Будинок на вулиці Саксаганського, 84/86

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок на вулиці Саксаганського, 84/86
Країна  Україна
Місто Київ
Тип будівля
Стиль Історизм, Необароко
Побудовано кінець 19, початок 20 ст
Відомі мешканці Микола Носов
Адреса Вулиця Саксаганського, 84/86
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Будинок на вулиці Саксаганського 84/86 — історичний будинок у центрі Києва.

Розміщення[ред. | ред. код]

Розміщений на розі вулиць Саксаганського і Л. Толстого на червоній лінії забудови у колишній садибі М. та О. Цвіленєвих. Разом з будинком на вулиці Саксаганського 107/47 утворює композицію зі своєрідних пропілеїв на шляху від вокзалу до центра міста.

Опис[ред. | ред. код]

F-подібний двосекційний чотириповерховий будинок з цокольним поверхом. Асиметричний за композицією, має два фасади — короткий на вулиці Гетьмана Павла Скоропадського та довгий — на Саксаганського. Наріжжя зрізане й акцентоване чотиригранною банькою з маківкою та шпилем, що схована за тридільним атиком з круглим прорізом і трикутним фронтоном. Схожим атиком позначений вхід з боку Саксаганського. На фасаді є напівколони коринфського ордера.

Різні поверхи мають відмінне оздоблення. Перший, другий та четвертий — рустовані. Третій та четвертий об'єднані пілястрами коринфського ордера, яким на п'ятому відповідають лопатки з вертикальними арковими нішами, що заповнені ліпленими гірляндами. Вікна другого поверху мають замкові камені у вигляді погруддя лицарів у шоломах. Вікна третього оздоблені архівольтами, що спираються на пілястри. Лиштви верхніх поверхів складаються з пілястрів і сандриків. Десюдепорти над вікнами п'ятого поверху рясно оздоблені й сприймаються як продовження вінцевого фриза. Оздоблення доповнюють типові підвіконні фільонки з рослинним орнаментом.

Балкони мали опуклі грати, проте оригінальні збереглися лише на зрізаному наріжжі.

Перекриття пласкі, покриття бляшане, дах двосхилий з наріжною банькою.

Оздоблення будинку в стилі історизм з елементами необароко[1].

Видатні жителі[ред. | ред. код]

У 1919-23 на п'ятому поверсі в частині наріжної квартири проживав Микола Носов — дитячий письменник, автор Незнайки. Своє дитинство він описав у повісті «Таємниця на дні криниці».

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Звід пам'яток історії та культури України: Енциклопедичне видання. – Кн. 1: Київ. – Ч. 3:. 2011. ISBN 966—95478—0—6. {{cite book}}: Перевірте значення |isbn=: недійсний символ (довідка) — С.1115