної освіти, разом з С.Ф. Артюхом, В.І. Лобунцем, О.Е. Коваленко розробив концепцію розвитку інженерно-педагогічної освіти в Україні, вивчав наукові основи професійної освіти педагогів, особливості інженерно-педагогічної освіти майбутніх фахівців /20;21/.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Окремі твори П. А. Ярмоленка[ред. | ред. код]

  • З досвіду організації шкільної навчально-виробничої майстерні і проведення в ній виробничого навчання. Х.:Рад.шк.,1957.-31 с.
  • Суспільні ідеали та ідеали особистості. К.:Тов."Знання",1970.-Сер.№ 1.-48 с.
  • Система трудової політехнічної підготовки старшокласників в умовах навчального цеху: Автореф. дис. … канд. пед. наук. М.,1971.-22 с. /НДІ змісту і методів навчання АПН СРСР/./На рос. мові/.
  • Трудове навчання школярів у міжшкільних навчально-виробничих комбінатах і цехах /П. Н. Андріанов, А. А. Васильєв, М. А. Жидельов, В. А. Поляков, П. А. Ярмоленко та ін./За ред. М. А. Жидельова, В. А. Полякова. М.:Вищ. шк., 1975.-120 с./На рос. мові/.
  • Виховання школярів у праці /А. А. Шибанов, П. А. Ярмоленко, Н. П. Андріанов та ін. /За ред А. А. Шибанова. М.: Педагогіка, 1976.-104 с./На рос. мові/.
  • Довідник наставника робітничої молоді /П. А. Ярмоленко, Д. М. Петрова, Л. М. Саковська та ін. Х.: Прапор

, 1977.-191 с.; 2-е вид. Х.,1981.-120 с./На рос. мові/.

  • Навчальний цех — досвід, проблеми, перспективи /Затверджено управлінням шкіл Міністерства освіти УРСР. К.: Рад. шк., 1977.-126 с./ Бібліотека передового досвіду. Народна освіта/./На рос. мові/.
  • Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників в міжшкільному центрі профорієнтації: Монографія. Х: Вищ.шк.. 1977.-160 с./На рос. мові/.
  • Поєднання навчання з виробничою працею — важлива умова формування активної життєвої позиції молоді. К.: Знання, 1978.-19 с./На рос. мові/.
  • Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників в міжшкільному політехнічному центрі трудового навчання і профорієнтації. М., 1980.-58 с. /На рос. мові/.
  • Навчальні плани курсів: «Методика партійного навчання», «Соціальна психологія» /П. А. Ярмоленко, О. К. Дусавицький. Відп. за вип. П. А. Ярмоленко. Х., 1981.- 22 с./На рос. мові/.
  • Методичні рекомендації з вивчення теми «Політехнічна підготовка і профорієнтація учнів загальноосвітніх шкіл» для студентів педагогічних відділень. Х.: ХДУ, 1984.-26 с.
  • Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників в міжшкільному політехнічному центрі трудового навчання і профорієнтації: Автореф. дис. … д-ра пед. наук. М., 1984.-26 с. /НДІ трудового навчання і професійної орієнтації АПН СРСР/./На рос. мові/.
  • План-проспект монографії «Трудове становлення шкільної молоді»/За ред. П. А. Ярмоленка. Х.: ХДУ,1984.-2с. Затверджено на засіданні кафедри педагогіки ХДУ 24 квітня 1984 р., протокол № 14./На рос. мові/.
  • Методичні рекомендації студенту з вивчення циклу психолого-педагогічних і методичних дисциплін в університеті /До розділу «Шляхи засвоєння педагогічної професії» в курсі «Вступ до спеціальності». Х.: ХДУ, 1986.-16 с./На рос. мові/.
  • Методичні рекомендації з спецкурсу «Організація і управління навчально — виховним процесом у середніх навчальних закладах» для студентів 5 курсів. Х.: ХДУ, 1987.-14 с./На рос. мові/.
  • Робоча програма інтегрованого курсу «Основи технічної, моральної і педагогічної культури». Завдання для самостійної роботи студентів /денне та заочне відділення/ Упоряд. П. А. Ярмоленко /авторський курс/. Х.: ХІПІ, 1993.-21 с./На рос. мові/.
  • Прогресивні навчальні заклади професійної освіти: Проблеми, досвід, перспективи.-Ч.1,2. /П. А. Ярмоленко, І. Б. Васильєв, В. Б. Бакатанова. Х.; Ростов н/Д. /б.і./1995.-236 с./На рос. мові/.
  • Методичні рекомендації з вивчення інтегрованого курсу «Основи технічної, моральної і педагогічної культури». Х.: УІПА, 1996.-40 с./На рос. мові/.

