Ініціативи змін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ініціативи змін
Гасло Будувати довіру поверх розділень світу Building trust across the world's divides
Тип нерибуткова, Interest group
Засновано 2001,
Штаб-квартира Ко (Во)
Розташування Світова
Ключові особи Суреш Вазірані, голова, обраний у 2019; Раджмоган Ґанді, колишній голова, Корнеліо Соммаруґа, почесний голова;
Вебсайт: iofc.org

Ініціативи змін (англ. Initiatives of Change, IofC) — міжнародна організація, яка займається «побудовою довіри попри світові протиріччя» в культурі, національності, віруваннях та походженні. Ініціативи змін були відомі як Моральне переозброєння (MRA) з 1938 по 2001 рік, і Оксфордська група, починаючи з 1929 року, після того, як з 1921 року називалась «Християнським братством першого століття».

Принципи[ред. | ред. код]

Ці принципи взяті з принципів організації «Моральне переозброєння» (MRA), заснованої в 1938 році Франком Бухманом. Ініціативи змін мають духовне коріння, але не виявляють релігійних переваг, і запрошують "тих, хто має віру... — дослідити коріння власних традицій, а також відкрити для себе та поважати переконання інших"[1]. Назва «Ініціативи змін» була прийнята в 2001 році, щоб підкреслити наголос організації на здійсненні соціальних змін, починаючи зі змін на особистому рівні.

Пленарне засідання в конференційному центрі в Ко, 2009

Програми[ред. | ред. код]

«Ініціативи змін» мають програми у понад 60 країнах. У Сполучених Штатах «Надія в містах» сприяє чесним розмовам про расу, примирення та відповідальність. Їхній підхід був інтегрований у «Керівництві до діалогу про одну Америку», опублікованому Білим домом за ініціативою президента США Білла Клінтона в 1998 році[2]. Програма «Довіра та доброчесність у світовій економіці» проводить заходи в ряді західних країн, зосереджуючи увагу на подоланні корупції та побудові співпраці. [3] У Швейцарії Форум Ко з питань безпеки людини збирає людей, які працюють задля миру та безпеки людини[4][5]. В Індії Центр урядування ІЗ співпрацює з експертами з розвитку, політиками, соціальними активістами та іншими, щоб посилити роль громадян в управлінні. Фонд за свободу має на меті підтримку розвитку демократичного суспільства в Центральній та Східній Європі. У Сьєрра-Леоне Надія Сьєрра-Леоне бере активну участь у примиренні та відбудові країни, спустошеної громадянською війною. У Франції Education à la paix (Освіта заради миру) навчає студентів про громадянську відповідальність, включаючи навички вирішення конфліктів.

Починаючи з 1991 року, коли вона була заснована в конференц-центрі Initiatives of Change у місті Ко, Швейцарія, глобальна мережа миротворців «Творці миру» (CoP) діяла у багатьох країнах, зокрема в Африці. [6]

Ініціативи змін International[ред. | ред. код]

Ініціативи змін International, неурядова організація, що базується в місті Ко, Швейцарія, є юридичним та адміністративним органом, який координує національні органи ініціатив змін; Вона має спеціальний консультативний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН та статус учасника в Раді Європи . Першим її головою був Корнеліо Соммаруґа, колишній президент Міжнародного комітету Червоного Хреста. Його наступником став Мохамед Санун, колишній старший радник Генерального секретаря ООН Кофі Аннана . У 2009 р. головою був обраний проф. Раджмоган Ґанді, історик та біограф свого діда Магатми Ґанді. У 2012 році головою була обрана доктор Омнія Марзук, педіатр родом з Єгипту, яка зараз проживає у Великій Британії. У 2014 році «Ініціативи змін» було нагороджено премією Усеймі за толерантність. У 2019 році президентом був обраний індійський бізнесмен Суреш Вазірані[7].

Конференц-центри[ред. | ред. код]

Готель «Палац Ко», конференц-центр «Ініціатив змін»

Ініціативи змін мають центри у багатьох країнах. Найбільшими конференц-центрами є Mountain House, колишній готель Caux Palace у місті Ко, недалеко від Монтре, та Asia Plateau в Панчґані в Індії.

