Асоціація психіатрів України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асоціація психіатрів України
(АПУ)
Голова Глузман С. Ф.
Адреса м. Київ, вул. Миропільська, 8
Офіційний сайт ukrpsychiatry.org

Асоціа́ція психіа́трів Украї́ни (АПУ) (англ. Ukrainian Psychiatric Association) — громадська медична організація в Україні, що займається питаннями психіатрії та професійного навчання у цій галузі. АПУ будує свою роботу на співпраці з регіональними відділеннями.

Історія існування[ред. | ред. код]

Перший час діяльність Асоціації, головно, була спрямована на вирішення діагностичних і юридичних проблем, що залишилися від колишньої радянської психіатричної практики. Значна кількість українських громадян тоді висловлювали різку незгоду з фактами примусової госпіталізації у зв'язку з певними політичними або адміністративними мотивами, а також з діагностуванням у них тієї чи іншої форми психічного захворювання, що мали місце.

У 1991 р. групою психіатрів (С. Ф. Глузман, В. М. Кузнєцов, О. А. Насінник, М. А. Рябокляч, Ю. Б. Юдін) була розпочата ініціативна робота над проєктом закону «Про психіатричну допомогу». У 1993 р. текст проєкту був завершений і представлений на затвердження до законодавчого органу України. Проте авторський проєкт закону був прийнятий Верховною Радою України як офіційний законодавчий документ лише у 2000 році.

Причиною особливої уваги до інформаційно-публікаційної діяльності була повна відсутність в Україні будь-яких книг і журналів психіатричного профілю, виданих поза межами Радянського Союзу. Руйнування СРСР супроводжувалося швидким розпадом імперської психіатричної доктрини — так званої «московської психіатричної школи». У зв'язку з цим Асоціація розпочала вживання заходів щодо заповнення інформаційного вакууму за допомогою книг і журналів, що видаються в країнах Західної Європи і Північної Америки, а також шляхом організації усних лекцій і семінарів із залученням провідних фахівців цих країн.

У 1993 році з ініціативи АПУ було створене благодійне видавництво «Сфера», що мало на меті видання книг і журналів для потреб української психіатрії. За минулі роки видавництво «Сфера» видало і розповсюдило в безкоштовному режимі близько 170 найменувань книг і 9 найменувань журналів.

Протягом усього свого існування АПУ проводить щорічні всеукраїнські конференції з актуальних проблем психіатричної практики із залученням і фахівців з інших країн.

Асоціація підтримує постійні контакти з міжнародними урядовими та неурядовими організаціями, зацікавленими психіатричною проблематикою.

У 1998 р. рішенням правління Асоціації психіатрів України «за гідну поведінку в негідній ситуації» були засновані дві щорічні премії для професіоналів, що працюють у сфері надання психіатричної допомоги:

З ініціативи АПУ була організована Школа соціальної роботи при Києво-Могилянській академії.

Ініціатива створення першого в Україні Центру медико-соціальної реабілітації на території Київської міської психоневрологічної лікарні № 1 також належить АПУ.

Наданням допомоги психічно хворим займається Експертна комісія АПУ.

Протягом останніх років АПУ стала безсумнівним лідером серед подібних організацій у Східній Європі та Центральній Азії.

Основні напрямки діяльності[ред. | ред. код]

  1. Надання медичної, соціальної та правової допомоги психічно хворим громадянам України.
  2. Інформаційно-публікаційна діяльність.
  3. Ініціювання створення в Україні громадських організацій, що об'єднують родичів психічно хворих, користувачів послуг системи психіатричної допомоги, медичних сестер психіатричного профілю.
  4. Створення в Україні інституту соціальних працівників та підготовка фахівців цього профілю.

Керівні органи асоціації[ред. | ред. код]

Асоціація працює згідно з виборним принципом органів управління, згідно з принципом відкритості, періодичної звітності, колективного управління і персональної відповідальності. Керуючим органом АПУ є з'їзд, Координаційна рада, Правління та Ревізійна комісія.

Першим президентом Асоціації Психіатрів України був обраний В. М. Кузнецов, віцепрезидентом — М. А. Рябокляч, виконавчим секретарем — С. Ф. Глузман.

Нині Асоціацію очолює С. Ф. Глузман.

Посилання[ред. | ред. код]