Індійсько-японські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індійсько-японські відносини

Індія
Індія
Японія
Японія
Військово-морські навчання, організовані Індією

Індійсько-японські відносини були міцними протягом усієї історії. Між Індією та Японією століттями йшов культурний обмін, в першу чергу в результаті поширення буддизму, побічно з Індії до Китаю, а потім і до Японії.

Під час Другої світової війни японська імператорська армія використовувала війська Індійської національної армії у боях проти британських сил. Індія є найбільшим одержувачем японської офіційної допомоги з метою розвитку[1]. Індія та Японія стояли один за одного в критичні моменти їхньої історії[1]. Дипломатичні відносини між двома країнами залишаються теплими з моменту набуття Індією незалежності. Японські компанії, такі як Sony, Toyota, Honda мають заводи з виробництва товарів в Індії. Також у зв'язку з розвитком індійської економіки вона є великим ринком для японських фірм, які, по суті, були одними з перших, які почали інвестування в індійське виробництво. Найбільш видною японською компанією-інвестором є автомобільний гігант Suzuki, який у партнерстві з індійською компанією «Maruti Suzuki» був донедавна найбільшим індійським виробником автомобілів.

У грудні 2006 візит прем'єр-міністра Індії Манмохана Сінгха до Японії завершився підписанням «Спільної заяви між Японією та Індією про стратегічне та глобальне партнерство». Японія інвестує в багато інфраструктурних проектів в Індії, наприклад: в проект - Метро Делі.

У 2007 Морські сили самооборони Японії взяли участь у міжнародних навчаннях в Індійському океані, в яких також брали участь військово-морські сили Індії, Австралії, Сінгапуру та Сполучених Штатів. Також в 2007 оголошений роком «Індійсько-японської дружби».

На 10 вересня 2020 заплановано проведення онлайн-переговорів прем'єр-міністра Індії та Японії, в рамках яких планується укласти угоди про зміцнення економічного співробітництва[2].

Історичні відносини[ред. | ред. код]

Один із семи богів удачі в Японії, що походить від індійського божества Сарасваті
Великий Будда (Вайрочана) Тодай-дзі, Японія

Культурний обмін між Індією та Японією розпочався на початку VI століття із запровадженням буддизму в Японію з Індії. Індійський монах Бодхісена прибув Японію в 736 поширювати буддизм і представив жителям Великого Будду, побудованого Тодай-дзи, і залишається у Японії до смерті 760. Буддизм і нерозривно пов'язана з ним індійська культура вплинули на японську культуру, що досі відчувається і сьогодні в результаті почуття доброзичливості між двома країнами[3].

Внаслідок зв'язку буддизмом між Індією та Японією, ченці та вчені часто подорожували між двома країнами. Буддійські ченці з Індії відвідували Японію з VIII ст.[4] Стародавні записи з нині знищених бібліотеки університету Наланда в Індії описують вчених та школярів-японців, які відвідували школу[5]. Одним із найвідоміших японських мандрівників до Індії був Тендзюку Токубей (1612-1692), названий на честь Тендзюку («Небесна Обитель»), японська назва для Індії.

Культурний обмін між двома країнами створив багато паралелей у їхньому фольклорі. Сучасна популярна культура заснована на цьому фольклорі, наприклад, твори у жанрі фентезі - манга та аніме. Богиня, відома в Індії як Сарасваті, у Японії відома як Бензайтен.

Рух за незалежність Індії[ред. | ред. код]

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Сучасні відносини[ред. | ред. код]

У 2014 індійський прем'єр-міністр Нарендра Моді відвідав з візитом Японію. Його візит ознаменувався підписанням цілої низки документів, зокрема, сторони створили "Стратегічне глобальне партнерство"[6][7].

Економіка[ред. | ред. код]

У серпні 2000 японський прем'єр-міністр з офіційним візитом відвідав Індію. На зустрічі представники двох країн домовилися створити "Глобальне партнерство Індії та Японії у XXI столітті". За цим був візит індійського прем'єра Ваджпаї до Японії в грудні 2001, в ході візиту сторони підписали "Спільну декларацію Японії та Індії" від 10 грудня [8]. У ній, зокрема, відзначалася відданість сторін ідеалам демократії та ринкової економіки, духу толерантності, повазі різноманіття та принципам взаємної вигоди[8].

Армія[ред. | ред. код]

Індійські ВМФ у 2007 брали участь у найбільших військово-морських навчаннях за участю флотів США, Японії, Австралії, а також Сінгапуру, які отримали назву Малабар. Також з 2007 розвивається військово-політична співпраця у чотиристоронньому форматі.

6 жовтня 2021 в Аравійському морі стартували військово-морські навчання морських сил самооборони Японії та ВМС Індії. Метою даних навчань заявлено вироблення розуміння дій у ході морських операцій та розвиток оперативної взаємодії особового складу двох країн.

Два кораблі ВМС Індії "Шивалік" та "Каморта" прибули до японського порту Йокосука для участі у морських навчаннях "Малабар", які пройшли з 8 по 18 листопада 2022.

Сухопутні сили самооборони Японії з 28 лютого по 2 березня 2023 провели спільні військові навчання «охоронець Дхарми» з підрозділами індійської армії на полігоні «Айбано», Такасіма, спрямовані на «відбиття можливої агресії з боку КНР».

Військові судна із США, Японії, Індії, Австралії та Сінгапуру беруть участь у багатосторонніх навчаннях Малабар у Бенгальській затоці у 2007

Культура[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б PM'S ADDRESS TO JOINT SESSION OF THE DIET. Офис премьер-министра Индии. 14 грудня 2006. Архів оригіналу за 10 вересня 2012. Процитовано 14 листопада 2009.(англ.)
  2. Переговоры с Премьер-министром Индии Нарендрой Моди. Президент России (рос.). Архів оригіналу за 1 липня 2020. Процитовано 19 серпня 2020.
  3. Japan-India Relations. Министерство иностранных дел Японии. Архів оригіналу за 10 вересня 2012. Процитовано 8 листопада 2008.(англ.)
  4. Leupp, Gary P. Interracial Intimacy in Japan. — Continuum International Publishing Group, 2003. — С. 37. — ISBN 0826460747.(англ.)
  5. Garten, Jeffrey (9 грудня 2006). Really Old School. New York Times. Архів оригіналу за 5 листопада 2011. Процитовано 8 листопада 2008.(англ.)
  6. Iain Marlow (3 вересня 2014). India's Modi maintains warm ties with Japan's Abe. The Globe and Mail. Архів оригіналу за 26 жовтня 2016. Процитовано 20 січня 2020.
  7. Dipanjan Roy Chaudhury (2 вересня 2014). India, Japan sign key agreements; to share 'Special Strategic Global Partnership'. Economic Times. Архів оригіналу за 12 вересня 2016. Процитовано 20 січня 2020.
  8. а б Japan-India Joint Declaration Tokyo, December 10, 2001. Архів оригіналу за 7 березня 2022. Процитовано 20 січня 2020.