Статті у збірниках і періодичному друку[ред. | ред. код]

  • Виробниче навчання у школах Харкова // Рад. шк.-1957.-№ 3.-С.3-8.
  • Трудова політехнічна підготовка старшокласників: Трудове навчання // Рад. шк.-1969.-№ 4.-С.50-53.
  • Я б у робітники пішов // Правда.-1969.-11 верес./На рос. мові/.
  • Політехнічний центр району: доповідь на заключному пленарному засіданні Всесоюзних педагогічних читань //Учит. газ.-1970.-4 квіт. -Фото./На рос. мові/.
  • У навчальному цеху ХТЗ //Школа і виробництво.-1970.-№ 6.-С.9-10./На рос. мові/.
  • Політехнічний центр і його переваги //Нар. освіта /образование/.-1970.-№ 10.-С.90-94./На рос. мові/.
  • Про політехнічну спрямованість роботи з професійної орієнтації учнів у сфері промислового виробництва //Науково-технічний прогрес і молодь: зб. тез. доп. республіканської наук. конф./У співавторстві з М. Ф. Богатовим/. Х., 1970.-Ч.1.-С.223-226./На рос. мові/.
  • З досвіду роботи навчального цеху //Рад./Сов./ педагогіка.-1972.-№ 8.-С.42-46./На рос. мові/.
  • Система тудового політехнічного навчання учнів старших класів у навчальному цеху// Всес. нарада з проблем трудового навчання учнів старших класів міських середніх загальноосвітніх шкіл. М., 1972.-С. 29-32./На рос. мові/.
  • Скляні двері, або про вибір, який повинен зробити кожен / Бесіду провів кінорежисер А. Караваєв //Зміна/Смена/.-1972.-№ 20.-С. 16-17./На рос. мові/.
  • Про вплив професійної орієнтації на формування особистості підлітка // Педагогічні питання попередження бездоглядності і правопорушень серед дітей у Харківсьукій області: Матеріали наук.-практ. конф./ Х., 1973.-С. 35-39./На рос. мові/.
  • Трудове виховання старших школярів в процесі виробничої праці в умовах навчального цеху //Актуальні проблеми… виховання учнівської молоді: Матеріали сумісного колоквіуму Академій педагогічних наук СРСР і НДР, Москва, 23-26 січ. 1973 р./ За ред. Н. П. Кузіна, А. І. Піскунова, Г. Н. Філонова. М.: Педагогікак, 1974.-С. 193—198./На рос. мові/.
  • Навчальний цех промислового підприємства //Машинобудівник.-1974.-№ 8.-С. 12./На рос. мові/. Ярмоленко П. А., Біблик В. В. Виховання юнацтва у дусі поваги до праці // Партійне життя.-1975.-№ 7.-С. 50-55./На рос. мові/.
  • Знайти себе: П'ятирічка просвіти //Червоний прапор /Красное знамя/.-1975.-12 лют./На рос. мові/.
  • Шкільний навчальний цех у структурі промислового підприємства // Завком профспілки і трудове виховання школярів: З досвіду роботи… Харківського тракторного заводу ім. С. Орджонікідзе. М.: Профвидав, 1976.-С. 27-62.-Фото. /На рос. мові/.
  • Як народжується покликання: «Престижність» професії і питання трудового виховання //Соц. Харківщина.-1977.-8 берез.
  • Пристосування до праці //Соц. індустрія.-1978.-18 лют./На рос. мові/.
  • Удосконалення підготовки студентів науково- педагогічного профілю у Харківському університеті // * Матеріали наук.- практ. конф. «Роль університетів у підготовці кадрів вищої кваліфікації» / Москва, ВДНГ СРСР, 6-8 груд. 1983 р./: Тез. доп. М., 1983.-С.65-67./На рос. мові/.
  • Реформа школи — справа кожного: /Завдання ХДУ/ //Харк. університет.-1984.-18 верес.
  • Справжній маленький завод: Школа сьогодні і завтра //Рад. /Сов./ культура.-1984.-22 трав.
  • Формування громадянської відповідальності, активного ставлення до життя у процесі виробничої праці старшокласників // Формування в учнів … світогляду у процесі їх трудової підготовки: Матеріали для обговорення на засіданні Президії АПН СРСР. М., 1986.-С. 39-40./На рос. мові/.
  • Педагогічна спадщина А. С. Макаренка і реформа школи. Методична розробка для студентів педагогічних відділень з спецкурсу «Методика виховноЇ роботи» / П. А. Ярмоленко, Д. М. Петрова, І. С. Посохова, Л. С. Нечепоренко, В. Ю. Новаторов, В. Е. Лисаченко, В. О. Михайловський, Т. М. Шептун та ін. Х.: ХДУ, 1988.-116 с./На рос. мові/.
  • Концептуальні положення з перетворення професійно-технічного училища /технікуму/ у технічний ліцей //Пед. процес і еконорміка технічних ліцеїв /Зб. ст.: У 2-х ч. Єкатеринбург, 1992.-Ч.1.-С.3-10./ На рос. мові/. http:// Lib.irro.ru/…/cgiirbis_64.exe?…Ярмоленко%20П. А. 
  • Про розвиток перспективних форм професійно-технічної освіти// Проблеми соціології професійної освіти робітників: тез. доп. і виступів на Першій російській наук.-практ. конф. з міжнарод. участю /Санкт-Петербург, 17-19 лют. 1993 р. Спб, 1992.-Т.2.-С.60-62./На рос. мові/.
  • Авершин, А. О., Яковенко, Т. В. Вибір технологій навчання технічній творчості студентів інженерно — педагогічних спеціальностей / http://repo.UIPA.edu.ua/jspui/bitstream.../860/.Avershin.pdf[недоступне посилання з серпня 2019].
  • Підготовка майбутніх вчителів початкових класів до позаурочної виховної роботи / http://dissertation.com.ua>node/646844.67[недоступне посилання з серпня 2019] /На рос. мові/.