Mountain House був занедбаним готелем у 1946 році, коли його придбали 100 швейцарських родин та відновили як місце зустрічі представників колишніх ворогуючих країн Європи. У наступні роки туди прибули тисячі учасників, у тому числі канцлер Німеччини Аденауер та міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман . [8] У Ко багато хто знайшов примирення з колишніми ворогами, як наприклад французька соціалістична лідерка Ірен Лоре, яка брала активну участь у французькому Русі опору і яка після цього присвятила себе побудові франко-німецького порозуміння. Едвард Луттвак описав роботу Ко як "важливий внесок у одне з найбільших досягнень у всій історії сучасного державного мистецтва: разючо швидке франко-німецьке примирення після 1945 року". [9]

Серйозні питання часто обговорюються у неформальній атмосфері

У наступні десятиліття Ко вітало людей з країн Африки та Азії, які рухались до незалежності від колоніального панування. У 1956 році, незабаром після того, як Марокко стало незалежним, король Марокко Мохаммед V надіслав Франку Бухману повідомлення: "Я дякую вам за все, що ви зробили для Марокко протягом цих останніх років наших випробувань". [10] У 1960 році архієпископ Макаріос та доктор Куджук, президент та віце-президент Кіпру, спільно надіслали перший прапор незалежного Кіпру до Ко, визнаючи допомогу центру. [11] Зовсім недавно там зустрілися групи протиборчих фракцій з району Великих озер Африки, Сьєрра-Леоне та інших конфліктуючих територій.

Також важливими в програмах центру були зустрічі між керівництвом та профспілками. «Круглий стіл Ко» був започаткований там у 1986 році і продовжує проводити свої засідання. Ініціативи змін розробили програму Принципів для бізнесу [12] які зараз широко використовуються у бізнесі та промисловості.

Кожного літа центр проводить низку конференцій, присвячених певним темам, у яких беруть участь як підлітки, так і дорослі. У 2008 році перший Форум Ко з питань безпеки людини, ініційований Мохамедом Сануном, зібрав 300 людей, які працюють заради миру та безпеки людини. [13] і це перетворилося на щорічну конференцію "Справедливе врядування заради безпеки людини". „Земля, життя, мир” об’єднує людей з багатьох країн, які працюють над відновленням деградованих земель до продуктивного використання. „Діти як діючі особи, що перетворюють суспільство” займається питаннями прав дітей та участю дітей [14] у партнерстві з коаліцією організацій громадянського суспільства, такими як Child-to-Child Trust (Фонд дитина-дитині) та Learning for Well-being (Навчання для добробуту) або Міжнародна асоціація Януша Корчака.

Asia Plateau в Індії протягом більшої частини року проводить конференції, на яких розглядаються питання етичного врадування, співпраці для розвитку та врегулювання конфліктів. Вони об’єднують робітників та менеджерів з багатьох галузей діяльності, лідерів НУО, державних службовців та інших. Він також проводить міжнародні конференції, такі як "Втілення демократії в реальність" та "Діалог про справедливе врядування", які збирають учасників із понад 40 країн.

В Україні[ред. | ред. код]

В Україні існує група прихильників організації, які брали ту чи іншу участь у конференціях та навчаннях у Ко та в Індії і перенесли деякі методики та ідеї на український ґрунт. Зокрема, в дусі програм «Ініціатив змін» виконувались відповідні проєкти «Основи свободи», «Україна активна: загоєння минулого», Проєкт "Дім у Баранівці", «Клуб молодих лідерів», «Тиждень довіри в Україні» та інші. Голова Правління — Софія Сидоренко[15]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Frequently Asked Questions - IofC International. iofc.org. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 червня 2018.
  2. One America in the 21st Century: The President’s Initiative on Race, p.17 & 27; https://www.ncjrs.gov/pdffiles/173431.pdf [Архівовано 4 вересня 2020 у Wayback Machine.]
  3. TRUST AND INTEGRITY IN THE GLOBAL ECONOMY – Practicing trust and integrity in personal, corporate and public life. www.trustandintegrity.org. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 червня 2018.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 20 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Article in the French newspaper La Croix, on 27 November 2009. Архів оригіналу за 20 October 2014. Процитовано 8 червня 2018.
  6. Lean, Mary (2015). Diseases Without Borders: An Economic Struggle?. International Development Research Centre. Архів оригіналу за 2 червня 2017. Процитовано 9 жовтня 2017.
  7. Ініціативи змін/Колишні голови. IofC Website. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 20 квітня 2021.
  8. Lean, Garth, Frank Buchman: A Life, Constable, 1985, p. 382
  9. Edward Luttwak "Franco-German Reconciliation: The overlooked role of the Moral Re-Armament movement", in Douglas Johnston and Cynthia Sampson (eds.), Religion, the Missing Dimension of Statecraft, Oxford University Press, 1994, pp. 37–63.
  10. Lean, Garth; Frank Buchman: A Life, p. 454
  11. Lean, Garth; Frank Buchman: A Life, p. 524
  12. (CRT), Caux Round Table. Caux Round Table For Moral Capitalism -. www.cauxroundtable.org. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 червня 2018.
  13. Caux Forum - IofC Caux. www.cauxforum.net. Архів оригіналу за 3 травня 2015. Процитовано 8 червня 2018.
  14. See report of Stichting Alexander, a non-profit Dutch research and advice agency on youth participation. Архів оригіналу за 12 лютого 2015. Процитовано 7 березня 2015.
  15. Вебсайт «Ініціатив змін»-Україна. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 20 квітня 2021.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]