Області темряви (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Області темряви
Limitless
Жанр трилер
наукова фантастика
детектив
Режисер Ніл Берґер
Продюсер Леслі Діксон
Раян Кавано
Скотт Крупф
Сценарист Леслі Діксон
На основі роману «The Dark Fields» Алана Ґлінна
Оповідач Бредлі Купер
У головних
ролях
Бредлі Купер
Еббі Корніш
Роберт де Ніро
Оператор Джо Віллемс
Композитор Пол Леонард-Морґан
Монтаж Трейсі Адамс
Наомі Ґераті
Художник Патріція фон Бранденштайнd
Кінокомпанія Relativity Media
Virgin Produced
Rogue
Many Rivers Productions
Boy of the Year
Intermedia
Дистриб'ютор США США — Relativity Media
Тривалість 105 хв
Мова англійська
російська
італійська
Країна США США
Рік 2011
Дата виходу США США — 8 березня 2011 (прем'єра)[1]
Україна Україна — 31 березня 2011[2]
Кошторис $27 млн[3]
Касові збори $161.8 млн[4]
IMDb ID 1219289
Рейтинг IMDb: 7.3/10 stars
MPAA: PG-13[5]
Наступний Області темряви
limitless

«Області темряви» (англ. Limitless, дослівно укр. Безмежний, також знаний як Безмежний розум: Області пітьми) — американський науково-фантастичний трилер режисера Ніла Берґера, що вийшов 2011 року. У головних ролях Бредлі Купер, Еббі Корніш, Роберт де Ніро. Стрічку знято на основі роману Алана Ґлінна[6]. За мотивами фільму знято однойменний серіал.

Сценаристом і продюсером була Леслі Діксон[6]. Вперше фільм продемонстрували 8 березня 2011 року у Нью-Йорку, США[1]. В Україні у кінопрокаті прем'єра фільму відбулася 31 березня 2011[1][2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Едді Морра — письменник із труднощами в Нью-Йорку. Його дівчина Лінді, розчарована його недостатнім прогресом (а також уявною відсутністю амбіцій, мотивації та цілеспрямованості), розлучається з ним. Едді зустрічає Вернона, брата його колишньої дружини Мелісси, який дає йому зразок нового ноотропу під назвою NZT-48, який, за словами Вернона, допоможе Едді з його «творчими проблемами». Під час прийому препарату Едді виявляє, що набув ідеальної пам’яті та здатний аналізувати найдрібніші деталі та інформацію з неймовірною швидкістю. Коли таблетка починає діяти, на нього кричить дружина господаря. Завдяки своїй новій владі він заспокоює її, допомагає їй із домашнім завданням у юридичній школі та спить з нею. Його здібності змушують його наводити лад у квартирі та надихають його на написання книги.

Незабаром після цього Вернона вбиває хтось, хто шукає наркотик. Едді знаходить запаси Вернона і приймає все більші дози. Коли його життя покращується, він вирішує почати інвестувати у фондовий ринок. Його наймають у брокерську фірму та відновлюють стосунки з Лінді. Його успіх призводить до зустрічі з фінансовим магнатом Карлом Ван Луном, який випробовує його, шукаючи поради щодо злиття з компанією Хенка Етвуд. Після зустрічі Едді відчуває 18-годинну втрату пам’яті, яку він називає «пропуском часу». Наступного дня під час зустрічі з Ван Луном Едді бачить телепередачу новин про те, що жінку вбили в її готельному номері. Едді впізнає в ній жінку, з якою він спав під час пропуску часу, і раптово залишає зустріч.

Едді розуміє, що всі, хто приймає NZT-48, або госпіталізовані, або мертві. Виявляється, за ним стежив чоловік у плащі. Лінді каже Едді, що не може бути з ним, поки він приймає наркотики. Едді експериментує з NZT-48 і вчиться контролювати його дозування, графік сну та споживання їжі, щоб запобігти побічним ефектам. Він наймає лабораторію, щоб спробувати розробити наркотик, адвоката, щоб утримати поліцію від розслідування смерті Вернона чи жінки, і двох охоронців, щоб захистити його від Геннадія, лихваря, який погрожує йому отримати більше NZT-48.

У день злиття Етвуд впадає в кому. Едді впізнає водія Етвуд як людину в плащі та розуміє, що Етвуд на NZT-48. Поки Едді бере участь у поліцейській колоні, його адвокат викрадає запас таблеток Едді з кишені його куртки. Едді починає відмовлятися, і поки Ван Лун розпитує його про кому Етвуд, Едді отримує посилку, у якій виявлено відрубані руки його охоронців. Він поспішає додому і замикається, перш ніж Геннадій вривається в квартиру Едді, вимагаючи ще 48 новозеландських центів. Геннадій хизується своїми здібностями, вводячи собі NZT-48, пояснюючи, що вводячи його безпосередньо в кров, ефект триває довше, а симптоми відміни зменшуються. Коли Геннадій погрожує випотрошити його, Едді хапає власний ніж і вбиває Геннадія. Потім Едді споживає кров Геннадія, щоб проковтнути NZT-48 у крові. Це знову дає Едді розумові здібності наркотику, і він може вбити решту поплічників. Потім він зустрічається з чоловіком у плащі, припускаючи, що Етвуд найняла цього чоловіка, щоб знайти більше NZT-48. Коли Етвуд помирає, двоє повертають схованку Едді з квартири його адвоката.