Твори П. А. Ярмоленка на іноземних мовах[ред. | ред. код]

німецька[ред. | ред. код]

  • Die Arbeitserziehung der alteren Sohuler im Prozeb der productiven Arbeit unter den Bedingungen einer Unterrichtsabteilung // Probleme der … Erziehung: Materialien des gemeinsamen Kolloquiums… Berlin, 1975.-S. 259—267.

болгарська[ред. | ред. код]

  • Политехническое трудовое обучение в учебном цехе ХТЗ // Нар. просвещение /БНР/.-1973.-№ 6.-0,7 д.а.

Література про життя і діяльність П. А. Ярмоленка[ред. | ред. код]

Матеріали до біографії /документи, статті, хронікальні замітки, спогади про нього і навчальний цех ХТЗ/[ред. | ред. код]

  • Кирсанов, С. Навчальний цех // Молодий комуніст.-1969.-№ 8.-С.88-91./На рос. мові/.
  • Аверичев, Ю. П. Є цех на ХТЗ // Правда.-1970.-20 серпня.: Про навчальний цех ХТЗ. /На рос. мові/.
  • Інформація про нагородження П. А. Ярмоленка значком «Відмінник освіти СРСР» // Нар. освіта /образование/.-1970.-№ 10.-С. 94. /На рос. мові/.
  • Кондрацька, Л. Хто заміне лівшу // Комсомольська правда.-1970.-6 травня.: Про навчальний цех ХТЗ. /На рос. мові/.
  • Мануєнко, Учитель, учні // Правда України.-1970.-21 листопада.-Фото. /На рос. мові/.
  • Обличчям до професії: Передова // Правда.-1971.-31. січня.: Про навчальний цех ХТЗ. /На рос. мові/.
  • Писаревський, Л., Руденко, І. Школа в цеху: Важливий експеримент Павла Ярмоленка // Соц. Харківщина.-1971.-23 травня.
  • Тяжельников, Є. М. Про підсумки ХХІУ з"їзду КПРС і завдання комсомолу з виконання його рішень // Документи і матеріали ІУ пленуму ЦК ВЛКСМ, 27 квітня 1971 р. М., 1971.-С.46. /На рос. мові/.
  • Черкасов В. Парта в цеху // Комсомольська правда.-1971.-19 травня. /На рос. мові/.
  • Лябога, І. Є. Біля прохідної заводу: Листи до «Правди» // Р. Волкова, Д. Шумський // Правда.-1972.-14 жовтня.: Про навчальний цех ХТЗ. /На рос. мові/.
  • Дворников, Є. Вибір професіїЖ досвід, віддачаЖ До загальної середньої // Правда.-1973.-6 червня.: Про навчальний цех ХТЗ. /На рос. мові/.
  • Курбатов, Ю. А. Сходинки робочої зрілості. М.: Знання, 1973.-С. 9-12. /На рос. мові/.
  • Павленко В. Учитель /П. А. Ярмоленко/, учіння, учні // Естафета праці /За ред. О. С. Стеч. Х., 1974.-С. 116—123.-Фото. /На рос. мові/.
  • Захарова, Л. Готуючі до життя, до праці //Виховання школярів.-1975.-№ 4.-С.14-15. /На рос. мові/.
  • Прокофьєв, М. О. Радянська загальноосвітня школа на сучасному етапі: лекція. М.: Мисль, 1975.-С. 33. /На рос. мові/.
  • Садошенко, С. Йдуть уроки… в цеху // Техніка — молоді.-1975.-№ 3.-С. 20-21. /На рос. мові/.
  • Атутов, П. Р. Політехнічний принцип у навчанні школярів: Монографія. М.: Педагогіка, 1976.-С. 155. /На рос. мові/.
  • Гладков, Т. [[https://web.archive.org/web/20191109131622/https://go-way.ru/the-kharkov-experiment/ Архівовано 9 листопада 2019 у Wayback Machine.] Харьковский эксперимент] // Юность.-1976.-№ 11.-С.92-97.
  • Щербицький, В. В. ХХУ з"їзд КПРС про удосконалення соціалістичного образу життя і формування нової людини. М.: Політвидав, 1977.-С. 184—185. /На рос. мові/.
  • Гладков, Т. Великий вихователь — праця // Наука і життя.-1977.-№ 4.-С.38-42. /На рос. мові/.
  • Алексеєв, П. Гудок на урок. Лист читача // Літературна газ.-1978.-№.- 18 січня.-С. 11. /На рос. мові/.
  • Буренков, М., Кононенко, В. Є такий цех: /Про навчальний цех ХТЗ/ // Вісті /Известия/.-1978.-1 березня. /На рос. мові/.
  • Дім ста ремесел // Вечірній Харків.-1979.-20 вересня.-Фото.
  • Прокофьєв, М. Проблеми великого всеобучу // Вісті /Известия/.-1979.-28 вересня.: Про політехнічний центр трудового навчання ХТЗ. /На рос. мові/.
  • Нізовий, А. Робітничі університети: (Двадцять років навчальному цеху ХТЗ) // Ленінська зміна.-1980.-25 вересня.-Фото.
  • Прокофьєв, М. О. Здійснюючи заповіти… // Нар. освіта /образование/.-1980.-№ 4.-С. 2-8. /На рос. мові/.
