Битва на Альті (1019)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва на Альті
Усобиця Володимировичів
Битва на Альті, Радзивіллівський літопис
Битва на Альті,
Радзивіллівський літопис

Битва на Альті,
Радзивіллівський літопис
Дата: 24 липня 1019 року
Місце: р. Альта
Результат: Перемога військ Ярослава Мудрого
Командувачі
Святополк Окаянний Ярослав Мудрий

Битва на річці Альта — битва, що відбулася 24 липня 1019 року між військами новгородського князя Ярослава Володимировича (Ярослав Мудрий) і дружиною його брата — київського князя Святополка Окаянного, якого підтримували печеніги

Передісторія[ред. | ред. код]

По смерті великого князя київського Володимира Святославича у 1015 році між його синами розгорнулась запекла боротьба за київський престол. Спочатку великим князем став старший син Святополк, але проти нього виступив Ярослав, який за Володимира князював у Новгороді. У битві під Любечем у 1016 році загони Ярослава розбили прибічників київського князя, який втік після цього до володінь свого тестя — польського короля Болеслава Хороброго. 1018 року Болеслав Хоробрий розбив на Бузі військо князя Ярослава і, дійшовши до Києва, поновив на престолі свого зятя; Ярослав тим часом втік до Новгорода і, навіть, намагався втікати далі, до Швеції, але його затримали новгородці, допомогли зібрати нове військо, з яким князь Ярослав знов рушив на Київ.

Хід битви[ред. | ред. код]

За свідченням літописця, «січа була зла, якої ще не бувало на Русі, — сіклися, схоплювалися руками, тричі сходилися битися, по удольям текла кров струмками». До вечора полки Ярослава зуміли, нарешті, переламати хід битви на свою користь і здобули повну перемогу.

Наслідки битви на Альті[ред. | ред. код]

Битва на Альті вирішила результат жорстокої і напруженої боротьби за владу між братами Ярославом і Святополком. Зазнавши тяжкої поразки, Святополк через Берестя утік до Польщі (за іншими джерелами — до Чехії), де й помер. Верховним правителем Київської Русі остаточно став Ярослав Мудрий.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Битвы России / Николай Шефов. — М.: ACT: ACT МОСКВА, 2006. — 699, [5] с., 40 л. ил. — (Военно-историческая библиотека). ISBN 5-17-010649-1 (ООО «Издательство АСТ») ISBN 5-9713-1217-0 (ООО Издательство «АСТ МОСКВА»)
  • Мандзяк В. Битви українськогї середньовічної та ранньомодерної історії: довідник. Львів: «Літопис», 2011.-С. 19

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Битва на Альті (1019)