Через рік Едді зберіг своє багатство, видав книгу та балотується до Сенату США . Ван Лун відвідує його та розповідає, що він поглинув компанію, яка виробляла NZT-48, і закрив лабораторію Едді, і обидва визнають, що Едді, ймовірно, одного разу стане президентом Сполучених Штатів, тому Ван Лун пропонує Едді продовжити постачання препарату в обмін на те, що Едді стає його політичною підтримкою. Едді каже Ван Луну, що він уже вдосконалив препарат і відвик від нього, зберігши свої здібності без побічних ефектів. Зазнавши поразки, Ван Лун йде.

Едді йде обідати з Лінді. Після того, як Едді вільно розмовляє з офіціантом по-китайськи, Лінді підозріло дивиться на Едді, думаючи, чи справді він не купує новозеландський євро. Він дивиться на Лінді й каже: "Що?"

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж Роль
Бредлі Купер Едвард «Едді» Морра (англ. Edward "Eddie" Morra) письменник з Нью-Йорку
Еббі Корніш Лінді (англ. Lindy) дівчина Едді
Роберт де Ніро Карлос «Карл» ван Лун (англ. Carlos "Carl" Van Loon) бізнес-магнат
Анна Фріл Мелісса Ґант (англ. Melissa Gant) колишня дружина Едді
Джонні Вітворт Вернон Ґант (англ. Vernon Gant) брат Мелісси
Річард Бекінс Генрі «Генк» Етвуд (англ. Henry "Hank" Atwood) бізнесмен
Роберт Джон Берк Дональд «Дон» Пірс (англ. Donald "Don" Pierce)
Ендрю Говард Генадій (англ. Gennady) лихвар

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав загалом позитивні відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 70 % на основі 186 відгуків від критиків (середня оцінка 6,4/10) і 73 % від глядачів із середньою оцінкою 3,7/5 (101,350 голосів). Загалом на сайті фільми має позитивний рейтинг, фільму зарахований «стиглий помідор» від кінокритиків і «попкорн» від глядачів[7], Internet Movie Database — 7,3/10 (248 026 голосів)[3], Metacritic — 59/100 (37 відгуків критиків) і 7,2/10 від глядачів (286 голосів). Загалом на цьому ресурсі від критиків фільм отримав змішані відгуки, але від глядачів — позитивні[8].

Український кінопортал Kino-teatr.ua поставив фільму 8,97/10 на основі 35 голосів[2], а Кінострічка.Com — 8,84/10 (43 голоси)[9].

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу у США, що розпочався 18 березня 2011 року, протягом першого тижня фільм показали у 2,756 кінотеатрах і він зібрав $18,907,302, що на той час дозволило йому зайняти 1 місце серед усіх прем'єр. Фільм зібрав у прокаті у США $79,249,455[10], а у решті світу $90,490,000, тобто загалом $161,849,455 при бюджеті $27 млн[11]. Від продажу DVD-дисків було виручено $11,823,928[11].

Під час показу в Україні, що стартував 31 березня 2011 року, протягом першого тижня фільм показали у 29 кінотеатрах і він зібрав $125,087, що на той час дозволило йому зайняти 3 місце серед усіх прем'єр. В Україні фільм загалом зібрав $275,875[12].

Нагороди і номінації[13][ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2011 Teen Choice Awards Вибір актора фільму: драма Бредлі Купер Номінація
Вибір фільму: драма стрічка Номінація
World Soundtrack Awards Відкриття року Пол Леонард-Морґан Номінація
2012 Нагорода Американського товариства композиторів, авторів і видавців Найкращий фільм за касовими зборами Пол Леонард-Морґан Перемога
Премія «Сатурн» Найкращий науково-фантастичний фільм стрічка Номінація
Golden Trailer Awards Найкраща графіка у телевізійному ролику стрічка Номінація
Премія «Вибір народу» Улюблений драматичний фільм стрічка Номінація

Джерела[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б в Limitless: Release Info ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 3 жовтня 2013.
  2. а б в Безмежний розум: Області пітьми. Kino-teatr.ua. Процитовано 3 жовтня 2013.
  3. а б Limitless ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 3 жовтня 2013.
  4. Limitless (2011) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com. Процитовано 11 квітня 2019.
  5. Limitless ((англ.)) . Allrovi. Архів оригіналу за 7 січня 2012. Процитовано 3 жовтня 2013.
  6. а б Full cast and crew for Limitless ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 3 жовтня 2013.
  7. Limitless ((англ.)) . Rotten Tomatoes. Процитовано 3 жовтня 2013.
  8. Limitless ((англ.)) . Metacritic. Процитовано 3 жовтня 2013.
  9. Область темряви. Кінострічка.Com. Архів оригіналу за 5 жовтня 2013. Процитовано 3 жовтня 2013.
  10. Limitless ((англ.)) . Box Office Mojo. Процитовано 3 жовтня 2013.
  11. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою the-numbers не вказано текст
  12. Limitless — Ukraine Weekend Box Office ((англ.)) . Box Office Mojo. Процитовано 3 жовтня 2013.
  13. Awards for Limitless ((англ.)) . Internet Movie Database. Процитовано 3 жовтня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]