  • Рибалка, І. К. Харківський державний університет 1805—1980: Історичний нарис. Х.: Вищ. шк., 1980.-С. 49, 55, 60, 62, 99, 105—106, 139. /Нав рос. мові/.
  • Алексеєв, С. М., Семикін М. П. Мудра школа праці. М.: Мол. гвардія, 1981.-С. 49-51. /На рос. мові/.
  • Трудове виховання школярів: (Передова) // Червоний прапор /Красное знамя/.-1982.-19 січня. /На рос. мові/.
  • Вибір професії: (Передова) // Червоний прапор /Красное знамя/.-1983.15 травня. /На рос. мові/.
  • Гончаренко, П. Спадщину — у надійні руки // Учит. газ.-1983.-7 липня. /На рос. мові/.
  • Заливадний, В. «Труд» І «трудно» — одного кореня // Червоний прапор /Красное знамя/.-1985.-31 січня.: Про навчальний цех ХТЗ, педагогічний досвід П. А. Ярмоленка. /На рос. мові/.
  • Назимов, І. Уроки праці: від класу до цеху: Школа на шляхах реформи // Правда.-1985.-2 січня. /На рос. мові/.
  • Об"ява про захист дисертації на пошукання вченого ступеня доктора наук. Ярмоленко Павло Андрійович: «Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників у міжшкільному політехнічному центрі трудового навчання і профорієнтації» (13.00.01) у Наук. досл. ін-ті трудового навчання і професійної орієнтації АПН СРСР // Бюлетень Вищої атестаційної комісії при Раді Міністрів СРСР.-1985.-№ 1.-С. 29. /На рос. мові/.
  • Атутов, П. Р. Політехнічна освіташколярів: Зближення загальноосвітньої і професійної школи. М.: Педагогіка, 1986.-С. 113. /На рос. мові/.
  • Логвиненко, А. Д., Фокіна, Р. А. Нарада- семінар завідувачів кафедрами психології і педагогіки університетів і закладів вищої освіти країни // Питання психології.-1986.-№ 3.-С. 182. /На рос. мові/.
  • Атутов, П. Р., Калюга, С. У. Трудова підготовка школярів. К., 1987. /На рос. мові/.
  • Коваленко, О. Е. Методичні основи технології навчання: теоретико — методичний і практичний аспект викладання дисциплін електроенергетичного циклу: Монографія. Х.: Основа, 1996.-С. 17-18.
  • Посохова, І. С. Ярмоленко Павло Андрійович // Педагогічна Харківщина: довідник /За ред. В. І. ЛозовоЇ, І. Ф. Прокопенка. Х.: Вид-во Круглова, 1997.-С. 158—1159. Х.: ХДПУ, 1999.-С. 160.
  • Тарапов, І. Є. Харківський університет. Сторінки історії: Зб. актових промов на урочистих засіданнях Вченої ради. 1976—1993. Х.: Фоліо, 1997.-С. 12, 38, 125 /Про П. А. Ярмоленка/.-С.90 /про схвалення колегією Міносвіти СРСР досвіду ХДУ про роздільну підготовку педагогів і виробничників/. /На рос. мові/.
  • Васильєв, І. Б. Професійна педагогіка: Конспект лекцій для студентів інженерно — педагогічних спеціальностей. Х.,1999.-С. 9-10. /На рос. мові/.
  • Слово прощання: (Некролог) //Вечірній Харків.-2002.-25 травня. /На рос. мові/.
  • Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна за 200 років /В. С. Бакірорв, В. М. Духопельников, Б. П. Зайцев та ін. Х.: Фоліо, 2004.-С. 527.
  • Кафедра педагогіки і методики професійного навчання // Історія Української інженерно — педагогічної академії / С. Ф. Артюх. Х.: Прапор, 2007.-С. 291—293.
  • [[https://web.archive.org/web/20181123112636/http://www.dates.gnpbu.ru/3-8/Bocharova_S_P/Bocharova.pdf Архівовано 23 листопада 2018 у Wayback Machine.] Светлана Петрівна Бочарова: ДО 80-ліття з дня народження: Бібліогр. покажч.] /Упоряд. Є. І. Єремина, Є. Н. Онуфрієва. Х.: УІПА, 2008.-С. 9. /На рос. мові/.
  • Нечепоренко, Л. С. До 160- ліття кафедри педагогіки: Наук. доп. Х.: ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2010.-С.8-9.
  • Нечепоренко, Л. С., Кулиш, С. М. Педагогічна освіта у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна /До 160-ліття кафедри педагогіки:/: Монографія. Х.: ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2010.-С. 20.
  • Васильєв І. Б. Теоретичні і методичні основи підготовки педагогів професійного навчання: Монографія. Х.: Смугаста тіпографія, 2015.-С. 17.

