Ірена Адамович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірена Адамович
Irena Adamowicz
Народилася 11 травня 1910(1910-05-11)[1]
Варшава, Російська імперія
Померла 12 серпня 1973(1973-08-12)[1] (63 роки)
Варшава, Республіка Польща
Поховання Північний муніципальний цвинтар у Варшавіd
Країна  Республіка Польща
Діяльність боєць опору, соціальна працівниця
Alma mater Faculty of Philosophy and Sociology, University of Warsawd
Знання мов польська[2]
Конфесія католицька церква[1]
Нагороди

Іре́на Адамо́вич (пол. Irena Adamowicz, 11 травня 1910(19100511), Варшава, Російська імперія — 12 серпня 1973, Варшава, Польща) — польська громадська діячка, під час німецької окупації — підпільниця Армії Крайової, зв'язкова між цілим рядом єврейських гетто, праведниця народів світу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в аристократичній родині. Навчалася у Варшавському університеті. Займалася соціальною роботою, була однією з лідерів скаутського руху в Польщі. Будучи католичкою, допомагала в освіті не тільки польським скаутам, але і єврейській молодіжній організації Ха-Шомер ха-Цаіру в 1930-ті роки, співпрацюючи з Арі Вільнером.

Після вторгнення нацистів до Польщі була активісткою Армії Крайової. Була зв'язковою між підпільними організаціями в гетто Варшави, Білостока, Вільнюса, Каунаса і Шауляя, а також між єврейським підпіллям та Армією Крайовою.

Після війни працювала в польському Управлінні репатріації у Франкфурті як перекладачка й інспекторка дитячих будинків, також була співробітницею Національної бібліотеки у Варшаві. Ірена Адамович продовжувала підтримувати контакти в'язнями гетто, що вижили. 1958 року відвідала Ізраїль.

По смерті стала однією з героїнь книги «Праведники народів світу; як поляки допомагали євреям, 1939—1945», виданої в 1969 році. За допомогу євреям під час Голокосту в 1985 році удостоєна звання праведниці світу Інститутом Катастрофи і героїзму Яд Вашем в Єрусалимі.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • хасидей уммот ха-‘олам // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  • Adamowicz, Irena (PDF). Shoah Resource Center, The International School for Holocaust Studies (англ.). Yad Vashem. Архів оригіналу (PDF) за 11 травня 2012. Процитовано 2011-5-9.