Публікації про творчисть П. А. Ярмоленка на іноземних мовах[ред. | ред. код]

англійська[ред. | ред. код]

  • A.S. Makarenko today — in our midst: On the occasion of his 90th birthday: Report // Teachers of the world.-1978.-N 2.-P. 26-29. P. 28-29: про метод трудового навчання П. А. Ярмоленка.

Довідкові матеріали[ред. | ред. код]

Бібліографічні показчики[ред. | ред. код]

  • Павло Андрійович Ярмоленко: Бібліогр. покажч. (До 60-ліття з дня народження) /Упоряд. А. Ю. Караваєва. Х.: ХДУ, 1987.-11 с./ Серія « Вчені ХДУ». /На рос. мові/.

Фільмографія[ред. | ред. код]

  • «Скляні двері». Телевізійний фільм про політехнічний центр — навчальний цех ХТЗ і педагогічний досвід П. А. Ярмоленка. Х., 1974.- У 3 ч. (30 хвил.) 35 мм. // Каталог фільмів університетської фільмотеки /Упоряд. В. П. Бабич. Х.: ХДУ, 1975.-С. 6.
  • Фото П. А. Ярмоленка // Правда України.-1970.-21 листопада.
  • Фото П. А. Ярмоленка // Учит. газ.-1970.-4 квітня.
  • Фото П. А. Ярмоленка // Естафета праці. Х., 1974. До С. 64.
  • Фото П. А. Ярмоленка // Завком профспілки і трудове виховання школярів. М., 1976. До с. 40.
  • Фото П. А. Ярмоленка // Вечірній Харків.-1979.-20 вересня.
  • Фото П. А. Ярмоленка // Ленінська зміна.-1980.-25 вересня.
  • Фото П. А. Ярморленка, фото професора з співробітниками кафедри // Історія Української інженерно — педагогічної академії /С. Ф. Артюх. Х.:Прапор, 2007.-С. 291—293. /На рос. мові/.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Посохова, І. С. Ярмоленко Павло Андрійович //Педагогічна Харківщина: Довідник /За ред. В. І. Лозової, І. Ф. Прокопенка Харків: Вид-во Круглова,1997.-С.158-159.Х.:ХДПУ,1999.-С.158
  2. а б Народное образование, 1970, с. 94.
  3. Логвиненко, Фокина, 1986, с. 182.
  4. Вечерний Харьков, 2002.

2. Спеціалізована школа № 33 Харкова з поглибленим вивченням англійської мови у вікіпедії / https://www.education.ua/ua/schools/kharkov/sh-33/ 17. Кафедра «Педагогіка, методика та менеджмент освіти» — УІПА у вікіпедії / https://web.archive.org/web/20180518001356/http://pmpn.uipa.edu.ua/ (Дивитись: історія кафедри. /Портрет П. А. Ярмоленка; вчений і співробітники кафедри/).

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • 1 Посохова И. С. Ярмоленко Павел Андреевич : [рос.] / Под ред. В. И. Лозовой, И. Ф. Прокопенко. // Педагогическая Харьковщина: справочник. — Харьков : Изд-во Круглова, 1997. — С. 158—159. — 160 с.
  • 2.Ярмоленко, П. А. З досвіду організації шкільної навчально-виробничої майстерні і проведення вній виробничого навчання. Х.:Радянська шк.,1957.-31 с.
  • 3.Ярмоленко, П. А. Трудова політехнічна підготовка старшокласників: Трудове навчання //Радянська школа.-1969.-№ 4.-С. 50-53.
  • 4.Ярмоленко, П. А. Політехнічний центр району: доповідь на заключному пленарному засіданні Всесоюзних педагогічних читань//Учит. газ.-1970.-4 квітня./На рос. мові/.
  • 5.Ярмоленко, П. А. Система трудовоЇ політехнічної підготовки старшокласників в умовах навчального цеху: Автореф. дис. … канд. пед, наук. М.,1971.-22 с./НДІ змісту і методів навчання АПН СРСР/.
  • 6.Ярмоленко, П. А. Навчальний цех- досвід, проблеми, перспективи /Затверджено управлінням шкіл Міністерства освіти УРСР. К.: Рад. шк.,1977-126 с./Бібліотека передового досвіду. Народна освіта/./На рос. мові/.
  • 7. Інформація про ухвалення досвіду роботи навчального цеху Харківського тракторного заводу під керівництвом П.А.Ярмоленка колегією Міністерства освіти СРСР і Президією ЦК профспілки працівників освіти, вищої школи і наукових установ : [рос.] // Народное образование. — 1970. — № 10 (октябрь). — С. 94.
  • 8.Ярмоленко, П. А. Система трудового політехнічного навчання учнів старших класів у нвчальному цеху //Всес. нарада з проблем трудового навчання учнів старших класів міських середніх загальноосвітніх шкіл. М.,1972.-С.29-32. /На рос. мові/.
  • 9.Ярмоленко, П. А. Про вплив професійної орієнтації на формування особистості підліткка // Педагогічні питання попередження бездоглядності і правопорушень серед дітей і підлітків в Харківській області: Матеріали наук.-практ. конф./. Х.,1973.-С.35-39. /На рос. мові/.
  • 10.Ярмоленко, П. А. Трудове виховання старших школярів в процесі виробничої праці в умовах навчального цеху // Актуальні проблеми… виховання учнівської молоді: Матеріали сумісного колоквіуму Академій педагогічних наук СРСР і НДР, м. Москва, 23-26 січня 1973 р. /За ред. М. П. КузІна, А. І. Піскунова, Г. М. Філонова. М.: Педагогіка, 1974.-С. 193—298./На рос. мові/.
  • 11.Трудове навчання школярів у міжшкільних навчально-виробничих комбінатах і цехах /П. М. Андріанов, А. А. Васильєв, М. А. Жиделев, В. А. Поляков, П. А. Ярмоленко та ін. /За ред. М. А. Жиделева, В. А. Полякова. М.: Вищ. шк.,1975.-120 с./На рос мові/.
  • 12.Die Arbeitserziehung der alteren Sohuler im Prozeb der productiven Arbeit unter den Dedingungen einer Unterrichtsabteilung //Probleme der …Erziehung: Materialien des gemeinsamen Kolloquiums …Berlin, 1975.-S. 259—267.
  • 13.Виховання школярів у праці /А. А. Шибанов, П. А. Ярмоленко, М. П. Андріанов та ін. /За ред. А. А. Шибанова. М.: Педагогіка, 1976.-104 с./На рос. мові/.
  • 14.Ярмоленко, П. А. Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників у міжшкільному центрі профорієнтації: Монографія. Х.: Вища шк., 1977.-160 с. /На рос. мові/.
  • 15.Ярмоленко, П. А. та ін. Довідник наставника робітничої молоді /П. А. Ярмоленко, Д. М. Петрова, Л.М Саковська та ін. Х.: Прапор, 1977.-191 с./На рос. мові/.
  • 16.Ярмоленко, П. А. Удосконалення підготовки студентів науково- педагогічного профілю у Харківському університеті //Матеріали наук.- практ. конф. «Роль університетів у підготовці кадрів вищої кваліфікації» /Москва, ВДНГ СРСР, 6-8 грудня 1983 р./: Тез. доп. М., 1983.-С. 65-67./На рос. мові/.
  • 17.Ярмоленко, П. А. Педагогічні проблеми навчання і виховання старшокласників у міжшкільному політехнічному центрі трудовогол навчання і профорієнтації: Автореф. дис. … д-ра пед. наук. М., 1984.-26 с. /НДІ трудового навчання и професійної орієнтації АПН СРСР/. /На рос. мові/.
  • 18.Логвиненко, А. Д., Фокина, Р. А. Совещание-семинар заведующий кафедрами психологии и педагогики университетов и вузов страны // Вопросы психологии. — 1986. — № 3. — С. 179—182.
  • 19.Педагогічна спадщина А. С. Макаренка і реформа школи. Методична розробка для студентів педагогічних відділень з спецкурсу «Методика виховної роботи» /П. А. Ярмоленко, Д. М. Петрова, І. С. Посохова. Л. С. Нечепоренко, В. Е. Лисаченко та ін. Х.: ХДУ, 1988.-116 с. /На рос. мові/.
  • 20.Ярмоленко, П. А. Про розвиток перспективних форм професійно- технічної освіти // Проблеми соціології професійної освіти робітників: Тез. доп. і виступів на першій російській наук.- практ. конф. з міжнарод. участю /Спб, 17-19 лютого, 1993 р./Спб, 1992.-Т.2.-С. 60-62./На рос. мові/.
  • 21.Прогресивні навчальні заклади професійної освіти: проблеми, досвід, перспективи. Ч.1,2. /П. А. Ярмоленко, І. Б. Васильєв, В. Б. Бакатанова /За ред. П. А. Ярмоленка. Х.; Ростов н/Д, (б. І.)1995.-236 с. /На рос. мові/.
  • 22.Слово прощання /Некролог П.А. Ярмоленка // Вечерний Харьков. — 2002. — 25 травня.